KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya büyük tepki

Published on:  /   Yorum yapılmamış

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Türkiye’ye bağlanmayı ‘korkunç’ olarak nitelendirerek, “İkinci Tayfur Sökmen olmayacağım” dedi.

Her kesimden eleştiri alan Akıncı’ya bir tepki de, Suriye’deki Fransız mandasına bağlı Hatay Cumhuriyeti’nin 1939’da referandumla Türkiye’ye bağlanmasını kabul eden Sökmen’in torunu Kemal Tarık Sökmenoğlu’ndan geldi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 6 Şubat’ta The Guardian gazetesine, “İkinci Tayfur Sökmen olmayacağım” ifadelerine Sökmen’in torunu Kemal Tarık Sökmenoğlu tepki gösterdi: “19 yıl ‘vatan’ diye haykıran bir devlet adamının hayatını inceleseydi, Tayfur Sökmen’in asil ve aziz mücadelesini görürdü. Akıncı’nın devlet adamı ciddiyetine ve tarih şuuruna yakışmayan açıklamasını esefle karşılıyoruz. 19 yıl ‘vatan’ diye haykıran bir devlet adamının hayatını inceleseydi, Tayfur Sökmen’in asil ve aziz mücadelesini görürdü. ” dedi.

Tayfur  Sökmen’in torunu Kemal Tarık Sökmenoğlu, konuyla ilgili açıklaması şöyle: 

Tayfur Sökmen Atatürk’e bağlı bir vatanperver olarak Hatay Cumhuriyeti Devleti’nin Türkiye’ye dahil olması için 1918 yılından 1939 yılına kadar mücadele etti. Onun ve silah arkadaşlarının Hatay Cumhuriyeti’nin hakkını Fransızlar’a ezdirmemek ve çiğnetmemek için verdiği mücadeleyi hangi emsalsiz ruhla başardığını bilmeden bu açıklamanın yapılması, bir Türk devletinin sorumlu mevkiini işgal eden zatı muhtereme yakışmamıştır. Bunu yapan, yarın aynı saygısızlığı hayatını Kıbrıs mücadelesine adamış merhum Rauf Denktaş için de yapabilir. KKTC’nin yıllarca verdiği bağımsızlık mücadelesinde bu kişi neredeydi? Ne çabuk Kıbrıs’ın Türk halkına yapılan zulümleri unutuyor?”

-Belediye Başkanı Fatih Tosyalı: Tayfur Sökmen Olabilmek Öyle Kolay Değil

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “İkinci Tayfur Sökmen olmayacağım” ifadelerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Hatay Valiliği önünde Hatay Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen basın açıklamasına katıldı.

Düzenlenen basın toplantısı sonrasında konu ile ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, şunları söyledi:

“AK Parti, CHP, MHP Hatay Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, siyasi partilerimizin temsilcileri, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın başkanları, gazilerimiz ve hemşerilerimiz ile birlikte Hatay Valiliği önünde düzenlenen basın toplantısına katıldık.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “İkinci Tayfur Sökmen olmayacağım” ifadeleri başta biz Hataylılar olmak üzere bütün milletimizi derinden üzmüş ve yaralamıştır.

Sen Ben Yok Biz Varız
Buradan sesleniyoruz. Tayfur Sökmen Milli bir kahramandır. Tayfur Sökmen’in adı tarihe ve milletimizin kalbine yazılmıştır. Onun mücadelesi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve milletimizin mücadelesidir. Akıncı’nın bu açıklamasını kabul edilemez olarak görüyor ve tarih şuuruna yakışmayan açıklamasını esefle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Türk Milleti ve Hatay halkından özür dileyeme davet ediyoruz. Kırk asırlık Türk yurdunu yabancı elinde esir bırakmayan Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Tayfur Sökmen olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.”

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İngiliz gazetesine yaptığı açıklamalara ilişkin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de tepki koydu: Bahçeli tepkisini şöyle dile getirdi:

“Türkiye’nin Akdeniz’de sıkıştırılmak, hatta dışlanıp egemenlik ve manevra alanlarının daraltılmak istendiği sorunlu bir dönemde KKTC Cumhurbaşkanı’nın tavrı emsalsiz işgüzarlık ve işbirlikçilik örneğidir. Mustafa Akıncı’nın onurlu ve şerefli hareket ederek görevinden affını istemesi yegâne beklentimiz ve temennimizdir” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.