Arsuz’dan dünyaya barış dostluk ve kardeşlik mesajları verildi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Avrupa Alevi Düşünce Derneği Hatay Şubesi Arsuz’da düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Belen, Arsuz, İskenderun protokolü üst düzeyde temsil edildi. Kaymakam ve Belediye Başkan ve başkan yardımcılarının katıldığı Avrupa Alevi Düşünce Derneği Hatay Şubesinin açılışında barış dostluk ve kardeşlik mesajları verildi.

Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Arsuz Belediye Başkan Yardımcısı Sami Üstün, Belen Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Durdu, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Yavuz, muhtarlar, meclis üyeleri, meclis üyeleri ve Arsuzluların katılımıyla açıldı.

İskenderun ve Arsuz Kaymakamları ile İskenderun belediye Başkanı Fatih Tosyalı dostluk ve kardeşlik mesajları verdi.

Abbasoğlu:  “İnsan odaklı çalışmaları hedefleyen bir kurumuz”

Avrupa Alevi Düşünce Derneği Genel Başkanı İsmet Abbasoğlu, açılışta yaptığı konuşmada; Avrupa Alevi Düşünce Derneği 2016 yılında Avrupa’da örgütlendi. Türkiye’de dernekleşen tek kurumuz. Derneğimizin bu bölgedeki çalışmalarını önemsiyoruz. Farklı mozaiğin olduğu bir bölge. Herkese eşit mesafedeyiz. İnsan odaklı çalışmaları hedefleyen bir kurum olduğumuz için mutluyuz. İyiki varsınız. Katılan herkese teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyorum.” Dedi.

 

Üstün:  “Arsuz’da yüzyıllardır sevgi, barış ve kardeşlik, sevgi, hoşgörü hüküm sürüyor”

Arsuz Belediye Başkan Yardımcısı Sami Üstün, konuşmasında; medeniyetler kenti olan Hatay’ın incisi, Arsuz’da yüzyıllardır hüküm süren sevgi, barış ve kardeşlik, sevgi, hoşgörü ve bu ilgilin sürdüğü bu ilçemizde belediye personelimiz, Büyük Şehir belediyemiz ve Bu katkıya bir halka eklemek isteyen Avrupa Alevi düşünce derneğinin bize sunacağı katkıları olacağına inancımız tamdır. “ dedi.

Açılışta kısa bir konuşma yapan Belen Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Durdu, Başkan İbrahim Gül’ün selamlarını davetlilere ve protokola iletti.

Farklı din ve kültürlerin birlikte yaşam kültürüyle dikkat çeken Avrupa Alevi Düşünce Derneği Hatay Şubesi’nin açılışı gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan açılışta;  İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, İskenderun Belediye Başkanımız M. Fatih Tosyalı, Arsuz Belediye Başkan Yardımcısı Sami Üstün, Arsuz Emniyet Müdürü Halil Karabacak, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Güçsiad İl Başkanı Sabahattin Uygun, Arsuz Esnaf Dayanışma Derneği Başkanı Diyap Gökpınar, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Avrupa Alevi Düşünce Derneğinin inanç önderliğini Mehmet Arslan’ın Başkanlığını Tayfun Uçal’ın üstlendiği Avrupa Alevi Düşünce Derneği Hatay Şubesi Gökmeydan Mah. Atatürk Cad. No:166 Arsuz / HATAY adresinde çalışmalarını yürütüyor.

Avrupa Alevi Düşünce Derneğinin inanç önderliğini yapan Mehmet açılışta konuştu.

Arslan konuşmasında; “Tüm zorluk ve kıt imkanları rağmen siz canların desteği ile kültür ve medeniyetin beşiği olan kültür ve inançlar mozaiği olan güzel ilimiz Hatay’da bölgemizin medarı iftiharı olacak Avrupa Alevi Düşünce derneğinin açılışının yapacak olmanın en derin sevinç, huzur,  gurur ve mutluluğu içerisindeyim.

İnşallah bölgemizde bir inanç kardeşliğine dayanışmaya yardımlaşmaya vesile olacak bir çatıyı kuracağımıza olan inancım tamdır.

Bir hafta evvel İdlib kırsalında saldırıya uğrayan tüm şehitlerimize şühedalarımıza Mehmetçiklerimize Allahtan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Yüreğimiz buruktur. Bizler devletimizin vatanımızın ve bayrağımızın aşığıyız. Aziz canlar, Alevilik ile Türkiye’de yaşayan Alevilerin sıkıntıları, problemleri, istekleri hakkında konuşacak çok şey var. Birçok önemli konulardan en önemlilerinden bir tanesi; Aleviliğin tanımıdır. Birileri çıkıyor, Aleviliği bir kültür olarak tanımlıyor. Hak Muhammet Ali Ulvi inancını kültür olarak tanımlıyor. Birileri çıkıyor Aleviliği İslam dairesinin dışında göstermeye çalışıyor. Birileri çıkıyor Ali’yi sevmekse Alevilik “Biz de Aleviyiz” türünden hakikatten bir hiçbir karşılığı olmayan bir takım düşünceler ortaya koyuyor. Şunu net ifade edelim. Alevilik sadece Hz. Ali’yi sevmek değil. Alevilik bir kültür de değildir. Alevilik İslam dairesinin içerisinde İslam’ın özü sıratı müstakim doğru yoldur Alevilik. Aleviliğin gerçek anlamdaki kimliği ve İslam dili ile ilgili ilişkisi konusunda şunu net ifade edemiyor. Alevilik bir mezhep ya da tarikat da değildir. Alevilik mezhepten üstü, tarikatlar üstü, hak Muhammet Ali yolu İslam’ın da özüdür. Hz. Ali’nin soyundan gelen pak masum imamların velayetini ve emanetini kabul eden ve Onun taraftarı olan Müslümanlara verilmiş özel isimdir Alevilik. Bu şu demektir. Biz Alevi olmadan önce Elhamdülillahı Müslümanız. Allah’ın hak din kabul ettiği seçilmiş din İslam’dır.

