“Corona virüs ihracatçıyı mağdur ediyor”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Corona virüsün en fazla ihracatçıyı mağdur ettiğini söyleyen Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, dünyada hızla yayılan Corona virüsün dış ticarete etkilerini değerlendirdi.

İnsan sağlığını gözeterek, transit ticaretin akışını sürdürülmesini isteyen Kileci, Corona virüse yönelik alınan tedbirler kapsamında kapatılan Habur Sınır Kapısı’nda iki yönlü kontrollü geçişin başlatılmasının ardından adeta durma noktasına gelen TIR geçişlerinin ihracatçıları mağdur ettiğini kaydetti.

Corona virüsten en fazla etkilenen şehirlerin başında Gaziantep’in geldiğini belirten Kileci, “Corona Virüsten herkes etkilendi ama şehir olarak en çok biz etkilendik diyebiliriz. Zira bizim ihracatımızın yaklaşık yüzde 55’i Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve en önemlisi Irak başta olmak üzere Orta Doğu gibi sorunlu pazarlara yapılıyor. İhracatımızın sadece yüzde 30’u Irak’a gerçekleştiriliyor.” dedi.

“En önemlisi insan sağlığını gözeterek sorunu çözmek”

Corona virüsten dolayı alınan önlemler çerçevesinde de Habur Gümrük Kapısı’nda araç geçişlerinin kısıtlandığını ve Irak ihracatında ciddi bir yavaşlamanın olduğunu ifade eden Kileci, “Habur Gümrük Kapısı’na giderek nakliyeciler, TIR şoförleriyle görüşüp yerinde incelemeler yaptık. Ankara, Diyarbakır ve Mardin’de konuyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Araç geçişleri çeşitli önlemlerle hızlandırılmaya çalışılıyor. Fakat en önemlisi insan sağlığını gözeterek sorunu çözmek. Ekipman, personel desteğimizle Habur’da ticari akış devam ediyor. Bölgemizde ciddi ekonomik sorunların patlak vermemesi adına bu akışın devam etmesi çok önemlidir. İnsan sağlığını gözeterek, transit ticaretimizin akışını sürdürmek birinci önceliğimizdir.” şeklinde konuştu.

Günümüzde cephelerde değil, ekonomide ve bilgi teknolojilerinde verildiğini belirten Kileci, daha güçlü bir Türkiye’nin yolunun daha fazla üretim, istihdam ve ihracattan geçtiğine dikkat çekerek, son olarak şunları söyledi:

“Hiçbir zaman durmayacağız ve pes etmeyeceğiz. Herkes işini en iyi şekilde yapacak. Dünyanın şu an içinde bulunduğu konjonktür gereği bir tarafta ticaret savaşları olurken, diğer tarafta ölümcül bir virüs ile mücadele ediyoruz. Tüm bunlar olurken bizler işimizi yapmaya çalışıyor ve ülke ekonomisine katkı sunmanın yollarını arıyoruz. Savaşlar artık cephelerde değil, ekonomide ve bilgi teknolojileri alanında veriliyor. Eğer buralarda güçlü ve başarılıysanız, kimse karşınızda duramıyor. Bizim de hedefimiz tam olarak budur.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.