İHD: Toplumsal muhalefetin bir araya gelerek Türkiye’nin temel sorunlarını çözmesi gerek”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu , HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’ nın vekilliklerinin düşürülmesi ile ilgili basın açıklaması düzenleyen İHD İskenderun Şube yönetimi, Türkiye’nin bir an önce temel sorunlarını çözecek bir siyasi iklime kavuşabilmesi için siyasi ve toplumsal muhalefetin bir araya gelip güçlü ve etkili olacak şekilde barış ve demokrasi mücadelesi yürütmesi gerektiği kanaatindeyiz. Demokratik, insan haklarına dayalı bir siyasi iklim için mücadelemize devam edeceğiz.” Mesaji verdi.

İHD İskenderun Şube Başkan Coşkun Selçuk, konuşmasında şu görüşleri dile getirdi:

Bütün dünyada ve Türkiye’de salgının birinci gündem maddesi olduğu bir dönemde iktidar önümüzdeki dönemde yeniden seçim kazanma amaçlı halk iradesini hiçe sayan çalışmalar yapıyor. Mayıs 2016’da TBMM’de grubu bulunan AKP, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen Anayasaya geçici madde eklenmesiyle milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmış ve halk iradesine bizzat meclisin kendisi bir müdahalede bulunmuştu.

Ardından 4 Kasım 2016’da HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere 11 milletvekili gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Bu arada OHAL KHK’ları ile seçilmiş belediye eş başkanları görevden alınmış ve yerlerine o ilin valileri kayyım olarak atanmıştı. Yine bu dönemde de seçilmiş belediye eş başkanları görevden alınmış ve kayyım atama uygulamaları devam ettirilmiştir.

“Gerek Anayasa’nın 83. Maddesi gerekse de teamül uyarınca bu tarz uygulamaların dönem sonuna kadar bırakılması gerekirken 4 Haziran 2020 günü ani bir kararla Cumhurbaşkanlığı tarafından gönderilen tezkerenin TBMM Başkanlığının sunuşu olarak okunması üzerine, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu , HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’ nın vekilliklerinin düştüğü belirtilmiştir. Her söylemde halk iradesini kutsayan siyasi iktidar kendisinden olmayanı irade olarak tanımak istememektedir.

4 Haziran günü yapılan bu muamele Türkiye tarihinde 3. kez TBMM’nin halk iradesine yönelik müdahalesi veya darbesi olarak anılacaktır. Türkiye’de sistemin giderek otoriterleştiği ve otoriter rejimde halk iradesinin temsilciler vasıtasıyla tecelli etmesi önündeki engeller giderek artmaktadır.

Bunun yanı sıra, Kürt sorunun çözümsüzlüğünün yarattığı siyasi gerilimin arttığını, çatışmanın ekonomik krizi derinleştirdiğini ve sürdürülemeyecek bir noktaya geldiğini vurgulamak istiyoruz.”

 

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.