HDP’li Vekiller’den T.B.M.M.’ye önerge: Mangal kömürü işçileri işsiz kaldı… Adana Kebabının özgünlüğü de tehlikede!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Adana’da yıllardır mangal kömürü üreten kömür ocaklarının Adana Valiliğince kapatılması ve bu sektörden geçinen 200 ailenin işsiz kalmasının yanısıra Adana’nın kültürel değeri olan kebabının özgünlüğünü kaybetme tehlikesine de dikkat çeken HDP Adana Milletvekilleri, konuyu cevaplanması istemi ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdikleri soru önergesi ile Meclise taşıdılar.

Hatimoğulları ve Kemal Peköz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundukları önergede; “Adana’da yıllardır mangal kömürü üreten kömür ocakları Adana Valiliği tarafından kapatılmış, bu işten geçinen yaklaşık 200 aile işsiz bırakılmıştır. Mangal kömürünün üretiminin durdurulması ile özellikle Adana’nın kültürel değeri olan kebabı da özgünlüğünü kaybedecektir.”ifadelerine yer verdi.

 

Adana’da yıllardır mangal kömürü üreten kömür ocakları Adana Valiliği tarafından kapatılmış, bu işten geçinen yaklaşık 200 aile işsiz bırakılmıştır. Şikayetler üzerine kapatma işleminin yapıldığı bilgisi tarafıma iletilmiştir. Nisan ayından beri çözüm arayışı içinde olan mangal kömürü emekçileri, Adana’nın restoranlarında kullanılan kömürün Adana mutfağının vazgeçilmez bir parçası olduğunun altını çizmekteler. Mangal kömürünün üretiminin durdurulması ile özellikle Adana’nın kültürel değeri olan kebabının özgünlüğünü kaybedecek olmasını vurgulamaktalar.

Seyhan ilçesine bağlı Akkapı, Camusçu ve Gölbaşı Mahallelerinin; Küçük Dikili, Büyük Dikili ve Yüreğir Çotlu bölgesinin kırsal alanlarında uzun yıllardır faaliyet yürüten 70’den fazla kömür ocağı 21 Nisan itibariyle Adana Valiliği ve Seyhan Belediyesi ekiplerince kaldırılmıştır. Kimi ruhsatsız olan ocak sahipleri, ruhsatlı olarak çalışmak üzere gerekli işlemlerin yapılarak, çözüm arayışının parçası olacaklarını iletmektedirler. 2005 yılında ruhsat alarak çalışmalarını sürdüren bir ocak sahibi ise yeniden ruhsat almak için başvuru yaptıklarında olumsuz yanıt aldıklarını iletmiştir. Ocakların kaldırılacağı bilgisi verilen emekçilere, Adana Valisinin kendileri için 500 dönümlük bir yer bulduklarını, oraya tahliye olmadığı sürece buradan kaldırılmayacaklarını, malları bitirdikten sonra Valilik tarafından oraya taşınacaklarının söylendiğini ancak verilen bu sözün tutulmadığı iddia edilmektedir. Seyhan’daki ocaklarda dökülen tonlarca odun, Belediye ekiplerince zor kullanılarak el konulmuştur. Geri iadesi içinse emekçilere birçok masraf gösterilmektedir.

 

Bu bağlamda;

 

  1. Yıllardır aynı şekilde çalışan mangal kömürü ocakları neden şimdi kapatılmak istenmektedir?
  2. Yasalar çerçevesinde ruhsatlı olarak mangal kömürü üretiminin devam edebilmesi için Belediye ve Valilik sonuç alıcı ortak bir çalışmayı neden yürütmemektedir?
  3. Valilik mangal kömürü üreticilerine verdiği sözü neden tutmamıştır?
  4. Adana mutfağı ve kültürel değerleri için de oldukça önemli olan mangal kömürünün üretiminin devam edebilmesi için nasıl çalışmalarınız vardır?
  5. Bahçeciler, aracılar, oduncular ve mangal kömürü üreticileri olmak üzere çok geniş bir çalışma alanı olan mangal kömürü üretimine kimi iktidar yanlılarının son zamanlarda dahil olduğu iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Bir sektör olarak görülen bu çalışma alanı peşkeş mi çekilmek istenmektedir?
  6. Mangal kömürü üreticisi işçilerin sağlık taramalarının düzenli olarak yapılması için ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmalar yürütmeyi planlıyor musunuz?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.