Türkiye “Endemik bitkileri sanayileştirerek ihracat yapmanın yolları arıyor…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Arsuz Nergizlik mevkiinde Funda bitkisi…

Türkiye’nin 3 bin 600’ü endemik bitkisi var…

 

Hatay ‘ da 2 binin üzerinde bitki, 300’ün üzerinde endemik bitki var…

 

 

Çeşitli illeri gezen TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu, hazırladığı raporu kasım ayının sonlarına doğru tamamlaması bekleniyor.

TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu, Hatay’a gelerek Tıbbı Aromatik Bitkiler Müzesini ziyaret etti.

TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın’ın açıklamaları”Endemik türleri sanayileştirerek ihracat yapmamız gerekiyor” şeklinde değerlendirme yaptı.

“Endemik türlerin korunmasını sağlayarak tarımını yapmamız ve sanayileştirerek ihracatını yapmamız gerekiyor.” Diyen TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın,  Hatay ın bitki çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek  “Ülkemizde 12 bin üzerinde bitki çeşitliliği var ve bunların 3 bin 600’ü endemik… Yine Hatay ‘ımızda da 2 binin üzerinde bitki çeşitliliği var, 300’ün üzerinde de endemik türü var.” dedi.

Endemik birki alanında Türkiye’nin dünya ekonomisinde önemli bir pay almasını amaçladıklarını ifade eden Aydın, tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği açısından zengin olan söyledi.  Aydın, değerlendirmesinde; – 2023’te hedef 5 milyar dolar Dünya ekonomisinde tıbbı ve aromatik bitki hacminin 115 milyar dolar olduğunu ifade eden Aydın, “Bizim ülkemizde ise 500 – 600 milyon dolardan bahsediliyor. Biz diyoruz ki; bunları iyi bir şekilde değerlendirirsek 2023 yılında, buradan 5 milyar dolar gelirimizin olması gerekiyor.  Son yıllarda tıbbi ve aromatik bitki üretiminde bir farkındalık oluştu. Tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatı konusunda çıkan sorunların çözümüyle ilgili kurumlara tavsiyelerde bulunacağız.m Biz bunları ilaç yaparak, yağını çıkararak ihraç eder duruma getirmemiz gerekiyor veyahut ilaç sanayinde kullanmamız gerekiyor. Yoksa buradan dağdan topladığımızla beraber onu ihraç etmek değil… Hatta endemik türlerin korunmasını sağlayarak tarımını yapmamız ve sanayileştirerek ülke dışına ihracatını yapmamız gerekiyor.” Söyledi.

Yerel deyişi ile Hambeles Arsuz Nergizlik Mevkinde ormanlık alanda yetişiyor...

Yerel deyişi ile Hambeles Arsuz Nergizlik Mevkinde ormanlık alanda yetişiyor…

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.