Sabancı Vakfı 2. Kısa Film Yarışması’nda Yusuf Yılmaz, çocuk işçiliğini anlattı…

Published on:  /   1 Yorum

Sabancı Vakfı 2. Kısa Film Yarışması’nda yönetmenliğini Yusuf Yılmaz’ın yaptığı ‘Küfe’ filmi “En İyi kısa film” ödülünü aldı. Çocuk işçiliğini anlatan Küfe filminde Türkiye’de çocuk işçiliği yapan Ümit isimli çocuk işçinin düşlerini ve günlük yaşayışını anlatıyor. Film, ülkemizde gün geçtikçe artan ve çocuk işçi nüfusunu temsil eden  kısa film Küfe, binlerce çocuk işçinin de geleceğe ilişkin anlamlı mesajlar içeriyor.

Yılmaz, Ümit ile tüm çocuk işçilerinin düşleri için bu filmi çektik.” Diyen Yusuf Yılmaz, çıktığı bu başarılı yolda başarılı yönetmen Zafer Özgentürk  ve öğretmenlerinden de büyük destek aldığını ve her çalışmasında onlarla birlikte hareket ettiğini dile getirdi. ‘Süveydiye’nin Çiçekleri’ni ödülleriyle taçlandıran başarılı yönetmen Zafer Özgentürk, genç yetenek Yusuf Yılmaz’ın yolunu aydınlattığını belirten  Yusuf Yılmaz, derslerinden arta kalan zamanlarında sözkonusu sanatla ilgilendiğini, “önce fotoğrafla başladım liseye başladığım yıllarda fotoğraf çekmeyi bir alışkanlık haline getirdim” diyor.  

Biriktirdiği harçlıklarıyla bir makine alarak sanata eğilen Yılmaz, “Liseye ilk başladığımda dersten sonraki zamanlarda ve yaz tatillerinde çalışarak biriktirdiğin harçlıklarımla bir fotoğraf makinesi aldım. Önce fotoğraflar çekmeye başladım. Bu fotoğrafların her bir hikâyesi olsun istiyordum ve buna göre yürüyordum sokaklarda. Fotoğrafını çekmeye başladığım insanlarla doğal olarak iletişime geçiyordum. Bu temaslarımda ilginç hikâyelerle, farklı anılarla, kültürlerle, yaşanmışlıklarla karşılaştım. Bunları bir şekilde kayıt altına almak istedim. Hemen fotoğraf makinemdeki fotoğraf çekme özelliğini, video çekme özelliğine aldım ve bu insanlarla olan görüşmelerimi, iletişimimi kayıt altına almaya başladım. Böylece bir miktar hikâye biriktirip bu hikâyeleri diğer insanlarla paylaşmak istedim. Öğretmenlerimden büyük destek aldım. Bir videonun filme dönüşmesi için tabii belli başlı özellikler taşıması gerekir. Dolayısıyla derlediğim hikâyeleri okuldaki öğretmenlerimle paylaştım ve onların da ilgisini çeken öyküler oldu. Bu öyküleri filmleştirerek kompozisyona dönüştürdüm. Hayatın içinde beni etkileyen ve ilginç bulduğum paylaşmak istedim. Film yapmak için insana ve doğaya ait her şeyden etkileniyorsunuz. Dolayısıyla ben de bundan etkilendim. Toplumun bir bireyi olarak çocuk işçileri, mülteci sorunları, içinde yaşadığımız toplumun neşesi, doğum, ölüm, düğün, yas gibi her şeyden etkileniyorsunuz. Ben de bu konuda objektif olmak istiyorum ve bundan dolayı farkındalığım ölçüsünde anlatmaya çalışıyorum. Bu bağlamda ‘Küfe’ bu yolculuktaki ilk filmim ve bu film de desteklerinden dolayı değerli hocam Zafer Özgentürk’e çok teşekkür ederim.” Dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl düzenlenen  26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Festivalde ödüle layık görülen sanatçı ve eserler şöyle:

 Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Ödülleri

En İyi Film Ödülü: Nuh Tepesi (Cenk Ertürk)

Yılmaz Güney Ödülü: Kraliçe Lear (Pelin Esmer- Dilde Mahalli)

Adana İzleyici Ödülü: Kapı (Nihat Durak )

En İyi Yönetmen Ödülü: Nuh Tepesi (Cenk Ertürk)

En İyi Senaryo Ödülü: Küçük Şeyler (Kıvanç Sezer )

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Aden (Funda Eryiğit)

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Küçük Şeyler (Alican Yücesoy )

En İyi Müzik Ödülü: Kraliçe Lear (Barış Diri )

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Nuh Tepesi (Federico Cesca)

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Aden (Devrim Öner Ünal)

En İyi Kurgu Ödülü: Görülmüştür (Ali Aga )

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Füsun Demirel (Görülmüştür)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Serdar Orçin (Uzun Zaman Önce)

Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü: Başak Özcan (Küçük Şeyler)

Umut Veren Erkek Oyuncu Ödülü: Beran Soysal (Kronoloji)

Film Yönetmenleri Derneği En İyi Yönetmen Ödülü: Cenk Ertürk (Nuh Tepesi )

SİYAD Cüneyt Cebenoyan En İyi Film Ödülü: Kraliçe Lear (Pelin Esmer)

Bahçeşehir Koleji En İyi Film Özel Ödülü: Kapı (Nihat Durak)

 

Uluslararası Kısa Film Yarışması Ödülleri

En İyi Film: Ayakkabı (Nehir Tuna)

Adana Kısa Film Yarışması Ödülleri

En İyi Film: Küfe (Yusuf Yılmaz)

 

Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması

En İyi Deneysel Film: Farklı Ağıllar (Mehmet Özbek)

En İyi Belgesel Film: Hatırımda (Soner Akalın)

En İyi Kurmaca Film: Servis (Ramazan Kılıç)

Jüri Özel Ödülü: Dede (Ahmet Keçili)

Kategori:

1 Yorum

  • Ümit akbulur
    Reply

    Merhabalar iyi akşamlar küfe filmindeki Ümit Akbulut benim Yılmaz Yusuf'a nasıl ulaşa bilirim çok acil yardımcı olun bana 2019 da çekilen füfe kısa flim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.