“Mesleğini icra eden avukatlar göz alına alınamaz! SAVUNMA SUSTURULAMAZ!”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Bir gardiyan ile Şanlıurfa Barosu’na kayıtlı 7, Diyarbakır Barosu’na kayıtlı 2 olmak üzere 9 avukatın gözaltına alınması, 2’si Diyarbakır’dan 1’i de Şırnak’tan 3 avukat hakkında da yakalama kararı çıkartılması ve bazı dosyalara el konulmasının ardından ARALALRINDA Hatay Barosunun da bulunduğu 18 barodan ortak açıklama geldi.

Barolardan ortak yapılan açıklamada suçu her ne olursa olsun herkesin savunma yapma ve savunmasını yaparken bir avukattan yardım almaya hakkının olması hukuk devletinin gereği olduğu ifade edilerek  bundan dolayı avukatların, üstlendiği görev ile özdeşleştirilemeyeceği, soz konusu görevinden ötürü gözaltına alınamayacağını, tutuklanamayacağını, yargılanamayacağını belirterek “Üç ilde meslektaşlarımıza yapılan, tüm ülkede savunmayı susturmaya yönelik bir harekettir. Kabul edilemez. Biz aşağıda imzası bulunan baro başkanları olarak; gözaltındaki meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını talep eder, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna bildiririz.” dediler.

Ağrı Barosu Başkanı Av.Salih AYDIN , Ankara Barosu Başkanı Av.R.Erinç SAĞKAN, Antalya Barosu Başkanı Av.Polat BALKAN, Artvin Barosu Başkanı Av.Ali UĞUR ÇAĞAL, Batman Barosu Başkanı Av.Abdulhamit ÇAKAN, Bingöl Barosu Başkanı Av.Hanifi BUDANCAMANAK, Bursa Barosu Başkanı Av.Gürkan ALTUN, Diyarbakır Barosu Başkanı Av.Cihan AYDIN, Hakkari Barosu Başkanı Av.Ergün CANAN, Hatay Barosu Başkanı Av.Ekrem DÖNMEZ, Gaziantep Barosu Başkanı Av.Bektaş ŞARKLI, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet DURAKOĞLU, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan YÜCEL, Mardin Barosu Başkanı Av.İsmail ELİK , Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin YEŞİLBOĞAZ, Muş Barosu Başkanı Av.Feridun TAŞ, Siirt Barosu Başkanı Av.Nizam DİLEK, Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Abdullah ÖNCEL, Şırnak Barosu Başkanı Av.Nuşirevan ELÇİ, Tunceli Barosu Başkanı Av.Kenan ÇETİN, Van Barosu Başkanı Av.Zülküf UÇAR , Yalova Barosu Başkanı Av. Fedai DOĞRUYOL adına yapılan ortak açıklama şöyle:

“Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında çok sayıda vatandaş, gardiyan ile Şanlıurfa Barosu’na kayıtlı 7, Diyarbakır Barosu’na kayıtlı 2 olmak üzere 9 meslektaşımız gözaltına alınmış, 2’si Diyarbakır’dan 1’i de Şırnak’tan 3 meslektaşımız hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştır. Meslektaşlarımızın ev ve ofislerinde arama yapılmış ve müvekkillerine ait dosyalardan bazılarına el konmuştur.

Soruşturmaya ilişkin kısıtlama kararı olması sebebiyle içeriğe ilişkin bilgi alınamamakta, belirsizlik ciddi kaygılar yaratmaktadır. Arama ve gözaltı kararlarından anlaşıldığı kadarıyla meslektaşlarımız, mesleki faaliyetleri nedeniyle bu uygulamaya maruz kalmışlardır. Hal böyleyken, arama ve gözaltı işleminin, avukatların yargılanmalarına ilişkin yasal hükümlerin ihlal edildiği anlaşılmaktadır.

Yine geçtiğimiz hafta Mardin Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Av. Ali Kahraman, mesleki faaliyetlerinden ötürü gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek tutuklanmıştır. Aynı şekilde 18 ÇHD üyesi meslektaşımızın yıllardır haksız bir şekilde tutuklu yargılandıkları kamuoyunun malumudur.”

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.