Hatay ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla Nisan 2021’de EXPO 21’e ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla Nisan 2021’de EXPO 21’e ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor…

3 semavi dinin bir arada yaşadığı Hatay, yükselen ezan seslerine eşlik eden kilise çanları ve mitolojik hikâyeleriyle dinlerin ve medeniyetlerin buluştuğu kutsal bir topraktır.

Medeniyetler Bahçesi

Hatti, Huri, Mukiş, Hitit, Asur, Pers, Makedon (İskender İmparatorluğu, Helenistik Dönem), Roma, Arap-İslam, Bizans, Selçuklu, Haçlılar, Memlukler, Osmanlı olmak üzere medeniyetlerin kültürü EXPO alanında hissettirilecek ve bu dönemde yetiştirilen bitkiler Medeniyetler Bahçesinde sergilenecektir.

Bunun yanı sıra 3 semavi dini temsilen İslam, Hristiyan ve Musevi bahçeleri de “Medeniyetler Bahçesi’’ teması altında yerini alacaktır. Bunların destanları, hikâyeleri, mitleri bahçelerdeki küçük tanıtım kiosklarında anlatılacaktır.

Kent Çiftlikleri

Kisecik Expo alanı içerisinde yer alacak Kent Çiftlikleri, tarım alanında öne çıkmış yeni tekniklerin ve alternatif üretim modellerinin sergileneceği bir platform olarak tasarlanmıştır.

Bu platform ülkeler arası iş birliklerine olanak sağlarken, aynı zamanda Expo ziyaretçilerine farklı tarım kültürlerinden örnekler sunacak ve bunları deneyimleme imkânı sağlayacaktır. Organik tarım, dikey tarım (Akuponik ve Hidroponik), akıllı tarım, topraksız tarım gibi başarılı tarım uygulamalarını teşvik eden bu platform aynı zamanda ziyaretçilere, yenilenebilir enerji gibi tüm dünyanın giderek üzerinde durduğu entegre sistemlerin uygulama alanlarında bilgi edinme fırsatı sunacaktır.

Dikey Tarım Uygulamaları

Tüm dünyanın hızla yöneldiği alternatif yetiştiricilik sistemlerinden olan dikey tarım uygulamaları Expo 2021 Hatay etkinliğinin ana temalarından birini oluşturmaktadır. Bu alanda yapılacak uygulamaların Expo aracılığı ile başta bölgemiz olmak üzere Türkiye için yetiştiricilik alanında bir örnek teşkil etmesi hedeflenmektedir.

Fuar Alanı

Expo süresi boyunca birçok aktiviteye, kapalı konser alanı ile konserlere, fuara ve kongreye ev sahipliği yapacaktır ve bu alan Expo sonrasında da Hatay’ın tüm fuar ve kongre alanı ihtiyacını karşılayacak şekilde düşünülmüştür.

 

EXPO Yapıları

EXPO Yapıları

 Expo Dome

Fuar merkezi olarak kurgulanan bu alan 7000 metrekare kapalı ve 8000 metrekare açık alan olarak tasarlanmıştır. Expo süresince birçok aktivite, yarışma, sergi ve kongreye ev sahipliği yapacak bu alan Expo sonrasında da Hatay’ın tüm fuar ve kongre alanı ihtiyacını karşılayacak şekilde düşünülmüştür.

Amfi Tiyatro

Tarihi mimariden esinlenerek kurgulanan amfi tiyatro 3500 kişi kapasitesinde planlanmıştır. Birçok ulusal ve uluslararası sanatsal ve görsel etkinliğin gerçekleşeceği bu alan bir cazibe merkezi olarak hizmet verecektir.

Su Oyunları& Konser Alanı

Expo etkinliği süresince özellikle akşam saatlerinde su ve ışığın, ses ve müzik ile koreografi edildiği muhteşem bir görsel şölen ziyaretçilere sıra dışı bir heyecan yaşatacaktır. İskenderun temasına uygun modern yapılara paralel tasarımlar ile kurgulanmış farklı görsel zenginlikleri içerisinde barındıran

 

gösterişli bir su etkinlik alanı olacaktır. Aynı zamanda göl manzaralı bir konser alanı olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Fuar merkezi olarak kurgulanan bu alan 7000 metrekare kapalı ve 8000 metrekare açık alan olarak tasarlanmıştır. Expo süresince birçok aktivite, yarışma, sergi ve kongreye ev sahipliği yapacak bu alan Expo sonrasında da Hatay’ın tüm fuar ve kongre alanı ihtiyacını karşılayacak şekilde düşünülmüştü

Hatay Bitkileri Vadisi

Bulunduğu coğrafi konum itibariyle Hatay, dört mevsimin bir arada yaşandığı Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bir bölgedir. Uygun iklim koşulları bölgenin eşsiz faunasını olumlu yönde etkileyerek zengin bitki çeşitliliğini meydana getirmiştir.

