HESOB Başkanı Teksöz: Pandemi esnafı vurdu… Esnaf destek alamadı…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Koronavirüs sürecinde esnafın sıkıntılarıbnı konuk olduğu bir radyo programoında dile getiren Hatay Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birlik (HESOB) Başkanı Abdulkadir Teksöz, esnafın sıkıntılarının giderilemediğini dile getirerek esnaf adına halen destek beklediklerini kaydetti.

Serkan Uğraş’ın sunduğu “Haftanın Dosyası” programında konuşan HESOB Başkanı Teksöz, özellikle Koronavirüs sürecinde esnafımızın sorunlarıyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.

Her bir sorunu titizlikle ilgili mercilere aktarıp takipçisi olduğunu dile getiren Teksöz, bazı sorunların giderildiğini bazı sorunlara yetkilerin çözüm bulmadığını söyledi.

Bu süreçte okulların tatil olması sebebiyle okul servisi ve personel taşımacılığı hizmeti durdu. Minibüs ve otobüs esnafı taşımada yüzde 50 kapasiteli çalıştıklarından iş kaybına uğradı. Taksici esnafımız il dışına çıkamadığından ve vatandaşlar evlerinden zorunlu olmadıkça çıkmadığı için müşteri kaybı yaşadılar. Bunlar SGK primleri, vergi, kredi taksitlerini ödeyemez duruma geldiler.

Bu süreçte iş yerini açamayan meslekler, esnaflarımız var. İş yeri kapalı olan bu esnaf ve sanatkârlara nakdi yarım yapılması konusunda kiralarını ödeyebilecekleri şekilde destek talebinde bulunduk. Hem ilgili bakanlıklarımıza hem de Hatay Büyükşehir belediyesine meclis kararı almaksızın esnafa nakit yardımı, akaryakıt desteği, belge, harç, ruhsat, kira bedelleri, stopaj, tabela vergisi, çevre ve işgaliye harcı gibi vergilerin bu süreçte alınmamasını talep ettik.

HBB’DEN GELEN CEVAP “BÜTÇEMİZ YOK VEREMEYİZ”

Özellikle ulaşım sektöründe faaliyet gösteren ticari araçlar için salgın süresi boyunca akaryakıttaki KDV ve ÖTV’nin kaldırılıp mazot desteği verilmesini talep ettik. Ancak HBB’den gelen cevap “bütçemiz yok veremeyiz” oldu.

Bunlar üzücü şeyler. Esnaf sıkıntılı bir süreçten geçiyor sahip çıkmalıyız. Şuan millet aç ne HBB’den ne de hükümetten bu konuda destek alamadık.  Adana, Mersin Antep, Ankara İstanbul gibi illerde halk otobüslerine vs mazot desteği veriyor ama biz HBB’den alamadık.

Ben yine de ümitliyim. Belediye başkanımızla tekrar görüşüp, önümüzdeki ilk büyükşehir meclis toplantısında özellikle şoför esnafımıza akaryakıt desteği vermeleri için geç kalınsa da bir destek kararı çıkacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

ELDE EDİLEN KAZANIMLAR

Esnafımızı rahatlatma adında sağlanan faizsiz kredi ve ötelenen borçlardan da bahseden Teksöz, virüs salgınının olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, iş yerlerinin zarar gördüğünü beyan eden esnaf ve sanatkarlarımıza kooperatiflerimiz kefaletiyle kredilerin ve iş yeri kira, serbest meslek ve ücret ödemelerinden yapılan kesintiler ve KDV beyannameleri ile SGK prim hizmet belgelerine ait Nisan Mayıs, Haziran ödemeleri faizsiz ötelendi.

Hatay’da 29.696 kişiye kısa çalışma ödeneği, 9.696 kişiye nakdi ücret desteği, 5.735 kişiye işsizlik ödeneği sağlandı.

SGK primleri belirlenen sektörlerde hem iş yerinin Bağ-Kur primi hem de işçi primleri Mart Nisan Mayıs aylarına ait primleri 6’şar ay ertelendi.

Bağ-Kur prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden 31 Aralık 2020’ye kadar faydalanmaları sağlandı.

SGK Haciz ve satış işlemleriyle idari para cezaların tebliği 15 Haziran’a kadar ertelendi.

Sanayi sitesi hizmet binasının tapusu ücretsiz olarak tahsis edildi. Esnafımıza yakışır bir şekilde tadilatı yapılarak meslek odalarımızın hizmetine sunulacaktır.

Dinleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, elde ettikleri kazanılmaları da tek tek açıkladı ve eksik kalan taleplerinin yerine getirilmesi ile esnafımıza sahip çıkmamız konusunda tüm yetkilileri el birliğine davet etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.