Oyunculuğa adanmış bir ömür: ENVER KURUCAN

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Orhan MANSUROĞLU’NUN SAYFA KONUĞU
Oyunculuğa adanmış bir ömür

 

Bu hafta sonu İskenderun’da Balyoz Mizah Dergisi’ni (1989 – 1991) çıkardığım zamanlarda tanıştığım ve birbirimize destek olmaya çalıştığımız, tiyatro, sinema ve dizi filmlerden aşina olduğunuza inandığım değerli bir oyuncumuzun dünyasında sizleri gezdirmek istiyorum : Enver Kurucan.
Enver Kurucan 1952 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk orta ve liseyi Gaziantep’te Okudu. Okul yıllarında başlayan tiyatro ve oyunculuk tutkusu onu hiç bırakmadı. Bu arada kısa bir süre diyebileceğimiz futbolculuk macerası da oldu ama tabiki oyunculuk ağır bastı.


İstanbul Belediye Konservatuarı oyunculuk eğitimi, Dokuz Eylül Üniversitesi oyunculuk eğitimi aldıktan sonra bir çok özel ve resmi tiyatrolarda oyunculuk yaptı. Doğru dürüst para kazanamadığı gibi gelecek garantiside yoktu. Bu kaygılarla oyunculuğa ara verip 1976 yılında İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları’nda işe başladı.
İskenderun da tiyatro sevdalısı genç öğrenci kardeşleriyle yeniden tiyatroya başladı. Daha sonra Demir Çelik Fabrikası’ndan ayrılıp Gübre Fabrikalarında Buhar Tirübünleri Oparetörü olarak işe başladı.
Burası daha rahattı çalışmalarını engellemiyordu. Amacı İskenderun Belediyesi bünyesinde bir ‘Şehir Tiyatrosu’ oluşturmaktı.
İlk adımı dönemin Belediye Başkanı rahmetli Sabri İnce ile Attı. Ticaret Lisesi salonunda KELOĞLAN VE SİHİRLİ KAVALI adlı oyunu belediyenin organizesi ile tüm ilkokullara sergilediler. Çok mutlu ve de sevinçliydiler. İlk adımı atmışlardı ve daha sonra çalışmalar devam etti ama çok ağır ilerliyorlardı.

Sonrası malum 12 eylül 1980 her şey sil baştan
ama yılmayıp devam ettiler. Yine bir çocuk oyunu ile başlayıp bir büyük oyun ve şehir tiyatrosunun temelini atmaya çalıştılar ama olmadı.
Sonra kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalıştılar. Dündar Mercan adlı arkadaşla komedi ikilisi oluşturup komik olsun diye adlarınıda HAMAM BÖCEKLERİ koydular. Uzun süre ulusal bazda isim yaptılar daha sonra Rahmetli HALİL KARAKAYA ile bu sefer CIRCIR BÖCEKLERİ komedi ikilisini oluşturdular. Yine uzun bir süre hem tiyatro hem sahne çalışmalarını devam ettirdiler ve bir fıkra kitabı yazdılar.

Enver Kurucan 1992 yılında TRT ‘de yayınlanan YAKIŞTIR adlı bir tiyatro doğaçlama yarışma programına katıldı ve birinciliği kazandı. 1994 yılında Yazar Ayla Kutlu nun hikayesinden sinemaya aktarılan ‘SENDE GİTME TRİYANDA FİLİS’ sinema filminde Fikret Hakan, Işık Yenersu ve Cezmi Baskın”la birlikte rol aldı.

Kardeşi Ali Kurucan emekli olduktan sonra İskenderun’da birlikte Beyoğlu Tiyatrosunu kurdular. Dramasyon dersleri verdiler. Turnelere katıldılar. ‘Anneler ve kızları’ ile ‘Osmanlı’da derin devlet’ adlı dizilerde birlikte oynadılar. Hatay’da çekilen ‘Asi’ dizisi için cast ajans olup oyuncu temin ettiler. Enver Kurucan aynı zamanda dizide rol aldı.
Kardeş Ali Kurucan şu sıralar çekimini oğlunun yapacağı ve yarışmaya katılacakları kısa metrajlı bir film çalışmasını sürdürüyor.
Sonrasında Asi, Kül ve Ateş, Kasaba dizileri geldi.
Kurucan, sonrasında İskenderun dan ayrılarak İzmire yerleşti. Çalışmalarına burada devam etti bir çok projede yer aldı.
Bazıları şöyle :
Öyle bir geçer zaman ki,
Yamak
Ahmet,
Çocuklar duymasın,
Şefkat tepe,
Tek Türkiye,
Anneler ile kızları,
Ana yüreği,
Osmanlıda derin devlet,
İsimsizler,
Kalbim Ege’de kaldı
Ayrıca atlanmaması gereken en önemli projesi KANKA BALON TİYATROSU.
Sevgili kardeşi, dostu Dündar Mercan (Dünya balon katlama şampiyonu) onunla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü projesi olarak Kanka Çocuk Polisi Çocuk oyunuyla tüm Anadoluyu dolaştılar.
Bülent Gülşahin ile yaklaşık 3 yıl salon sirki,
Mehmet Elmas ile de Ramazan Programları yaptılar . Enver Kurucan hepsine ayrı ayrı selamlarını gönderiyor.
Şimdi ise İzmir de çekimleri devam eden ‘SEFİRİN KIZI’ adlı dizide çalışmaları sürüyor.
Bu sevgili dostlarımla yaklaşık 30 yıldır görüşme şansımız olmadı. Belki bu paylaşımdan sonra bir gün İskenderun Sahili’nde buluşup çayımızı içerken mücadeleyle geçen eski günleri yadeder ve kahkahalarla güleriz. Kimbilir?
Yolunuz hep açık olsun Enver Kurucan ve Ali Kurucan…

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.