Türkiye’nin en uzun sahili: Samandağ sahili

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Göz alabildiğince uzanan geniş kumsalı olan kıyı boıyunca halka açık plaj olarak hizmet vermektedir.  Dünya’nın en uzun sahillerinden biri olan bu sahil aynı zamanda nesli tehlikede olan Chelonia Mydas ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının dünyadaki sayılı yumurtlama-üreme alanlarından biridir.

14 kilometreyi bulan uzunluğu ile Türkiye’de birinci sırada yer alan  Çevlik köyü yakınlarında bulunan kumsalda deniz belli mevsimlerde dalgalı. Ama sonbaharda sütliman olur. Roma devrinde yapılan Titüs Tüneli de plajın yakınlarında yer alıyor. 7 metre yüksekliğinde ve 130 metre uzunluğunda olan bu tünel dağlardan inen suyun limanı etkilememesi için açılmış. Çevlik’e gitmişken insan eliyle yapılan ilk uzun tünel olarak kabul edilen bu Titus Tüneli, bölgeye gelen konukların uğrak yeri oluyor.

Türkiye’nin iki plajı Dünya sıralamasında…

 Praia do Cassino Plajı BREZİLYA
Uzunluğu 245 kilometre olan bu plajın adı 1890 yılında burada kurulan Praia do Cassino adındaki bir kumarhaneden geliyor.

 Cox’s Bazar Plajı BANGLADEŞ
Bangladeş sürekli sorunlar yaşayan dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Cox’s Bazar Plajı 150 kilometre ile dünyanın en uzun ikinci plajı olarak kabul ediliyor.

Ninety Mile Plajı AVUSTRALYA
Dünyada bu isimle yani Doksan Mil Plajı olarak anılan iki sahil var. Bunlardan birincisi 94 mil yani 154 kilometre ile Avustralya’nın Viktorya sahillerinde olanı.

Teksas Padre Adası AMERİKA
Bu plajın uzunluğu 130 kilometre. Teksas’ın Meksika Körfezi’ne açılan kıyısında bulunan bu kumsal yılın her mevsiminde denize girilebilecek ısıya sahip.

Ninety Mile Plajı YENİ ZELANDA
Burası ikinci Doksan Mil Plajı ama uzunluğu 56 mil civarında. Bu da yaklaşık 90 km ediyor. Burası da sörfçüler için elverişli ve güvenli bir alan.

Patara Plajı TÜRKİYE
Antalya’nın Kaş ilçesi Kalkan beldesi yakınlarında bulunan bu plaj adını yakınındaki antik kentten almış. Dünyanın en uzun on birinci kumsalı olarak kabul edilen plajın uzunluğu 12 kilometre. Kumsalın derinliği ise 200- 300 metreye ulaşıyor.

Playa Novillero Plajı MEKSİKA
Bu plajın uzunluğu 50 kilometre civarında. Meksika’yı giden turistlerin favori ziyaret noktalarından biri

Virginia Beach AMERİKA
Listeye Amerika’dan giren ikinci kumsal. Sahil boyunca oteller ve görkemli villalar var. Uzunluğu 35 kilometre olan plajın kuzeydeki ıssız bölgelerinde çıplaklar kampı da mevcut. Virginia eyaletinde bulunan bu plajın kıyısında kurulan kent dünyanın en düzenli tatil beldesi olarak kabul ediliyor.

Washington Long Beach AMERİKA
Listedeki üçüncü Amerikalı. Long yani uzun plaj adıyla anılan bu kıyı eskiden Amerika’nın en uzun plajı olarak kabul edilmiş ve tıpkı Yeni Zelanda’da olduğu gibi haritalara da böyle işlenmiş. Fakat gerçek uzunluğu 30 kilometre civarında. Pasifik Okyanusu kıyısındaki bu plaj Amerika’nın keşfinden 100 yıl kadar sonra beyaz adamla tanışmış ama pek fazla kullanılmamış.

Muizenberg Güney AFRİKA
Bu plaj Afrika’da küçük bir sahil kasabası olan Muizenberg’in kıyısında bulunuyor. Plaj dünyanın en uzun 15 kumsalından biri olarak kabul ediliyor. 13 kilometreye yakın uzunluğuyla da Afrika kıtasının birincisi.

Hatay Çevlik Plajı TÜRKİYE
Antakya’nın Samandağ ilçesinde bulunan bu kumsalımız dünyanın en uzun onuncu kumsalı olarak kabul ediliyor. 14 kilometreyi bulan uzunluğu ile Türkiye’de birinci sırada yer alıyor.

Patara Plajı TÜRKİYE
Antalya’nın Kaş ilçesi Kalkan beldesi yakınlarında bulunan bu plaj adını yakınlardaki antik kentten almış. Dünyanın en uzun on birinci kumsalı olarak kabul edilen plajın uzunluğu 12 kilometre. Kumsalın derinliği ise 200- 300 metreye ulaşıyor. Sığ bir denize sahip olan plaj hiç durmadan esen rüzgarı nedeniyle rüzgar sörfü için çok elverişli. Patara kumsalı deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu için koruma altında bulunuyor. Geniş kumsalı ve yer yer oluşan kum tepelerinden dolayı eski Yeşilçam filmlerinin çöl sahneleri genellikle Patara’da çekilirdi. Bu güzel kumsal, dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen natürist ve nüdist turistlerin ülkemizde tercih ettiği birkaç korunaklı ve güvenli alandan biri olarak kabul ediliyor.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.