Sevinç, hasta hakları ve ileri teknolojilerin ülkeler arası kullanım oranları ve farklılıkları anlattı…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Teknik Üniversitesinin konuğu olarak İskenderun’a gelen Yaşam Koçu Esma Şevinç, öğleden önce İMYO’da, öğleden sonra da İSTE Merkez Kampüsteki Barbaros Hayrettin Salonunda, “Hasta hakları ve ileri teknolojilerin ülkeler arası kullanım oranları ve farklılıkları” anlatmak üzerine geldiği İskenderun’da bir dizi ziyaretlerde bulundu. 

İskenderun Teknik Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörü İskenderun Meslek Yüksek Okulu (İMYO) Öğretim Görevlisi Ebru Çakır, Yaşam Koçu Esma Şevinç, Ekogündem Gazetesi Haber Merkezini ziyaret ederek Ekogündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve  Yazı İşleri Müdürü Serpil Korkmaz ve Genel Yayın Koordinatörü  Akay Eren ve ardından Radyo Megada Semir Yazıcı’nın programına konuk olarak canlı yayında Hasta Koçluğu  ile ilgili söyleşi yaptı. Daha sonra İskenderun Sanat Evi ziyaretinin ardından Payas’ta tarihi Sokullu Külliyesi ve çevresini gezip inceleme fırsatı buldu. Geçmiş yıllarda bir sağlık kuruluşunun işletmeciliğini yapan Yazar  Seval Kirmit Yazar da Sevinç’in ziyaret programına eşlik etti.

Yıllarca söylene gelen bir söz   vardır: “Damdan düşenin halini damdan düşen anlar” ya da “Damdan düşenin halini, damdan düşen anlar” derler. Kişi kendi sıkıntısının çözümünü benzer sıkıntıyı çeken kişinin daha kolay anlayacağını düşünerek “bana damdan düşeni getirin” der diye halk arasında sohbete konu olan benzer muhabbet uzayıp gider aslında… İşte bu sözü doğrularcasına bir meslek; Hasta Koçluğu. Hastanın ve hasta yakının teşhiş veya tedavi sürecinde ne tür bir desteğe ihtiyacı varsa, hasta ve yakınına sunması,  hasta ve yakının stres ve kaygılardan uzak bu dönemi aşması için yol göstermek önemli bir süreç. Çünkü;  Hasta ve yakını açısından moral ve motivasyon önemli.

İSTE Sosyal Sorumluluk Proje Koordinatörü İskenderun Meslek Yüksek Okulu (İMYO) Öğretim Görevlisi Ebru Çakır ve Hasta Koçu Esma Sevinç  Ekogündem gazetemizin haber merkezini ziyaret etti…  

Ailede iki yakınının hastalık sürecini yurt içi ve yurt dışında yürütmesinin ardından sağlık sektörüne geçiş yapan Sevinç,  Turizm üzerine olan lisans eğitiminin üzerine sağlık meslek yüksekokulunda elektronörofizyoloji teknikerliği, farklı üniversitelerden uluslararası sağlık turizmi, aile danışmanlığı, sağlık koçluğu ve doğum koçluğu sertifikaları alarak, profosyonel bir anlayışla çalışmalarını Hasta Koçu olarak 2015’den bu yana çalışmalarını şirketleşerek yürütmeye başladı. Şirket bünyesinde doktor, psikolog, doğum koçu ve hasta koçumuz var. Database’imizde danıştığımız farklı alanlarda doktorlar bulunuyor.

İSTE Sosyal Sorumluluk Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ebru Çakır ve Hasta Koçu Esma Sevinç, Radyo Mega’da Semir Yazıcı’nın programına konuk oldu…

Hasta koçu kimdir, ne iş yapar nasıl bir hizmet sunar?

Hastalara danışmanlık hizmeti verir. Onlara hastane içerisinde kendilerini yönlendirerek işlerini kolay ve stressiz bir ortada tamamlamalarını sağlar. Türkiye’den yurtdışına gitmek zorunda olan hastalara rehberlik etmek. Yurtdışına gitmek isteyen hasta ne yapacağını , hangi ülkeye gitmesi gerekir, oralarda hangi hastaneye gidebileceğini,  hastalığının tedavisinin Türkiye’de olup olmayacağı gibi bir çok soruya çözüm arandığında bu çözümü sunuyoruz. Hastane içerisindeki planlarını yönetiyor, doktorun yönergelerini birebir ilerletiyoruz. Öte yandan hasta ya da yakının akıllarına gece bir soru geldiğinde doktoru değil hasta koçunu arayabiliyor. Motivasyonunu üst seviyeye çıkarmaya ve hastanın stresini alarak bu hassas dönemi olabildiğince rahat atlatmalarını sağlıyoruz.

Danışanlarınız hangi rahatsızlıklarla size başvuruyor. Haklarını biliyorlar mı?

Hasta hakları konusunda bir çok insan yeterli bilgiye sahip değil. Nadir görülen spesifik rahatsızlıklar; teşhisi konulamayan, konulsa bile tedavisi olmayan kanser gibi rahatsızlıklarda nasıl mücadele edecekler bilmiyorlar. “Hangi doktora gideyim?” diye arayıp soranlar, “Botoks için nereye gideyim?” diyen de var. Ya da internetten, eczaneden, hastaneden öğrenebilecekleri bir bilgi için arayanlar oluyor. Riskli gebeliklere de hizmet veriyoruz. Onun haricinde her SGK’lının hasta ve hastalığı uygunsa yurt dışına sevk isteme hakkı var. Ve bu sevk onaylatıldığı takdirde tüm masrafları SGK ödemekte. Ben bu konudaki prosedürü A’dan Z’ye biliyorum. Uygunluğu konusunda danışmanlık veriyorum. Merkez araştırıyorum, yazışıyorum. Kendi imkanlarını kullanarak yurt dışında bir hastanede tedavi görmek isteyenlere de yardımcı oluyorum. Danışanlarımın neredeyse yüzde 70’i bu şekilde.

Payas Kalesi ziyaretinden bir görüntü

Hasta koçu nasıl karar verdiniz olmaya?

Çok yaygın olmayan ancak birçok insanın hastalıkla karşılaştığında hastalıkla nasıl mücadele edeceği konusunda hasta ile birlikte hareket ediyoruz. Bu işi yaparken hasta yakını gibi oluyorsunuz. Hastalık ve tedavi sürecini yakından takip ederken siz de hasta yakını oluveriyorsunuz. Hastanın her durumdan haberdarız. Hastalar düzenli tarama testlerine giriyor, kan veriyorlar; sürekli kontroldeler. Bunların detaylı takibini yaptığımız ve onlara eşlik ettiğimiz için işimiz zor aslında. Bir kişinin aynı anda dört hastadan fazlasına koçluk yapması neredeyse  imkansız…  Hasta koçluğu, yurt dışındaki adıyla “health coach”. Bu mesleğin Türkiye’deki öncüsüyüm. İlk ve tek olarak anılmak güzel bir duygu.  Bir yandan bu duyguyu yaşarken öte yandan bu mesleğin daha da yaygın hale gelmesi için de çalışıyorum.

İskenderun Sanat Evinde sanatçı Selahattin Deniz’i ziyaret etti…

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.