Kültürümüzde Hıdırellez

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Baharın gelişinin kutlandığı Hıdırellez kültürü bizim topraklarımızda atalarımızdan bize aktarılan anlamlı bir kültürdür.

5 ila 6 Mayıs tarihlerinde yapılan Hıdırellez, kutlamaları Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen bu gelenek Türklerin bayramlarından birisidir.

Doğanın uyanışında aynı zamanda hepimizin en güzel dileklerini Allah’tan niyaz ettiği Hıdırellez, korona virüs dolayısıyla bu yıl türbe ve mabetlerde kutlanamıyor. Ancak  Hıdırellez geleneği bu yıl, evlerde çeşitli rütüellerle kutlanıyor.

Hıdırellez duası edilip,

Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez 2020 yılında 5 Mayıs Salı akşamı başlayacak, yarın 6 Mayıs Çarşamba ikindi ezanında bitecek.

Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olan bu gün yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır.

Kırmızı kurdeli  kırmızı keselerin içerisine metal paralar lavanta ve çörek otu bereket niyetiyle gül dalına asılır ve ertesi gün alınan kese yıl boyunca cüzdanda saklandığı takdirde yıl boyu parayı bereketlendirdiğine inanılır.

Ev, bağ-bahçe, otomobil kısacası mal mülk isteyenler de bu dileklerini gül ağacının toprağına gömerlerse Hızır’ın yardımıyla bu dileklerinin gerçekleşeceğine inanılır.

Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler.

Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Böylece ateşten atlarken kişinin üzerindeki tüm olumsuzlukların da ateşe düşüp yanarak yok olacağına inanılır.

Evlenmek isteyenlerin başlarında kilit açılarak bahtlarının açılacağına inanılır.

 

HIDIRELLEZ DUASI NASIL YAPILIR?

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDIRELLEZ NASIL KUTLANIR?

Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdrellez zamanı baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır. Hıdrellez gecesi ise Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır.

Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar. Hıdrellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.