Sevgililer Günü’nün tarihçesi…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Bu gün tüm dünyada yaygınlaştırılan ve popüler kültürün bir parçası haline gelen Sevgililer Günü, adeta bir tüketim çılığınlığına dönüşmüş durumda… Tıpkı, Anneler, Babalar günü ve diğer benzer günler günler gibi…

Sevgililer Gününün tarihçesine ilişkin çeşitli rivayetler mevcut.  

İlk rivayete göre; Sevgililer Günü’nün kökeni Roma dönemine kadar dayanıyor. 270 yılında Roma İmparatoru II. Claudius işe yaramadığını gerekçe göstererek evliliği yasaklar.  Bunun ardından ise yasağa uymayan Interamma piskoposu Valentin iki genci evlendirme suçuyla yakalanır ve 24 Şubat 270’te idam edilir.

Söylenceye göre Valentin, hapiste idam cezasını beklerken gardiyanlardan birinin görme engelli kızına aşık olmuş ve bir mucizeyle kızın gözlerini açmış. Ardından ise bu mucize için kıza 14 Şubat’ta “Valentin’inden” yazılı bir mektup bırakmış  hapisten kaçmış.

Sevgililer Günü hakkındaki ikinci bir rivayet ise şöyle; 496 yılına gelindiğinde Papa Gelasius Roma’da kutlanmakta olan Lupercus Festivali’ni yasaklar. Bir pagan festivali olan Lupercus’ta kadınlar ve erkekler kura ile eşleşir.

Festivalde, kutlamaların parçası olarak erkekler bir kutunun içine atılmış kağıtlardan kızların ismini çekiyormuş. Festival boyunca bu eşleşmede bir araya gelen çiftler sevgili oluyor, hatta bazan da evleniyorlarmış. Daha sonra ise bu festival Aziz Valentine adına bir kutlama gününe dönüşmüş.

İlk resmi Aziz Valentine günü Papa Gelasius tarafından 400’lü yılların sonunda 14 Şubat’ta ilan edildi ve ismini o zamanın şehitlerinin birinden alıyordu. Ancak hangi şehit olduğu konusunda net bilgilerin olmadığı da savunuluyor.

En yaygın açıklama Aziz Valentine’in Roma’da bir rahip olduğu ve 3. yüzyılda öldürüldüğü yönünde. Ancak bu tarihte yaşadığı bilinen en az iki başka Aziz Valentine daha var. Biri Roma yakınlarında bugün Terni olarak anılan kentten bir papaz, diğeri ise Kuzey Afrikalı bir şehit. Aziz Valentine’lar hakkında bundan başka bir şey bilinmiyor ve Roma’daki rahip bu üçü arasından en fazla kabul edilen oluyor.

Romalı gençler Aziz Valentine’e adanan 14 Şubat gününde sevdikleri, beğendikleri kızlara kart gönderme geleneğini yarattılar.

Hristiyanlık yayıldıkça, bu günde sevgiliye kart gönderme adeti de yayıldı. Bugüne kalan en eski Valentine kartı, Orleans Dükü IX. Charles2in (1550-1574) Londra Kulesi’nde hapis olan karısına gönderdiği karttır.

1797’ye gelindiğinde ise İngiltere’de gençlerin Valentin Günü’nde kullanmaları için hazır aşk kartları piyasaya çıktı.

 

1870’te 25 bin kart gönderilir olmuştu. 1880’lerde ise Chicago da on binlerce kart ahlaka aykırı bulunduğu için posta yetkilileri tarafından “iletilemez” bulunmuştu.

Sevgililer Günü’nün Türkiye’de popülerleşme süreci ise 2000’li yılların başlarına rastlar. 90’lı yıllarda bu gün yalnızca belirli bir kesim tarafından kutlanıyordu.

90’lı yıllarda gazetelere verilen küçük ilanlarla kamuoyunun haberdar olabildiği Sevgililer Günü, 2000’li yıllarda ise parti liderlerinin halkın Sevgililer Günü’nü kutlamalarıyla, magazin programlarıyla ve diğer şeylerle popülerleşmeye başladı. Bugün ise dünyada milyonlarca kişi Sevgililer Günü’nü kutluyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.