Ata tohumu Buğday’da hasat dönemi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İki bin yıllık Ata tohumu Buğdayda hasat dönemi başladı. 

Buğday üretiminde yerli tohuma geçişi ile ilgili girişim başlatan  Arsuz Belediyesi, mülkiyetinde bulunan arazilerde 2 bin yıllık ata tohumuyla ekimini gerçekleştirdiği buğdayların başak vermesiyle hasada başladı.

Turizmde olduğu kadar tarımda da söz sahibi konumunda olan Arsuz’da,  çiftçilerin buğday üretiminde yerli tohuma geçişini sağlamak adına mülkiyetinde bulunan arazilerde ata tohumlarıyla ekimini yapan Arsuz Belediyesi ilk hasadını gerçekleştirdi.

 

İlk etap olarak Akçalı Mahallesinde bulunan 50 dönümlük arazi üzerinde ekilen ata tohumlarının hasadı Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, Ziraat Mühendisi ve Arsuz Belediyesi İmar Ltd. Şti Müdürler Kurulu Üyesi Mahmut Keleş ve Müdürü Cevat Gökpınar’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Çiftçilerin yerli tohuma yönlendirilmesi amacıyla çok önemli bir çalışma olduğunu belirten Başkan Asaf Güven, bir ay sonrasında da ata tohumu türü olan karakılçık buğdayının hasadına başlayacaklarını ifade etti. Ankara, İzmir ve Muğla’da da uygulanan bu projeyi Arsuzlu çiftçilere destek ve örnek olma amacıyla Arsuz’a taşıdıklarını söyledi.

Başkan Güven yaptığı konuşmada, “Genetiğiyle oynanmamış, daha sağlıklı tarımsal ürünleri kendi topraklarımızda sağlamak ve halk sağlığını korunması amacıyla önem teşkil eden bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bugün burada ilk ekinimizi biçtik, bir ay sonrada karakılçık buğdayımızın hasadını yapacağız. Bizim amacımız ata tohumunu tekrardan yaygınlaştırmak ve çiftçiyi bu tohumları kullanmasına özendirmek. Ata tohumlarımızın bir kısmını geri almak üzere çiftçilerimize dağıtmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl tüm ürünlerde yerli tohumlara geçiş yaparak belediyemize ait tüm arazilerde ekim gerçekleştirmeyi ve ihtiyaç sahipleri ile üreticilere dağıtmayı hedefliyoruz.”

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.