“Bölgenin en önemli ihtiyaçlarından birisi lojistik alan”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odası Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu Denizcilik sektörünü değerlendirdi.

“Bölgenin en önemli ihtiyaçlarından birisi lojistik alan”

Bölgesel ve ülkesel bazda stratejik öneme sahip olan İskenderun deniz taşımacılığında; Türkiye’nin lojistik sektöründe  öncü olmak istiyor.

Sektör temsilcileri Amanos Tüneli projesinin bir an önce hayata geçirilmesi için adım atılmasını, lojistik yer arayışına çözüm bulmanın yollarını arıyor.

İskenderun Körfezinde büyük dezavantajının yükleme-boşaltma yapılacak alanların olmaması Bölgemizin en önemli sorunlarından birisi olarak ön plana çıkıyor. Bu sorunları yaşayan LİMAK ve ASSAN başta olmak üzere bölgedeki irili ufaklı bir çok liman benzer sorunları yaşıyor.

 Geçmişten bu güne Lojistik sektörünün önemli merkezlerinden biri konumunda olan İskenderun, bu alanda gücünü arttırmak ve Lojistik yer temini için bölge milletvekilleri, İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Belediyesi ve bölge milletvekilleri olumlu bir çalışma içerisinde oldukları gözleniyor.

Ekogündem Gazetesi olarak konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odası Deniz Ticaret Odası  Başkanı Kemal Kutlu, www.ekogundem.org İmtiyaz Sahibi Serpil Korkmaz’a önemli açıklamalarda bulundu.

 

Lojistik açıdan bölgenin en uygun limanı konumunda olan Limanının bölge için lokomotif güç olduğunu ifade eden İskenderun Deniz Ticaret Odası Şube Başkanı Kemal Kutlu,Amanos Tüneli projesinin yaşama geçmesi ile Organize Sanayi Bölgesi’nin ham madde ithalatları ve tarım ürünlerinin ihracatı bölgemiz limanlarından olacaktır. Dolayısıyla bölgenin lojistik açıdan en uygun limanı İskenderun Limanı’dır. Lojistik olarak bölgenin üssü konumunda olan Liman, bölgedeki deniz taşımacılığının da önünü açacaktır. Dolayısıyla İskenderun’da deniz taşımacılığında artış bekleniyor. Bu projenin tamamlanması durumunda ekonomik hareketlilik başlayacaktır dileriz yakın zamanda tamamlanır” şeklinde konuştu.

 “Denizcilik firmaları konteyner trafiğini artırmak istiyor”

Deniz taşımacılığını ağırlıklı olarak kullanan sektörlerin başında gelen demir – çelik sektörünün ham maddesinin de deniz yoluyla taşındığını anımsatan Başkan Kutlu, İskenderun limanın özelleştirmesinden sonra İskenderun’da konteyner taşımacılığında artış olduğunu bu artışın LİMAK ve ASSAN  tarafından “400 – 450 bin konteyner” civarında olduğunu ifade etti.

Gelen yüklerin yıllara göre pek değişiklik göstermediğini kaydeden İMEAK Başkanı Kutlu, bir dönem tarım ağırlıklı taşımacılık yapan İskenderun limanında demir-çelik ham maddesinin, zaman zaman da canlı hayvan taşımacılığı yapıldığını, ifade ederek “Denizcilik firmaları konteyner trafiğini artırmak istiyor” dedi.

“Bölgemizde arazi kıtlığı sorununa çözüm aranıyor”

Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, “Geçmiş yıllarda sıkça dile getirilen İskenderun sahası bir an önce hayata geçirilmelidir.  Bölgemizde bir arazi kıtlığı var. İskenderun da özel sektörün yükleme ve elleçme yapacağı alanların olmaması en büyük sorun.  İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve bölge milletvekillerimizin limanları kullanan iş dünyamızın konu ile ilgili ortak fikir birliği vardır. İskenderun kaymakamımız Sayın İskender Yönden ve bölge milletvekillerimiz ile lojistik alanla ilgili görüşmeler sürdürülüyor. Kısacası Limanlarla iş yapan firmalarımızla, milletvekillerimizle ve kurumlarımızla İskenderun’da bir fikir birliği var. Devlet arazilerinin hizmete açılması söz konusu.” Dedi.

