İskenderun Limanı’ndan yola çıkan narenciye Cidde Limanı’nda bekletiliyor!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

1 Temmuz’da İskenderun Limanı’ndan yola çıkan 800 konteyner narenciye Cidde Limanı’nda bekletiliyor. İskenderun ile ilgili olan bu gelişmeyi; CHP Mersin Milletvekili ve Tarım, Orman, Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. 

İskenderun Limanı’ndan yola çıkan 800 konteyner narenciyenin Cidde Limanı’nda bekletilmesini ile ilgili sorunu CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Suudi Arabistan’da alıkonulan 20 ton (800 konteyner) narenciyeyi Meclis gündemine taşıdı.

İskenderun Limanı’ndan yüklenen narenciyelerin Suudi yönetiminin keyfi kararıyla bekletildiğini kaydeden Gökçel, “Bu ilk değil, Ramazan Bayramından beri Suudi gümrükleri sıkıntılı. Üretici de ihracatçı da mağdur. Yetkilileri mağduriyetin önlenmesi için göreve çağırıyorum” dedi.

“Sadece Türk ürünleri bekletiliyor”

Konu hakkında görüşüne başvurulan bir Suudi ithalat firması yetkilisi, önceden tüm ülkelere yönelik bir uygulama yapıldığını ancak şu an sadece Türk ürünlerinin bekletildiğini ifade etti. Normal şartlarda ürün analizlerinin ithalat gümrüğündeki laboratuvarlarda yapıldığına dikkat çeken CHP’li Gökçel, Türk ürünlerinin ise analiz için Riyad’a gönderildiğini, bunun anormal bir uygulama olduğunu söyledi. Yaş meyve ve sebze ile başlayan bekletme uygulamasının zaman içinde Türkiye’den gönderilen tüm ürünleri kapsadığını belirten Gökçel, çok sayıda Türk firmasının mağduriyet yaşadığını kaydetti.

Suudi televizyon kanallarında Türkiye karşıtı propaganda!

Suudi Arabistan’da yayın yapan televizyon kanalları ve gazetelerde yer alan Türkiye karşıtı yayınlara da değinen Gökçel, medyası devlet güdümünde olan bir ülkede söz konusu yayınların ülkemize yönelik sistematik ve ayrımcı bir uygulama olduğunu ifade etti.

CHP’li Gökçel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1) Suudi Arabistan Krallığı’nın ayrımcı tutumuna karşılık ülkemizin attığı adımlar nelerdir?

2) İhracatçılarımızı ve üreticilerimizi korumak adına bir çalışmanız mevcut mudur?

3) 2019 yılı içinde, Suudi Arabistan Krallığı gümrüklerinde ne kadar ihraç ürünümüz bir haftadan uzun süre bekletilmiştir? Bunların cinsi ve piyasa değeri nedir?

4) Gümrükte bekletildiği için bozulan-çürüyen yaş meyve ve sebze ürünlerimizin çeşidi ve miktarı nedir?

5) Suudi Arabistan Krallığı’nca gümrükte bekletme uygulaması hangi tarihten itibaren, hangi ürünler için uygulanmaktadır? Ortalama bekletme süresi ne kadardır? Bu süre yakın zamanda uzamış ya da kısalmış mıdır?

6) Türkiye’den gönderilen ürünler için Türkiye’den alınan analiz raporlarının Suudi makamlarınca kabul edilmeme sebebi nedir? Bu durumda yakın zamanda meydana değişikliğin sebebi nedir?

7) Analize gönderilen numunelerin ithalat gümrüğünde yapılmaması için hangi düzeyde girişimlerde bulunulmuştur?

8) Türkiye’den gönderilen yaş meyve ve sebzelerde uluslararası standartların üzerinde ilaç kalıntısı olduğu doğru mudur? T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletildiği bilinen konu hakkında Bakanlıkça herhangi bir ek tedbir alınmış mıdır?

9) Gümrükte bekletme uygulamasından etkilenen tüccarlar ve firmalar hangileridir? Bunlar hangi sektörde çalışmaktadırlar?

10) Suudi televizyon kanalları ve gazetelerinde, T.C. Riyad Büyükelçiliğimizin duyuru ile yalanladığı ve Türkiye’nin Suudi vatandaşları için güvenli olmadığı mesnetsiz haberlerine benzer, Türkiye ve Türk malları konusunda tespit edebildiğiniz olumsuz yayınlar var mıdır? Bunlara karşılık olarak ne gibi tedbirler alınmıştır?

11) T.C. Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, 17 Temmuz 2019 tarihinde bulunduğu Cidde’de, bu sorunun çözümü için herhangi bir temasta bulunmuş mudur?

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.