 Meyve-Sebze Bahçeleri

Hatay tek başına Türkiye yaş sebze meyve ihtiyacının %25’ini karşılamaktadır. Hatay’da yetişen 250 çeşit meyve ağacı ve 100’e yakın sebze türü yerel isimleriyle bu alanda sergilenecektir.

Çiçek Alanları

Hatay mikro klimasında birçok çiçeğin yetişebildiğini göstermek amacıyla Expo alanında farklı türde çiçekler bir ahenk içinde sergilenecektir.

Endemik Bitki Alanları

Zengin bitki florasıyla Hatay, ülkemizde yetişen endemik bitki türlerinin %10’unu doğasında barındırmaktadır. Endemik bitki çeşitliliğimizi tüm dünyaya tanıtmak, tehlike altındaki türleri kültüre alarak bu sektörü sürdürülebilir kılmak hedeflenmektedir.

Halı Çiçekler

Görsel şölen havasında geçmesi planlanan Hatay Expo etkinliği, en güzel kokulu Çiçek Halı konsepti ile botanik ve sanatseverlerin ortak paydada buluşacağı bir alan olacaktır. Expo etkinliği süresince en az 6 kez düzenlenmesi düşünülen bu görsel şov ile gelen ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatılacaktır. Ulusal ve uluslararası çiçek düzenleme sanatçılarını bir araya getirecek bu şölen en renkli etkinliklerden birisi olacaktır. Çiçek Halı sergilenmediği zamanlarda bu alana mobil çocuk atölyeleri yerleştirilecektir.

Ulusal ve Uluslararası Bahçeler

Lojistik açısından önemli bir merkez olan İskenderun EXPO alanı, ülke bahçeleri ve Türkiye belediye bahçelerine ev sahipliği yapacaktır. Her ülkenin ve Türkiye’deki belediyelerin kendi botanik kültürünü sergileme fırsatı bulabileceği bir alan olması planlanmıştır.Temaya uygun konseptleri doğrultusunda her ülke için belli bir alan ayrılacaktır. Bu doğrultuda ziyaretçiler farklı botanik kültürleri tanıma fırsatı yakalayacaktır. Bu alan Türkiye ile diğer katılımcı ülkeler arasında yeni iş birlikleri kurmaya imkân sağlayacak ve sektörel ticaret hacmimizin ivme kazanmasına olanak tanıyacaktır. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası yeni yapılanmaların şekillenmesine imkân sağlayacaktır.

Botanik Park ve Fidanlık

 

Kisecik Expo alanının hemen yanında 35 dönüm üzerine kurulmuş olan Expo fidanlığında, ağaçlardan çiçeklere, iç ve dış mekân süs bitkilerinden endemik türlere kadar Expo’da kullanılmak üzere birçok bitki çeşidi yetiştirilecektir. Aynı zamanda botanik alanında bir açık hava eğitim merkezi olarak kullanılacak bu alan hem yerel halka hem de ziyaretçilere farklı deneyimler sunacaktır. Bu fidanlık doğal olarak yetişen endemik türlerin doku kültürü ile çoğaltılmasına ve daha uygun maliyetlerle belediye tarafından tüm park ve yeşil alanlarda metrekare bazında daha çok tür kullanılmasına imkân sağlayacaktır. Aynı zamanda belediyemiz bünyesinde yürütülmekte olan Avrupa birliği Horizon 2020 projesi kapsamında 5 dönüm alan üzerinde Dikey Tarım, Akuaponik ve Hidroponik yetiştiricilik sistemlerinin uygulandığı bir Demo Center bu alanda yer alacaktır. Bu uygulama merkezi ile alternatif yetiştiricilik sistemlerinin tanıtılması, bu konularda eğitimler verilmesi ve örnek bir alan olması hedeflenmektedir.

Gastronomi Köyü

Dinlerin ve medeniyetlerin kesiştiği bu coğrafyada yemek de tarihi bir sentezdir. Akdeniz ikliminin mikroorganizması yüksek taze bitkileri ile yapılmış yiyeceklerin lezzeti mutfak kültürünü bir sanata dönüştürmektedir.

Nesillerden nesillere aktarılan reçeteler sayesinde gastronomi bu bölgede kültürel bir sanat dalına dönüşmüştür, taçlandırılmış ve tescillenmiştir. Gastronomi turizminin öne çıktığı Hatay ili, bu özelliğini EXPO süresince tüm dünyaya “Medeniyetler Sofrası” temasıyla tanıtma fırsatı yakalayacaktır. Bu alanda yapılacak gastronomi etkinlikleri, yarışmalar, atölye çalışmaları ile tüm yaş gruplarına hitap etmeyi planlamaktadır. En önemlisi kendi yetiştirdiğimiz sağlıklı ve organik ürünleri bu alandaki restoranlarda ziyaretçilere sunma fırsatı sağlayacaktır.