Ayeti kerimesi mucibince Elhamdülillahı İslam dinine mensup Müslümanız. Ama İmam-ı Ali Efendimize, İmamı Ali’den sonra gelen pak masum imamların velayetine ve imametine bağlı olduğumuz için bizleri Alevi ismini koydular. Biz bu isimle de gurur duyuyoruz.  Peygamber efendimiz duyurdu ki; Ben ilmin şehriyim Ali Onun kapısıdır. İlim isteyen Allah’la ulaşmak isteyen hikmet isteyen nurlu bir yoldu yürümek isteyen varsa Ali’den kapıdan buyurmuştur. Biz de Ali ismini ve Alevi ismini taşımaktan da gurur duyuyoruz.

Biz Aleviler kıymetli canlar, sayın protokol, sayın misafirlerimiz tevhit inancı ile Allahtan başka bir ilah yoktur. Tevhid inancı ile Allaha bağlı, Resul ve Nübüvvet makamında Peygamber efendimize bağlı velayet ve imamet makamında Ali ve Ehli Beyte bağlı dinin rehberi Kuran-ı Kerim’i kabul eden Anadolu erenlerinin eline beline sahip ol, eşini aşını doğru seç, öfkeni yut, sırları tut ve ahlakı zerinle yaşa felsefesini kendisine şiar edinmiş necip bir toplumuz.

Alevilik Hz. Muhammed’in yanında Ebu Cehillerin, Ebu Lehebler’in, Ebu Sufyanlar’ın karşısında durmaktır. İmam-ı Ali Efendimizin yanında Ehli Beyt masum imamların yanında Emevi zihniyetinin ve Muaviye’nin karşısında durmaktır. İmamlar Şahı İmam Hüseyin Ali Es selamın yanında ve sayı farkına bakılmaksızın yezidin karşısında durabilmektir Alevilik. İşte Alevilik budur.

Mezhepsel bağnazlıkla, insan katlını cihat gören anlayıştan uzaktır Alevilik.  İnsanı dinde kardeş yaradılışta eş görür. İnsanı dinde kardeşi yaradılışta eşi gören tüm insanlığı kardeş kabul eden bir inanç biçimidir Alevilik. Kuran-ı Kerim’in Hucurat süresinin 10. Ayetinde Cenab-ı Allah buyurdu: İnanlar Ancak kardeştirler. Kardeşler arasında din inanç kardeşleriniz arasında sulhu ve barışı gözetin. Din işlerini ve sosyal ilişkilerini düzeltin. Hak yolunu ancak Allah’ın kitabı Kuran-ı Kerim ile bulun. Böylece ilahi merhamete mazhar olursunuz ayeti kerimesi bizlere ışık olmuştur.

Aleviler Türkiye Cumhuriyetinin asli unsurlarıdırlar. Alevilik bu ülkede laikliğin güvencesidir. Aydınlanmanın güvencesidir. İlericiliğin sembolüdür.

Biz Aleviler Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yaşayan 26 milyon Alevi, Devletimizin Milletimin ve bayrağımızın aşığıyız.

Alevi’si, Sunni’si, Türkü, Kürdü, Laz’ı, Çerkez’i, Zaza’sı Musevi’si, Hristiyan’ı, Hanifi’si, Hambeli’si Maliki’si, Şafisi, Caferi’si, Hüseynisi, bu ülkede yaşayan her renkten her meşrepten, her inançtan her kültürden, her etnik gruptan vicdan sahibi olarak farklılıklarımızı eşit yurttaşlık ve haklara sahip, laik Cumhuriyetin bir neferi olarak gelin bu ülkede kardeşliğimizi ilan edelim. Akıl akla, kalp kalbe verelim. Toplumsal kutuplaştırmaya karşı, toplumsal çatışmalara karşı insan hakları için eşit yurttaşlık için memleket için demokrasi için, barış için adalet için gelin canlar bir olalım. Bu ülkede el ele verelim. Ve rabbimize şöyle dua edelim: Allah’ım İslam’a ve Müslümanlara yardım eyle. Devletimizi ve milletimizi semavi ve ardi felaketlerden muhafaza eyle yarabbi. Bize dünyada ve ahirette güzellikler ihsan eyle yarabbi. Ülkemize dirlik ve düzenlik ver. Milletimize sevgi ve kardeşlik şuuru ihsan eyle yara rabbi. Şehitlerimizin ruhlarını şad eyle, bayrağımızı yere düşürme yarabil âlemin. Bulunduğumuz coğrafyada barış ve özgürlüğün hâkim olmasını niyaz ediyorum. Şahsım adına yönetimimim, şube başkanı ve genel başkanım adına hepinize hoş geldiniz, şeref verdiniz. Ayaklarınıza sağlık. İnşallah bölgemizde hayırlara vesile olacağınıza güvenim ve inancım sonsuzdur. İmamı Ali’nin nuru yüzünüzden, İmamı Hüseyin’in cesareti yüreğinizden eksik olmasın inşallah.” Dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.