Hayali “Buz gibi sanatın yürekleri ısıtmasıydı”…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Uluslararası sanat platformunun normlarını yakalayan yenilikçi üretimlerin lokomotifi olmayı kendine şiar edinen Atatürk Üniversitesi, eğitim, sanat ve kültür potasında bir ilke imza attı. Ptojenin fikir babası Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat.

Görev yaptığı üniversitede özverili çalışmalarıyla dikkat çeken A.Ü. G.S.F.  Dekanı Prof. Dr. Bulat, bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk Buz Müzesi’nin kuruluşuna öncülük ederek hayalini gerçekleştirdi. Çünkü Bulat’ın hayali “Buz gibi sanatın yürekleri ısıtmasıydı”…

Atatürk Üniversitesi’nin desteklediği KUDAKA’nın finans desteğini alan bu proje Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü, Buz Müzesi’nin açılışını “Maân Ice” 15 Temmuz darbe girişiminin 4. yıl dönümünde açtığı heykel sergisi ile de sanatseverlerle buluşturdu.

Ata Buz Müzesinin açılışında hazırlanan “Maan-Ice Sergisi” ile 15 Temmuz darbe girişiminde gösterilen direnişi, birlikteliği ve iradeyi belleklerde canlı tutmak, şehitleri yad etmek, verilen mücadeleye dikkat çekmek için hazırlanan “Maan-Ice Sergisi“nde sergilenen eserler ziyaretçileriyle buluşturuyor.

Sıfırın altında 5 derecede, 12 ay boyunca buzdan heykellerin yapılacağı ve sergileneceği Atabuz Müzesinde 8 buz üretim makinesi, 16 buz kalıp makinesi, 400 metrekarelik sergi alanı bulunuyor.

Fairbanks, Moskova, Bristol, New York, Jeju Adası ve Harbin gibi birçok dünya kentinde örnekleri bulunan  buz müzelerinin, Türkiye’deki tek temsilcisi olma özelliği taşıyan Atabuz Müzesi, çağdaş sanatın öngördüğü malzeme çeşitliliğine farklı bir önermeyle katılım sağlarken, sanatın ifade olanaklarını genişleten, yeni ve benzersiz efektlerin çağrışımlarını izleyiciyle buluşturuyor.

Prof. Dr. Mustafa Bulat kimdir?

Atatürk Üniversitesinin çağrısıyla yolu Atatürk Üniversitesinden geçen akademisyenlerin Muş Alparslan Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesinde öğretim elemanı olarak görev yapan akademisyenlerde sergiye eserleri ile destek sundu.

1999-2002  yılları arasında Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevi yapan Ankara Üniversitesi (AÜ) G.S.F.  Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat, 1998-2002  Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Heykel Bölümünü kurdu.  Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimini başlattı. Temel Eğitimi Bölümünü kurdu ve başkanlığına atandı. Temel Eğitimi Bölümü, Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı Başkanlığına getirildi.

Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyeliğine atanan Bulat, 1998 -2008 yılları arasında Bölüm Başkanlığı yaptı.

1993-1997 – Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalında “Antik Grek ve Roma Dönemi Yontu ve Kopya Teknikleri” konulu tez ile Doktora eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Mustafa Bulat,  1991-1993 – Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Ana Sanat Dalında Sanatta Yeterlilik derslerini özel öğrenci olarak aldı ve Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Heykel Ana Sanat Dalında Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı.

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Heykel Ana Sanat Dalında Yüksek Lisans Eğitimini 1988 kazanan Prof. Dr. Mustafa Bulat, 1990’da eğitimini tamamladı.  1984’de Hacettepe Üniversitesini Güzel Sanatlar Fakültesini kazanan AÜ G.S.F.  Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bulat, 1988  mezun oldu. Bulat helen akademik çalışmalarını A.Ü’de sürdürüyor.

Atabuz Müzesi Tanıyalım

2017 yılında Erzurum’da organize edilen Avrupa Gençlik Olimpik Festivali kapsamında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı önderliğinde gerçekleştirilmiş olan EYOF Kar ve Buz Sokağı uygulaması, bu malzemeyi üniversite bünyesinde üretme fikrini cesaretlendiren bir etkinlik olmuş, Atabuz Müzesi’nin doğuş serüveni için önemli bir kırılma noktası yaratmıştı. Kurumun 1993 yılından beri farklı formasyonlarda hayata geçirdiği kar ve buz heykel etkinlikleri, bu ütopik fikri zihinlerde sürekli canlı tutmuş, kurumsal bir çatı altında bu etkinlikler için organize olma isteği doğurmuş ve 18 ay süren inşa süreci sonunda 2019 yılında tamamlanmıştır.  Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın önderliğinde, Kalkınma Bakanlığı ve KUDAKA’nın destekleriyle yürütülen, Fairbanks, Moskova, Bristol, New York, Jeju Adası ve Harbin gibi birçok dünya kentinde bulunan buz müzelerinin Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi olan ve bu anlamda öncü bir kimlik edinen Projesi, çağdaş sanatın öngördüğü malzeme çeşitliliğine farklı bir önermeyle katılım sağlarken, sanatın ifade olanaklarını genişleten, yeni ve benzersiz efektlerin çağrışımlarını izleyiciyle buluşturabilen, uluslararası sanat platformunun normlarını yakalayan yenilikçi üretimlerin adresi olmayı kendine vizyon edinen Atabuz Müzesi, daha resmi açılışı dahi yapılmamışken buz blok üretimine başlayan ve yılın ilk çeyreğinde DAKAF’20, Palandöken Festivali gibi önemli birçok farklı organizasyonda rol almış; Erzurum, bölgesi ve ülkemiz ölçeğinde gerekliliğini ispatladı.

Kentin ulusal ve uluslararası platformda tanınırlığına katkıda bulunarak turizmin canlanmasında aktif bir aktör olmayı amaçlayan, sosyo kültürel ve sanatsal etkinliklerin Erzurum’da başat mekânı olmayı hedefleyen Atabuz Müzesi, aynı zamanda sanat eğitimine de alternatif bir yöntemi ilave etmiş, yeni bir atölye ortamını öğrencilere de sundu. Önemli toplumsal olayları sanatın farklı yorumlama biçimleriyle harmanlayarak buza yansıtmayı ilke edinen Atabuz Müzesi, Türk milleti için bir dönüm noktası niteliği taşıyan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 4.yıldönümünde açıldı.

19 adet buz heykelden oluşan MAAN-ICE sergisine ev sahipliği yapan Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Bulat önderliğinde,  20 kişilik bir ekiple yaklaşık 2 aylık bir çalışmanın ürünü olarak hayat buldu.

15 Temmuz ruhunu mekânın miladıyla buluşturan, izleyiciyle yapıtları “bir araya” getirerek çok yönlü okumalara olanak tanıyan bu adım Ülkenin bölünmez bütünlüğüne tehdit oluşturan her türlü terör eylemi ve oluşumlarına karşı birlikte mücadele etme refleksine sahip bir millet olabilmenin yanı sıra, bu tip hain girişimlerin önüne sosyo kültürel ve sanatsal bir duruşla da duvar örülebileceği mesajını veren Atabuz Müzesi, gelecek dönemlerde yeni ve önemli organizasyonların Erzurum’daki en efektif adresi olmayı hedefliyor, bu bağlamda gelecek nesillere ışık tutmayı amaçlıyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.