İskenderun Körfezi’ne her yıl 5 binin üzerinde gemi geldiğini belirten DTO İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, her yıl bini Türk 4 bini yabancı bayraklı, toplamda 5 bin geminin Körfeze giriş yaptığını belirtti.

Öteden beri söylenen İskenderun Limanı ve Mersin Limanı arasındaki rekabetin gündem oluşturduğu konu ile ilgili değerlendirme yapan Kemal Kutlu her iki limanında kendine özgü artıları olduğunu söyledi.

“Mersin ve İskenderun Limanının kendine özgü artıları var.

Mersin ve İskenderun Limanının kendine özgü artılarının olduğuna dikkat çeken “Mersin Limanının avantajı Konya, Ankara Kayseri’ye yakın olması, İskenderun Limanının avantajı ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Osmaniye, Kahramanmaraş’a yakın olması. Bu bölgemiz için önemli bir avantaj. Bölgedeki limanlar bölgenin yükünün yüzde 100’ünü almak istemesi rekabeti tetikliyor. Genel anlamda baktığımız zaman bölgenin yükünün yüzde yüzünü almanın mümkün olmadığını görebiliyoruz.” Diye konuştu.

Limana yapılacak her yatırımın iş potansiyelini arttıracağını belirten Kutlu, “Irak İran Suriye Hatta Gürcistan’ın yükü taşınacaksa Limana yeni yatırımların yapılması şart. Mersin ile rekabette İskenderun Körfezindeki limanlar biraz daha avantajlı durumda.” Şeklinde konuştu.

Amanos Tüneli’ nin de faaliyete geçmesiyle bölgede yük taşımacılığının bölge ekonomisini destekleyeceğini kaydeden Başkan Kutlu, “Tünel yapıldığı zaman arkada 90 binlik bir alandan bahsediliyor. Kurulacak en ufak bir tesis bile limanlara yansıyacaktır. Dünyadaki taşımanın yüzde sekseni ne yakın oranı Denizcilik sektörü üzerinden yapılıyor. Liman kullanım kapasiteleri yüzde altmış – yetmiş oranındadır. Bu oranlar yüzde 100 de çıkabilir. Öte yandan Suriye ve Irak’ın konumu çok önemli. Bir an önce Suriye’nin iç durumunun düzelmesi gerekiyor.” Dedi.

“İSTE ile işbirliklerimiz sürüyor”

İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odası Deniz Ticaret Odası  Başkanı Kutlu, İskenderun Teknik Üniversitesi bünyesinde Çevre Denizcilik balık su ve deniz turizmi ile ilgili çalışmalarına destek veriyoruz. Turizm bizim destek konumuz değil ama deniz turizmi  konumuz dalış noktaları, su sporları turizm gelirlerinin önemli bir bölümünü kapsıyor. Bölgemizin pahalı ve tercih edilen deniz turizmindeki potansiyelini kullanmasını istiyoruz. Bölgemiz bu çalışmaları yeni yeni öğrenmeye başlıyor. Bununla ilgili üniversitemizin çalışmalarına destek veriyoruz. İlgi alanımıza giren konularla ilgili Hatay dışında çalışma yapanları da sektör temsilcilerimizle buluşturuyoruz.” Şeklinde konuştu.

Madenli’de Balıkçı barınağının iyileştirilmesine yönelik adımların atılmasının önemli bir ayrıntı olduğunu anımsatan Başkan Kutlu, bölgenin tekne park alanı gibi değerlendirilebileceğini, Gaziantep, Kahramanmaraş bölgelerindeki tekne sahiplerinin bir kısmının teknelerini Madenli ’ye getirebileceğine işaret ederek tekne sahipleri güvenli alan olarak Madenli’yi tercih edebileceklerini kaydetti.

İMEAK İskenderun Deniz Ticaret Odası Deniz Ticaret Odası  Başkanı Kemal Kutlu, Türk ve yabancı teknelerin günübirlik ya da haftalık olarak Madenli’ye demir atabileceğine dikkat çekerek gelişmelerin bölgemiz deniz turizmi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.