Hatay Valisi Rahmi Doğan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Hatay İl Temsilciliği ev sahipliğinde Boğaziçi Neccar Restautant’ta düzenlenen basın istişare toplantısına katıldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hatay İl Temsilciliği tarafından Boğaziçi Neccar Restaurant’ta düzenlenen istişare toplantısına Hatay Valisi Rahmi Doğan, TGC Hatay İl Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu, HGC Başkanı Ahmet Yetişen, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysel Cıncık, Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu ve gazete sahipleri ile basın mensupları katıldı.
Basınla İstişare Toplantısı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren TGC Hatay İl Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın geçtiğimiz aylarda kaybettiği babası merhum Kaya Doğan’a Allah’tan rahmet ve Doğan Ailesi’ne başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, basınla istişare toplantısına katılım gösteren başta Hatay Valisi Rahmi Doğan olmak üzere basın mensuplarına teşekkür etti.
TGC Hatay İl Temsilciliği ev sahipliğinde düzenlenen istişare toplantısında Hatay Valisi Rahmi Doğan, Sınır bölgelerinde yapılan çalışmalar, Cilvegözü’nde yapılan gösteriler, HADO, Kurtuluş Caddesi, Meclis Binası ve Adalı Konağı, Eski Antakya Oteli’nin durumu, İskenderun’da uygulanması istenen Serbest Bölge gibi birçok öne çıkan konu hakkında Hataylı gazetecilere bilgiler verdi.
288 KİLOMETRELİK SINIRI GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE KORUYORUZ
Hatay’ın Suriye ile olan güvenlik konuları hakkında bilgiler veren Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Hatay sınırımız 288 kilometre kara sınıra sahip. Bizim komşularımız Güney’de rejim güçleri, hemen yanında İdlib’de Suriyeli Muhalifler var. Orada uluslararası anlaşmalar sayesinde grupların getirildiği bir yer var. Hemen üst tarafımızda ise Afrin var. Koruduğumuz alan çok büyük. 2011’de Suriye’de başlayan savaş ve bunun neticesinde muhalefet, radikal gruplar hepsi bir arada. Dolayısıyla çok sorunlu bir bölge. Biz ancak 288 kilometrelik bu sınırın tamamını gerek beton bloklarla, gerekse çeşitli fiziki güvenlik sistemlerle koruyoruz. Dolayısıyla sınırlarımızda herhangi bir açık yok. Çok uzun bir sınırın olmuş olması ve karşıda büyük bir kitlenin toplanmış olması bir risk. Şuan da İdlib’de 3 milyon 750 bin kişi civarında insan yaşıyor. Biz kontrol ettiğimiz Afrin’de bir sorun yaşamıyoruz.” dedi.
İDLİP’TE CİDDİ DERECEDE İNSAN KAYIPLARI YAŞANIYOR
İdlip bölgesinde gerçekleştirilen saldırılarda ciddi insan kayıpları yaşandığına dikkat çeken Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Bizim için en sıkıntılı bölge İdlib diye tabir ettiğimiz bölge. Burası sıkıştırılmış bir bölge. 2011’den önce İdlib de yaşayan nüfus 400 bin civarındayken bugün neredeyse on katına çıkmış durumda. İdlib’de savaş başladıktan sonra 10 kez yer değiştiren insanlar var. Bu insanların sıkışıp kaldığını söyleyebiliriz. 2018’de Cumhurbaşkanı’nın Putin ile yapmış olduğu bir mutabakat var. Bu anlaşmayla İdlib’de 12 tane güvenlik noktası oluşturduk. Bu gözlem noktalarında şuan TSK unsurları yer almaktadır. Bu yerleri Hatay Valiliği olarak biz yaptık. Bu mutabakat çerçevesinde 4 milyon insanın içinde radikal unsurlar, provokatörlük yapan insanlar var ve kargaşa çıksın isteyen insanlar var. Kimse boş durmuyor. 2018’de ki mutabakatın uygulanmaması adına herkes bir gayret içerisinde. Mutabakatı bozmak istiyorlar. İdlib bölgesindeki saldırılarda ciddi anlamda insan kaybı var. Böyle olunca tekrar göç hareketi başladı.” dedi.
PROTESTOLAR SURİYE TARAFINDA GERÇEKLEŞTİ
Geçtiğimiz günlerde Cilvegözü sınır kapısında tampon bölgede yaşanan gösteri olaylarıyla ilgili bilgiler veren Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Geçtiğimiz hafta sınır tampon bölgesinde bir hareketlilik oldu. Asıl protesto, rejim protestosuydu. Birileri rejimin İdlib’te ki saldırılar adına gösteri düzenleyecekken, bir takım ajanlar bunu sanki Türkiye’ye yönelikmiş gibi bir hale soktular. Birkaç gün öncesinden bildiriler dağıtarak insanları provokatör yaptılar. Cilvegözü tarafından bir yürüyüş oldu. Biz kimseyi sınırdan almadık. 1 kişi olsa bile sınırdan almıyoruz. Kamuoyuna yansıyan ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerin tamamı bizim sınırımızın içinde olan görüntüler değil. Olayların tamamı Cilvegözü sınır kapısının karşısında tampon bölge de meydana gelen olaylardır. Tabi biz tüm güvenlik güçlerimizde bunu önledik. Önlerken de şiddet kullanmadık. Su, TOMA ve gazla bunu engelledik. Sınırlarımızda her türlü tedbir alınmıştır. Bu sınırda toplanan insanlarında asgari ihtiyaçlarını, STK ve uluslararası örgütlerin desteğiyle gidermeye çalışıyoruz. Tabi bu sürede Rusya tarafından ateşkes ilanı geldi. Orada yapılan gösteriler amacına ulaşmıştı, fakat burada insanlarımıza bir kaygı verilmeye çalışıldı.” dedi.
HADO İÇİN MÜSAİT YER MADENLİ LİMANI’DIR
HADO hakkında yaşanan gelişmelerle ilgili bilgiler veren Hatay Valisi Rahmi Doğan, “HADO hakkında biz kararımızı verdik. Yer gösterdik ve yerimiz hazır. Hatay Valiliği ile Belediye arasında hiçbir sıkıntı yok. Arsuz’da yerini gösterdiğimiz limanı HADO’ya kiralamamız lazım. Geçtiğimiz haftalarda yine Belediye Başkanımızla bir araya geldik protokol konuları hakkında konuşmak için. HADO’nun olmaması için birileri zorluk çıkarıyor. İskenderun’da bulunan limanı alabilseydik en mantıklısı olurdu. Fakat Tarım Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı bu limanı bize veremeyeceklerini ifade edince, bizler de alternatif olarak Arsuz’u yer gösterdik. Madenli Limanı şu anda bakanlık tarafından Hatay Valiliği adına devrolundu. Bu liman şuanda bomboş. HADO ne zaman isterse gelip başlayabilir. HADO’nun başlamama sebebi nedir onu da bilmiyorum. HADO’nun İskenderun’da yapılması için bakanlığımızın İskenderun Limanı’nda Hatay Valiliği adına yer verme durumları yoktur. Olmayan bir yerde çalışmak yerine, halihazırda bulunan limanda çalışmak en mantıklısıdır. Bizim limanımızın hazır olduğunu 5 ay öncesinden bildirmişiz.” dedi.