HDP milletvekili Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç’dan TBMM’ye soru önergesi…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP milletvekili Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç, Aşağıdaki sorularımın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

“Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin, Federal Kürdistan Bölgesine yönelik başlattığı askeri saldırılarla bölgedeki siviller hedef alınmaktadır. Geçtiğimiz günlerde savaş uçaklarıyla Maxmur, Şengal bölgelerine yönelik yapılan saldırılarla sivillerin ölümüne neden olunmuştu. 25 Haziran 2020’de ise Süleymaniye vilayetine bağlı Şarbejêr’de halkın mesire alanı olarak kullandığı bölge havadan bombalanmıştır. O sırada bölgede piknik yapan ailelerce çekilen videoda kadın ve çocuklara; sivillere yapılan bombalı saldırı açıkça ortadadır. 2 sivilin ölümüne ve 8 sivilin yaralanmasına neden olan busaldırının hemen öncesinde 24 Haziran’da da Kobanê’ye yönelik yapılan hava saldırısı neden iile 3 kadın hayatını kaybetmişti.

Sivillerin bulunduğu alanları hedef alan bu saldırılarla, uluslararasıhukukçiğnenmektesivillerinyaşamlarınakastedilerekinsanlıksuçuişlenmektedir. İktidaruzunzamandırKürthalkınayönelikplanlıvesistematikbirsaldırı yürütmekte; başka ülkenin topraklarında yaşayan
Kürthalkınadüşmanhukukuileyaklaşmakta, Kürtlerikendiyaşamalanlarındanetmektevedemografikyapıyıdeğiştirmekte, “terörizmilemücadele” adıaltındasivilKürtlerihedefalmaktadır.Bu saldırılarınveTürkiye’ninizlediğibupolitikanın,oradayaşayanKürthalkınaolduğugibiTürkiyehalklarınada sosyal, ekonomikveinsaniolmaküzeresayısızolumsuzetkisivardır.TümbunedenlerleTürkiye,bölgedeKürthalkınayöneliksürdürdüğübusaldırıpolitikasınabir an önceson vermelidir.

Bu bağlamda; Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç’un TBMM’den cevaplandırılmasını istediği sorular şöyle:

1. Federal Kürdistan Bölgesine yönelik sistematik olarak yapılan ve sivillerin bulunduğu alanların hedef alındığı bu askeri saldırıların amacı nedir?
2. Başka ülkenin topraklarına yapılan bu saldırılarla uluslararası hukuk çiğnenmektedir. Uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerinin ihlalikonusunda hangi adım atılacaktır?
3. Bu saldırılar nedeniyle, kendi topraklarını ve sivil yurttaşlarını savunma hakkı bulunanIrak’ın karşı hamle yapması ile bir savaşın başlaması olası değil midir?
4. Federal Kürdistan Bölgesine yönelik yapılan sivillerin hedef alındığı bu saldırılarla, insanlık suçunun işleniyor oluşu nasıl açıklanabilir?
5. Bölgede yaşayan her insan, sadece Kürt olması nedeni ile,terörist olarak mı görülmektedir?
6. Federal Kürdistan Bölgesine düzenlenen hava saldırılarının maliyeti nedir?”
7. Hükümetin Irak, Suriye ve Libya’da izlediği siyasete son verilecek midir? Bu politikalar gereği yapılan askeri harcamaların durdurulması sağlanacak mıdır?
8. İktidar tarafından yıllardır atıfta bulunulan komşu ülkelerle “sıfır sorun” politikası yerini “sıfır barış, tümden savaş” politikasına mı bıraktı?

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.