Mozaik Köyü

Hatay ve bölgesi dünyanın en önemli arkeolojik sit alanlarından birisidir. Eski tarihlerde zenginliğin belirtisi olan Mozaik kültürü dünyada ilk defa burada gelişmiştir. Kültürel ve görsel bir sanat olan Mozaik, renk uyumu ve ahengi ile insanın duygularını cezbeden geçmişten günümüze en önemli iletişim aracından biri olmuştur.

Hatta Rönesans sanatçılarından Gaudi, Michelangelo ve Picasso mozaik sanatını dünyaya tanıtmış sanatçılardır.  Antakya’da bulunan ve dünyanın önde gelen müzelerinden biri olan Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki eserlerden ilham alınarak Expo alanı içindeki Mozaik Köyü kurgulanacaktır. Mozaik Köyünde yapıların iç ve dış alanları, kaldırımlar, giriş ve çıkış kapılarının yanı sıra hediyelik eşya ve aksesuarlara kadar her tür ürüne mozaik konsepti entegre edilecektir. Etkinlik süresince çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapacak bu alan önemli bir cazibe merkezi olacaktır.

Dünyanın en önemli mozaik koleksiyonlarını bulunduran bölgemiz, Kisecik Expo alanında yer alacak mozaik köyünde, mozaikleri farklı uygulama alanlarında sunmayı planlamaktadır. Yollardan binalara, dev mozaik heykellerden hediyelik eşyalara kadar farklı örneklemelerin yapılacağı bu alanda aynı zamanda birçok ulusal ve uluslararası etkinliğe yer verilecektir.

Sanat ve Kültür Sokağı

Roma döneminin üçüncü büyük kenti olan Antakya eğlence ve zengin yaşam tarzıyla bir cazibe merkeziydi. Aynı zamanda döneminin Rönesans merkezi olan bölge birçok sanat ve sanatçıya ilham vermiştir. Arkeolojik kazılar sonucunda çıkan eserler de bunun bir delilidir. Expo alanı içerisinde kurgulanan Sanat ve Kültür Sokağı tüm bu medeniyetler sentezini yansıtan, evrensel kriterlerde çağdaş sunumlar ve programlar ile kültürel etkileşime hizmet edecek, bölgenin geleneksel ve unutulmaya yüz tutmuş sanat ve zanaatlarını yaşatmak için ulusal ve uluslararası etkinliklere, atölye çalışmalarına ve sergilere ev sahipliği yapacaktır. Yaratıcı sektörlere ilham vermesi düşünülen bu sokak sürdürülebilir sanat için bir yol gösterici olacaktır.

Çocuk Bilim Merkezi

Çocuk Bilim Merkezi, çocukları bilimle buluşturmayı, farklı mesleklere yönelecek olsalar da bilimi hayatlarının her alanıyla bütünleştirebilmelerini amaçlayan, eğlenerek öğrenme felsefesini taşıyan bir alandır.

Planetaryum

Güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntülerini özel bir yansıtıcı yardımıyla yansıtan Planetaryum, çocukların keyifli vakit geçirerek öğrenmelerini sağlayan bir alan olacaktır.

Çocuk Faaliyet ve Etkinlik Alanı

Tüm Expo alanı içerisinde çocuklara yönelik aktiviteler ve atölye çalışmaları yapılması düşünülmektedir. Expo alanı içerisinde çocukların fiziksel özelliklerine bağlı olarak düzenlenecek bu özel bölümde çocuklara enerjilerini sonuna kadar kullanarak oynayabilecekleri bir alan sunmak, tabiat ve yeşil sevgisini çocuklara aşılamak, bahçecilik etkinliklerine katılmalarını sağlamak hedeflenmektedir. Çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal ve duyusal gelişimine yönelik çeşitli atölye çalışmaları ve etkinlikleri doğa ile içi içe gerçekleştirme imkânı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Tıbbi ve Aromatik Bitki Parkı

EXPO 2021 HATAY, Hatay ilinin zengin tıbbi ve aromatik bitki florasını tüm dünyaya tanıtmak ve özellikle endemik ve ticari değeri olan türleri ziyaretçilere sunmayı amaçlamaktadır. Bu alanda tıbbi bitkilerin ve bitkisel ilaçlarla tedavinin uygulanacağı “Detoks ve Sağlıklı Yaşam Merkezi” olarak kullanılacak bir tesis ve uçucu yağ ekstraksiyonu üzerine seminerlerin düzenleneceği ve atölye çalışmalarının yapılacağı “Tıbbi ve Aromatik Bitki Eğitim Merkezi” kurulması planlanmaktadır.

Kisecik EXPOalanına yakın bir yerde Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak 50 dönümlük bir tıbbi bitki parkı yapmayı planlamaktayız. EXPO alanı içerisinde kurulacak Tıbbi park ile koordine şekilde çalışacak bu alan en iyi uygulamaların sergileneceği bir gösteri alanı olarak düşünülmüştür. Bu tarz kapsamlı bir oluşum sektörün hızla kalkınmasına katkıda bulunacaktır.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.