Bekir Ayaz
Eğitimci
Bugünlerde kaleme alınması gereken yazılardan biride hiç şüphesiz ki eğitim meselesidir. Korona günlerinde Eğitim ile ilgili merak edilen sorular nelerdir.
Dünya tarihine bakıldığında insanoğlunun varoluşundan beri eğitim faaliyetleri kesintisiz devam etmiştir. İlk öğretmen Aristo, ikinci öğretmen olarak ise Farabi eğitim alanında ciddi çalışmalar yapmıştır. Eğitimin her alanında her şey değişmiştir. Sınıf içi kullanılan malzemelerden tutun ders kitapların içeriğine kadar. Fakat bu süreçte değişmeyen tek şey öğretmen olmuştur. Tarihin her döneminde öğretmenler eğitim için mücadele vermiştir. Kütahya- Eskişehir Savaşında düşman Ankara Polatlı yakınlarına kadar geldiğinde dahi Mustafa Kemal Paşa Maarif Kongresi’nin toplanmasını istemiştir. Çünkü asıl savaşın cehaletle olduğunu çok iyi bilen bir liderdi. Pandeminin yaşandığı şu günlerde sağlıkçılarımız çok ciddi çalışma içerisinde büyük bir özveriyle çalışmaktalar. Emekleri gerçekten ödenmez. Bu süreçte öğretmenlerin değerleri de anlaşıldı. Öğretmenlerimiz okulda çalıştıklarından daha fazla ev ortamında çalışmaya başladılar. Çünkü online derslerin hazırlığı zannedildiğinden daha zor. Online derslerin kontrolü de normal sınıfa göre daha fazla yorucu olduğu görülmektedir. Pandemi günlerinin yaşandığı dönemlerde en çok merak edilen sorulara cevap vermek gerekiyor.
Okullar ne zaman açılacak ve telafi eğitimi nasıl yapılacak?
Okullar bakanlığın yaptığı açıklamaya göre bu sene açılmayacak. Bunun sebepleri arasında bir çok okulun fiziki şartlarının yaz ortamında ders vermeye müsait olmaması, yaz sıcaklarında öğrencilerin derslere yeterince adapte olamaması ve öğrencilerin yaz tatillerinin ellerinden alınmak istenmemesi gibi faktörler etkili olmuştur. Telafi eğitimi için ise henüz kesinleşmiş bir şey olmamasına rağmen ön görülerde bulunmak yanlış olmayacaktır. Bilindiği gibi 13 Mart tarihinde okullar kapatılmıştı. 3 aylık bir eksiklik oluştu. Bunlar online derslerde, EBA gibi kanallarda telafi edilmeye çalışıldıysa da eğitimin en doğru olanı yüz yüze yapılanıdır. Zannedilen aksine 3 aylık eğitimin akademik olarak telafisi 3 ay sürmez. Çünkü okulda gerçekleştirilen hem eğitim hem de öğretim faaliyetidir. Eğitim faaliyetinin telafi edilmesi mümkün olmayacaktır. Eğitim faaliyetlerinden kasıt ise öğrencilerin davranış kazanması için gerçekleştirilen faaliyetlerdir. Öğretim faaliyetleri ise akademik bilgilerin aktarıldığı süreçtir. 3 aylık öğretimin telafisi ise branşlarla konuşulduktan sonra belirlenebilecektir. Bu kararı bir kişinin alması mümkün değildir. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bu konuyu ilgili derslerin öğretmenleriyle görüştükten sonra karara bağlayacaktır. Bu konuda öngördüğüm süre 30 saat ve 60 saat arasında branşlara göre ayarlanacağıdır. Bu sürenin yetersiz olduğunu düşünebilirsiniz. Ama öğretim için yeterli bir süredir. Bu eksiklik hafta sonu ya da yeni yılın eğitim süreci başlamadan programa eklenecektir.
Sınavlar nasıl uygulanacak?
Sınavlar bakanlığın açıkladığı genelgeye göre uygulanacaktır. Fakat sınav içeriğine girmenin faydalı olacağını düşünüyorum. LGS sınavında öğrenciler 8.sınıfta 1.Dönem gördükleri konulardan sınava gireceklerdir. Daha önceden TEOG sınavı vardı. Bu sınavın uygulanış şekli birinci dönem ve ikinci dönem konularından olmak üzere iki ayrı sınavdı. Değişen sistemle birlikte öğrenciler yıl sonunda tek bir sınava girdiler. Sınav sorularında yeni nesil tip sorulara geçildi. TEOG gibi bilgiyi ölçme değil verilen bilgilerin kullanma becerilerini içeren sorular olacaktır. Peki bu durum öğrencilerin faydalarına mı olmuştur? Bu sorunun cevabı kesinlikle evettir. Çünkü bir yıl boyunca göreceği konulardan sınava giren öğrenciler sadece birinci dönem konularından girecekleri için konuları azaldı ayrıca evde oldukları için konu tekrarı ve konuyla ilgili çalışmaları yaptıkları için daha verimli bir sınav geçireceklerdir. Üniversite sınavları içinde 12.sınıf 13 Mart tarihine kadar işlenen konulardan sorumlu olacaklardır. Tabi onlar için bu durum çok etkili değil. Çünkü sınavda 9. 10 ve 11.sınıf konuları da dahil olacaktır. Genel olarak bu konuyla ilgili konuşmak gerekirse öğrenciler bu fırsatı güzelce değerlendirir ve sistematik bir şekilde çalışırlarsa eminim ki başarıya ulaşacaklardır. Bu konuyla ilgili öğrencilerimizin bilmesi gereken durum şudur. Sen ister, inanır ve çalışırsan hiçbir şey hayal değildir!
Eğitim ile ilgili en çok merak edilen iki soru üzerinde durdum. Bir daha gördük ki ne olursa olsun eğitim faaliyetleri asla bitmiyor. Eğitim faaliyetlerinin bitmesi durumunda toplumda oluşacak sorunlar ile ilgili binlerce sayfalık kitaplar yazılabilir. Çünkü tüm mesleklerin, sağlık mesleğinin de özünde eğitim mevcuttur. Eğitim toplumların kalkınması için gerçekten önemlidir. Umarım bu süreçte velilerimiz öğretmenleri biraz olsun anlayabilmişlerdir. Eğitim işinin dışarıdan bakıldığı gibi kolay olmadığı uzun, uğraş gerektiren ve özveri isteyen bir süreç olduğunu anlamışlardır. Bu sürecin en kısa sürede bitmesi temennisiyle…