İTSO’da ‘Kişisel verilerin korunması kanunu veri sorumluları sicil bilgi sistemi bilgilendirme semineri’ düzenlendi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında üyelere yönelik ‘Kişisel verilerin korunması kanunu veri sorumluları sicil bilgi sistemi bilgilendirme semineri’ düzenlendi. Seminere  BKD Danışmanlık A.Ş. yönetim kurulu başkanı Endüstri mühendisi Banu Ballar,  BKD Danışmanlık yönetim kurulu üyeleri Avukat Elif Kurnaz ve Avukat İdil Yaprak Dede konuşmacı olarak katıldılar.

Seminerin açılış konuşmasını yapan  İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz,  “Bugün, odamız ile BKD Danışmanlık A.Ş. işbirliğiyle ”Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi” konulu bilgilendirme toplantısı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bilindiği üzere veri, günümüzde ekonomik ve sosyal düzenin önemli girdilerinden biri halinde gelmiştir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesinin sonucunda bir sisteme bağlı olan büyük miktardaki verilerin toplanması, işlenmesi ve aktarılması oldukça kolay hale gelmiştir. Bu teknoloji de diğer teknolojiler gibi kullanım niyetine bağlı olarak gerçek kişilerin faydasına olduğu kadar zararına da sebep olabilmektedir. Dolayısıyla toplanan verilerin kişilere zarar verme ihtimalinden dolayı korunması gerekmektedir.

Kişisel verilerin işlenmesiyle ilgili olarak gerçek kişilerin korunmasını talep etme hakkı Anayasa’nın 20. Maddesinde temel bir hak olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla her birey, kendisiyle ilgili kişisel bilgilerin korunmasında anayasal hakka sahiptir. İletişim araçlarındaki hızlı teknolojik gelişme bireylere kişisel verilerini küresel çapta paylaşmasına imkân vermektedir. Her gün kamu veya özel sektör tüzel kişileri bireylere ait verileri toplamakta, tutmakta, değiştirmekte, devralmakta, sınıflandırmakta ve aktarmaktadır. Gerçek kişiler internet kullanırken arkalarında çok büyük miktarda bilgi bırakmaktadırlar.  Arkada bırakılan bu kontrol dışı kişisel veriler, şahıslar açısından risk oluşturmaktadır.

Bu kapsamda, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 24.03.2016 tarihinde kabul edilmiş ve 07.04.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu kanuna göre, kişilerin verileri üzerinde kontrolü kaybetmelerine ve böylelikle zarar görmelerine yol açabilecek davranışlar; idari, cezai ve hukuki sorumluluk doğurmaktadır” dedi.

Seminerde  BKD Danışmanlık A.Ş. yönetim kurulu başkanı Endüstri mühendisi Banu Ballar, katılımcılara Kişisel verilerin korunması kanunu veri sorumluları sicil bilgi sistemi ile ilgili sine vizyon destekli bilgiler verdi.

Seminerde ayrıca katılımcılara , Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun Amaç ve Kapsamı, Gerçek ve Tüzel Kişilerin Kanuni Yükümlülükleri, Mevzuata aykırı durumlarda uygulanacak yaptırımlar ve detaylı bilgiler verildi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.