Dede Evi’nden Arsuz İskender Sayek Kültür Evi’ne

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Arsuz’da 1800’lerden dededen kalma aile evi on üç yıldan bu yana “kültür ve müze evi” olarak ilçe halkına ışık tutuyor. İskender Sayek ve ailesinin Dede evinin Arsuz’da Kültür ve Sanat Evi’ne dönüştürme çalışmalarıyla başladı.

Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi İskender Sayek, dedesinin babasının inşa ettiği, avlulu tarihi ev restore ettirdikten sonra tek bir sergiyle 13 yıl önce başlayan yolculukla özdeşleşmiş bir isim.

Ağustos ayının tümüne yayılan ve ilçeyi yaz boyu canlandıran bir etkinlikler zinciri haline dönüşmesinde emeği çok olan İskender Sayek ve Aylin Sayek başta olmak üzere Sayek ailesi kentin sosyal ve kültürel yaşamına de etki ediyor.

Eskiden buğday ambarının bulunduğu depo bir sergi salonuna, tüm ailenin toplandığı avlusu ise akşamları dünyaca ünlü sanatçıların konser verdiği, gündüzleri ise sanat atölyelerinde çocukların yaratıcılıklarını gösterdiği bir alana dönüştü.

Gelenekselleşen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, Arsuz’un sosyal ve kültürel hayatına etki etmeyi sürdürüyor. Bu etkide hiç şüphesiz Prof. Dr. İskender Sayek’in ve ailesinin büyük emekleri var. Hacettepe Üniversitesinde yıllarca hizmet veren Ankara’da da Hatay’da da sevilen isim Prof. Dr. İskender Sayek, ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz için bir değer olarak saygınlığını koruyor.

Bu yıl 2 Ağustos 2019 tarihinde başlayan etkinlikler, 31 Ağustos tarihinde sona erecek. Prof. Dr. İskender Sayek, etkinliklerin her geçen yıl daha önemli bir ivme kazanan etkinliklerde bu yıl çocuk etkinlikleri ön plana çıkarken, her yıl olduğu gibi bu yıl da poliklinikler ve taramalar Genel Cerrahi, Ortopedi, Göz Hastalıkları ve Dermatoloji olmak üzere farklı uzmanlık alanlarında önemli kişileri konuk ediyor.  Türkiye’nin önde gelen Tıp Fakülteleri’nde ve yerel tıp merkezlerinde çalışan uzman hekimler, etkinliğe kendi imkanları ile katılarak, gönüllü olarak yöre halkına ücretsiz muayene ve tetkik yapılıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da  poliklinikler ve taramalar Genel Cerrahi, Ortopedi, Göz Hastalıkları ve Dermatoloji olmak üzere farklı uzmanlık alanlarında gerçekleştirilecek. Türkiye’nin önde gelen Tıp Fakülteleri’nde ve yerel tıp merkezlerinde çalışan uzman hekimler, etkinliğe kendi imkanları ile katılarak, gönüllü olarak yöre halkına ücretsiz muayene ve tetkik gerçekleştirmenin kapıları aralanıyor.

Mütevazi kişiliği, insan sevgisi ile insanların kalbinde taht kuran Prof. Dr. İskender Sayek ve ekibi, Arsuz İskender Sayek Kültür Evi’nde düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlik konserlerinde pek çok değerli sanatçıyı konuk ediyorlar.

Sahilde Kemal Akdoğan, Soner Çiftçioğlu ve arkadaşları Deniz Kokulu Şarkılar Konseri ile başlayan müzik şöleni, Grup Storia, ile devam edenve sonra Seda Baykara ve Günay Tuzkaya’nın Sahne ve Film Müzikleri ile Tunçalp Özgen’in Anısına Ahmet Kanneci ve Özcan Da’ın gitar dinletisi, Naz Evren ve arkadaşlarının Pik Up Çello Grubu Konseri sanat severler ile sanatçıların buluşma noktası olurken,i öte yandan; Dr. Anlar, Dr. Şükrü Hatun ve Diyetisyen Tuğba Gökçe, Dr. İlber Ortaylı, Dr. Venos Zahariyadis, Suat Özçağdaş, Demet Kayıran,  Dr. Şevkat Bahar Özvarış, Türküler Erdost, Yazar Ayla Kutlu ve daha birbirinden değerli bir çok ismin buluşma noktası Arsuz olmayı sürdürüyor.

 

     

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.