Türkiye’nin dinamik ve genç teknik üniversitesi İSTE’nin ev sahipliğinde düzenlenen Ulusal Makina Teorisi Sempozyumu’na, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve sanayi kuruluşlarından 200’ yakın akademisyen ve uzman katıldı.
Ulusal Makina Teorisi Sempozyumu (UMTS), 1984 yılından bu yana her iki yılda bir Türkiye’de konu hakkında çalışmalar yapan üniversiteler tarafından Makina Teorisi Derneği (MAKTED) işbirliği ile düzenlenen Sempozyum İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu konuşmasında; “Değerli konuklar hepiniz İSTE’ye hoş geldiniz. 19.’uncusu düzenlenen bir sempozyum olması çok önemli bir detay, çünkü bu sayı sürdürülebilirliğini göstermektedir. Makine teorisi ve ilintili alanlar ile ilgili detaylı bilgiler bu Sempozyumda paylaşılacak ve tartışılacak. Üniversite-Sanayi İşbirliği’ne önemli katkılar sunulacak” dedi.
Ardından 19. Ulusal Makine Teorisi Sempozyumu Yürütücüsü İSTE Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Conker Sempozyumla ilgili bilgi vermek üzere kürsüde yerini aldı. Conker: “19. Ulusal Makine Teorisi Sempozyumuna hepiniz hoş geldiniz. Sempozyumda; Makina Teorisi, Mekatronik, Robotik, Endüstri 4.0, Yapay Zekâ konularında toplam 73 bildiri yer almaktadır. UMTS 2019’a göndermiş olduğunuz bildiriler Sempozyum Bilim Kurulu tarafından değerlendirildi. Kabul edilen bildiriler sözlü sunum olarak Sempozyum programına dâhil edildi ve Sempozyum bildiri kitabında tam metin olarak yer alacaktır. Ayrıca hakem değerlendirme puanlarına göre belirlenecek olan makaleler, TÜBİTAK ULAKBİM TR-Dizin’de taranan Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi (SUJEST) (Yeni adı ile Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi) özel sayısında basılacaktır. UMTS 2019 kapsamında ‘Paralel Manipülatörlerde Konumlama Hassasiyeti’ konusunda özel oturum düzenlenecektir” şeklinde bilgiler paylaştı.
Sempozyumun ilk davetli konuşmacısı olarak, Bartın Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden, Dr. Öğr. Üyesi İrem Aslan Seyhan ‘Ülkemizde Bilim ve Mekanik Tarihi’ adlı sunumu ile bilgilerini dinleyicilerle paylaştı. Dr. İrem Aslan Seyhan, makine ve mekaniğin geçmişten günümüze geçirdiği değişim ve dönüşümü gözler önüne seren sunumunda, Sempozyum boyunca aktarılacak olan konulara bir zemin oluşturdu.
Ardından, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Kalyoncu, “Sanayi Uygulamalarında Optimizasyon Teknikleri” konulu sunumunda; optimizasyonun insanlık kadar eski bir tarihe sahip olduğuna değinirken, uyanıp güne başladığımız ilk andan itibaren optimizasyona tabi olduğumuzun altını çizdi. Prof. Dr. Kalyoncu, Sunumunda, ‘meta-sezgisel optimizasyon teknikleri’ ve ‘Arı Algoritması’ hakkında detaylı bilgiler vererek, optimizasyon tekniklerinin uygulamalı örnekleri ile optimizasyonun pratikte ne kadar faydalı olduğunu gösterdi. Üniversite-Sanayi iş birliğinin öneminin altını çizerken, sonucunda ortaya çıkan ürünlerden örnekler verdi.
Program, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin, MAKTED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Eres Söylemez, Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Kalyoncu, Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şahin Yıldırım ile Dr. Öğretim Üyesi İrem Aslan Seyhan’a katkılarından dolayı plaket ve teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.