Şef Tabaş: GASTRONOMİ Hatay’ın lokomotifidir…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Dünyayı, insanları ve tüm kültürleri bir araya getiren gastronominin yemek kültürü olarak turizme hitap ediyor olması Hatay’ı daha da kıymetlendirdi. Bu değer¸ UNESCO tarafından 2017 yılında `Dünyanın 26. Gastronomi Şehri´ ilan edilen Hatay ´ı turizmde zirveye çıkartacak. Bu bağlamda Hatay’ın yetiştirdiği ünlü yemek ustalarımızdan Şef İlyas Tabaş,  ile gastronomi ile ilgili görüşlerine başvurduk. Aşçılık mesleği ile ilgili “Önce bu mesleği sevmek gerek. İnsan mesleğini severek yaparsa başarı da ardından gelişiyor. Mesleki anlamda yurt içi ve yurt dışında bölgemi en iyi şekilde temsil ettiğime inanıyorum. Asya ülkelerinde, Arap ülkelerinde mesleğimi layıkı ile yaparken Hatay Mutfağının da tanıtımına öncülük yapmanın haklı gururunu yaşıyorum” dedi.

 

İlk olarak Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından 1801 yılında kullanılan, Yunanca mide ile ilgili “Gastro” ve kanun, kural anlamındaki “Nomos” kelimesinden türeyen “Nomy” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan gastronomi, Anlam olarak; Yemek kanunu olarak çevrilebilir. Halk arasındaki yaygın tanımı ile iyi yemek düşkünlüğü, yemekten anlama, yemek bilimi, iyi yemek sanatı olarak da adlandırır.

 

Hatay’ın elinde çok güzel bir fırsat var. Zengin yemek çeşitliliği ile ülkemizin hatta dünyanın sayılı gastronomi kentlerinden birisidir. Çok eski bir tarihe sahip olan Hatay’ımızdan yaşayan medeniyetlerin de yemekleri mevcuttur.

 

Yemeği, mezesi, ızgara çeşitleri ile tanınan bir iliz. İskenderun’a bakacak olursak, deniz ürünlerimiz ve adı dünyada nam salan İskenderun Karidesi başlı başına İskenderun’u özel kılıyor. Karides, kekik, zeytin, zeytin yağı bölgemizde yaygın bilinen değerlerimiz var. İskenderun’un denize has bir özelliğidir. Akdeniz’in göz nurudur, incisidir diye bilinir.

Pizza üzerine tanınan İtalya’da Türk Pizzası yaptım. Türk pizzasını herkes lahmacun olarak bilir. Kekik ve zeytin ile yaptığım pizz çok beğenildi. Tadan her kes tadına inanamadı. Yöresel olarak yaptığım bu sunum çok beğeni aldı başarı ve ödül aldım. İtalya, Hollanda, Almanya, İspanya, Arap Ülkelerinde aşçılık yaptım. Bir çok organizasyonlarda gerek Hatay, gerekse Türk Mutfağının tanıtımını,  yemek kültürünü gittiğimiz yerlerde tanıttık.” diye konuştu.

İskenderun’un da kendine özgü yemeklerine de dikkat çeken Şef İlyas Tabaş, İskenderun’un deniz ürünlerinin de bir çok dünya mutfağında yer bulduğunu kaydederek, İskenderun Gastronomi  Derneğinin de bu yönde yapacağı çalışmaların büyük önem arz etmekte olduğunu belirterek en güzel çalışmaların el birliğince yaşama geçirileceği mesajını verdi…

Haber: Serpil KORKMAZ

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.