“Akdeniz Bölgesi kömür partikülleri asit  ve ağır metallerin etkisi altında”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Akdeniz Bölgesinde yaşam alanlarının çevre kirleticiler tarafından tehdit altında olduğunu belirterek bölgenin günümüzde yaşam hakkı ihlallerininyaşandığı bir bölge olarak ön plana çıktığını söyledi…

 

 

Doğu Akdeniz’deki çevre sorunlarının ele alındığı Mersin DAÇE (Doğu Akldeniz Çevre Dernekleri), Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın da katılımı ile Mersin’da bir araya geldi.

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, DAÇE toplantısında yaptığı açıklamasında şunları söyledi: Adana -Mersin ve Hatay Termik Santral projeleri, Akkuyu Nükleer Santrali, Demirçelik Sanayi, Taş Ocakları, Çimento Fabrikaları  Hava Kirliliği, Canlı hayvan-Angus sevkiyatının yarattığı sorunlar ve çok çeşitli kirleticilerin etkisi altında adeta yaşam hakkı ihlallerinin yaşandığı bir bölge artık.Çok ciddi bir biçimde insan ve kamu sağlığını tehdit edildiğinden geçmişin atıl fosil yakıt enerji üretimi geleneğinden hızlı bir şekilde vazgeçerek geleceğin yenilenebilir enerji üretimine geçmeliyiz. Bölgemiz canlı yaşamı ve geleceğimiz için etkin mücadele ve kamunun denetimleri esas olmalıdır.Özelliklede Sarıseki /Payas bölgesinde topraklarda kurşun ve kadmiyum gibi kanserojen etkiye sahip maddeler , ağır metal kirliliği ve havadaki yoğun partikül madde kirliği bilinmektedir.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.  Nejat Ağca tarafından gerçekleştirilen çalışmada 2010 yılında Payas Dörtyol arasındaki sahil şeridindeki metal kirliliğin boyutlarını ortaya koymakta olan çanak şeklindeki jeolojik yapı nedeniyle içeride körfez kıyısında kalan kirliliğin boyutları dehşet vericidir. Bu bilimsel çalışmalar da göstermektedir ki Adana’da Mersin’de Hatay’da kurulan ve planlanan sanayi tesislerinin verdiği zarar sadece kurulduğu alanda sınırlı değil yağmur ve rüzgârla çok geniş bir alanada alan kömür partikülleri asit  ve ağır metaller bütün bir Çukurova’yı Akdeniz bölgesinin tamamını adeta etki altına almaktadır.”

 

Toplantı kapsamında Akkuyu Nükleer Santrali önünde basın açıklaması yapan Adana – Mersin ve Hatay’daki çevre dernekleri  ile Akdeniz bölge STK’ları bir kez daha ‘Nükleer Santral istemiyoruz’ diye haykırdı.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan:

Doğu Akdeniz Bölgesinde çok ciddi çevre sorunları yaşıyoruz. Doğu Akdeniz Bölgesi, artık bir cehenneme dönüşmek üzere. Suyumuz, toprağımız çok kirlendi. Dünya standartlarının çok üstünde bir kirli hava solumaktayız. Artık Türkiye’nin dört bir yanında kurulamayacak tesisler ne yazık ki başta Mersin olmak üzere Adana ve Hatay’da kurulmaya karar veriliyor. Karaduvar’da yılda 500 bin ton polipropilen üretecek petrokimya tesisi kurulum planı başladı. ÇED toplantısına müdahil olduk. ÇED toplantısını yaptırmadık. Ama buna benzer Mersin, Adana ve Hatay’da ciddi çevre sorunlarımız var. Yıllarca hep birlikte Akkuyu Nükleer Santrali kurulmaması için mücadele ettik. Şu anda Mersin için konuşuyorum bütün denizlerimiz balık çiftlikleri ile dolmak üzere. ÇED toplantıları yapılmış. Biz bunlarla ilgili davalar açtık. Adana’nın Hatay’ın sorunları çok farklı. Çok ciddi mücadele etmek zorundayız. Çünkü yaşam hakkımız elimizden alınıyor.”.

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.