En çok elektrik üretilen iller Çanakkale, Zonguldak ve Hatay

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, yayınladığı eylül ayı raporuna göre en çok elektrik üretilen iller Çanakkale, Zonguldak ve Hatay olurken, en az elektrik üreten şehirler Niğde, Bitlis ve Bartın olarak sıralandı.

Geçen senenin aynı ayına göre tüketici sayısında artışın en çok yaşandığı iller yüzde 8.59 ile Kahramanmaraş, yüzde 7.73 ile Şırnak olurken Karabük’te yüzde 1.42 ve Bartın’da yüzde 0.96’lık bir azalma görülüyor.

Kurum elektrik piyasası Eylül raporunda yenilenebilir enerji üretimindeki ve toplam elektrik tüketimi payındaki artışlara dikkat çekerken Eylül 2018’de yenilenebilir enerjinin toplam üretimdeki payı yüzde 18.15 iken bu sene yüzde 35.45’e çıktığı açıklandı.

Tüketimde 1.48’lik bir düşüş gözlemleniyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasası Eylül raporunu açıkladı. Raporda 2018 yılının Eylül ayı ile 2019 yılının Eylül ayı karşılaştırıldı. Rapora göre en çok elektrik tüketen şehirler İstanbul, İzmir ve Ankara olurken elektrik tüketiminde listenin sonunda yer alan şehirler Bayburt, Iğdır ve Tunceli olarak sıralandı. Faturalanan toplam elektrik tüketimine bakıldığında 2018 ve 2019 yıllarının Eylül ayı karşılaştırmasında yüzde 1.48’lik bir düşüş gözlemleniyor. Bu düşüşte yüzde 21’lik bir gerilemeyle tarımsal sulama öne çıkıyor. Tüketici sayısına bakıldığında ise sıralama değişmiyor. İstanbul Ankara ve İzmir ilk üçte yer alırken Tunceli, Ardahan ve Bayburt en az tüketici sayılarıyla listenin sonunda yer alıyorlar.

Yenilenebilir enerji payı yüzde 35’i aştı

Raporda dikkat çeken bir diğer analiz ise yenilenebilir enerjinin toplam üretimdeki payının artması. 2018 yılının Eylül ayında yenilenebilir enerjinin toplam üretimdeki payı yüzde 18.15 iken bu sene yüzde 35.45’e çıktı. Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılan elektrik enerjisi üretiminde yüzde 41’lik bir artış anlamına geliyor. Bu artışta da güneşten üretim etkili oluyor. Güneşten elektrik üretimi yüzde 145, rüzgardan yüzde 16.46 barajlı HES kaynaklı üretim ise yüzde 61 artış göstermiş.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.