Arsuz’da Muz Seralarında hasat…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Arsuz’un Üçgüllük Mahallesi´nde muz üreticisi Rasim Satmaz’ın bahçesinde düzenlenen hasat töreni ile ilk muz kesimi yapıldı.

Hatay’ın Arsuz ilçesinde ilk muz seralarının kurulması ile başlayan süreçten günümüze gelişme gösteren muz üretimi, Hatay’ı Antalya ve Mersin’den sonra Türkiye’nin üçüncü muz üretim merkezi haline getirdi.

Arsuz’da olumlu sonuçların alınmasının ardından Arsuz’un ardından Reyhanlı ve Kırıkhan’da da muz seraları kurulmaya başlandı.

Türkiye’nin üçüncü büyük muz üretim merkezi Hatay’ın Arsuz ilçesinde ilk muz kesimi törenle başladı. Kaymakam Sarı ile beraberindeki heyet, seradan ilk muzların kesimini kendisi yaptı.

Arsuz’un Üçgüllük Mahallesi´nde muz üreticisi Rasim Satmaz’ın bahçesinde düzenlenen ilk kesim törenine Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Arsuz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Yılmaz, İlçe Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Celle Tuğba Cengiz, Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal ile muz üreticileri katıldı.

“28 üreticimiz 600 dönüm alanda muz üretiyor”

Kaymakam Musa Sarı, turizm şehri olarak anılan Arsuz´un balıkçılık, doğa ve su sporlarının yanı sıra tarımın da cennet olduğunu belirtti. Sarı, “Arsuz Türkye’nin maydanoz ihtiyacının yüzde 30’unu karışlıyor. Bunun yanı sıra her geçen yıl gelişen büyüyen bir de muz üretimimiz var. Belki Antalya’ya rakip olmaya başladık. Muzlarımız ithal muz ayarında kaliteli ve piyasa sorunu yok. Şu anda 28 üreticimizle 600 dönüme yakın muz üretim alanımız var. Her geçen yıl da gelişiyor. Kalkınma Ajansı ve Ziraat Bankası´nın çeşitli desteklerinden de yeni sera kurulumları ile modernizasyon çalışmaları yapılıyor” dedi.

Yıllık üretim 4 bin tonun üzerinde

İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Arsuz ilçesi sınırlarının dışında Reyhanlı ve Kırıkhan bölgelerinde de muz seralarının kurulmaya başlandığını söyledi. Antalya ve Mersin’in ardından Hatay’ın Türkye’nin üçüncü muz üretim merkez olduğunu belirten Çolakoğlu, “Her geçen yıl üretim alanlarımız genişliyor ve artıyor. Şu anda ağacındaki fiyatı 5-6 TL. Hatay’da 4 bin tonun üzerinde muz üretimi bekliyoruz” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.