Türkler, ilk önceleri Göktürk ve Uygur alfabelerini kullanmışlardır. 8. Yüzyıldan itibaren, İslamiyet’in kabul edilmesiyle birlikte Uygur alfabesi bırakılarak Arap alfabesine geçilmiştir. Kurtuluş Savaşı’nı kazandıktan sonra, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i kuran Ulu Önder Atatürk, askeri ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda yenilikler yapmıştır.
Bu yeniliklerden biri de, 1 Kasım 1928 tarihinde çıkarılan 1353 sayılı kanunla, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin kabulü olmuştur.Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okur yazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır.
24 Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mekteplerinde yaşlı, genç, çocuk, kadın demeden herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir.
Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri ( 24 Kasım Öğretmenler Günü ) olarak kutlanmaktadır.
24 Kasım Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür.
Pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILOtarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’ni oybirliği ile kabul edilişinin yıldönümüdür.
tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILOtarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’ni oybirliği ile kabul edilişinin yıldönümüdür.
Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. ‘Öğretmenler Günü‘nün tatil olup olmadığı da ülkesine göre değişir.
İskenderun’da 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Programı
- A) ÇELENK SUNMA TÖRENİ:
Tarih: 25 Kasım 2019 Pazartesi
Saat : 09.00
Yer : Atatürk Anıtı
Program Akışı:
►İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtına Çelenk Sunulması
►Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
►Kapanış.
- B) KUTLAMA PROGRAMI:
Tarih: 25 Kasım 2019 Pazartesi
Saat : 10.00
Yer : İskenderun Özel Doğa Okulları Konferans Salonu.
Program Akışı:
►Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
►Açılış Konuşması (İskenderun Demir Çelik Anadolu Lisesi Müdürü Savaş TİKER) ►Milli Eğitim Bakanı Sn. Ziya SELÇUK’un Kutlama Mesajının Okunması.
►Genç Öğretmenler Adına Konuşma
►Emekli Öğretmenler Adına Konuşma
►İlçemizde 2019 Yılında Emekli Olmuş Öğretmenlere Hizmet Şeref Belgeleri’nin Takdimi.
►“Oğlumun Öğretmenine” İsimli Mektubun Okunması.
►Mesleğe Yeni Başlayan Öğretmenlerin Yemin Töreni.
►Ödül Töreni.
► “Düştük Yollara” İsimli Oratoryo.
DİĞER ETKİNLİKLER:
1) Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseler arası resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenecek olup, dereceye giren öğrencilere ödülleri İskenderun Özel Doğa Okulları Konferans Salonu’nda yapılacak olan ilçe programında verilecek.
2) 20 Kasım 2019 Çarşamba günü saat:14.00’da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Sergi Salonu’nda Halk Müziği Dinletisi ve Kokteyl Etkinliği düzenlenecek.
3) 21 Kasım 2019 Perşembe günü saat:10.00’da İskenderun Sahil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda Şiir Dinletisi düzenlenecek.
4) 22 Kasım 2019 Cuma günü saat:09.00’da Ziraat Bahçesi’nde Öğretmenlerimiz için kahvaltı etkinliği düzenlenecek.
5) 20 Kasım 2019 Çarşamba günü saat: 13.00’da İskenderun Spor Salonu’nda Voleybol Gösteri Maçı düzenlenecek.
6) 21 Kasım 2019 Perşembe günü saat: 11.00’da İskenderun Şehir Stadyumu’nda Çim Sahada Futbol Gösteri Maçı düzenlenecek.
7) 22 Kasım 2019 Cuma günü saat:13.00’da İskenderun Spor Salonu’nda Basketbol Gösteri Maçı düzenlenecek..