“İskenderun Körfezi’nden Ortadoğu’ya yük trafiğinin artması bekleniyor”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Bağdat ve Tahran nakliye koridorunun merkezi, LİMAKPORT İskenderun olacak

Irak ve İran’da çeşitli temaslarda bulunan Limakport İskenderun Limanı Transit Bölge İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünlü, önümüzdeki dönemde Hürmüz boğazında artan tansiyon yüzünden İskenderun Körfezi’nden Ortadoğu’ya yük trafiğinin artacağını belirterek, Hatay’da ağırlıklı olarak Reyhanlılı nakliye ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarıyla bir araya geldi.

Ramada otelde gerçekleştirilen liman ve Ortadoğu bölgesindeki lojistik gelişmeler hakkında bilgilendirme toplantısı, verimli bir havada geçti. Programa Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Hatay RORO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler ileReyhanlılı nakliye ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren iş adamları katılım gösterdi.

“LİMAKPORT İSKENDERUN LİMANI DÜŞÜK MALİYET AVANTAJI SAĞLIYOR”

İlk olarak limanın karşılaştırmalı eski hali ve yeni hali sunularak hızlı gelişim vurgulandı. Akabinde teknik bilgiler sunumu ile Limakport İskenderun Limanı tanıtıldı. Ardından söz alan Limakport İskenderun Limanı Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ünlü sunumuna, “Bölgede nakliye sektöründe Reyhanlı’nın büyük bir oyuncu olduğunu biliyoruz” sözleriyle başladı. Ünlü, ardındansektör temsilcilerineson dönemde Hürmüz boğazında yaşanan yaşanan gelişmeler ışığında Ortadoğu bölgesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Bölgede beraber yol almanın avantajlarını anlattı. Limanın eski ve yeni halini katılımcılarla paylaşan ve Limakport’u kullanmanın Aqaba ve Um Qasr’a göre süre ve maliyet avantajlarına değinen Ünlü, Liman olarakbölge lojistik firmalarının her zaman yanında olduklarını belirtti. Her türlü kargo yükü ve proje yükü elleçlemede hızlı ve iyi olduklarının altını çizen ÜNLÜ. 30-40 yıl önce Ortadoğu sadece İskenderun Limanını biliyordu. İskenderun olarak tekrar aynı günleri yakalayıp daha iyisini yapabiliriz dedi. Limakport İskenderun limanı Akdeniz’in son noktasıdır. Bölgeye en yakın en büyük limandır. Ortadoğu’da İran’la yaşanan gerilimden ötürü Hürmüz boğazındaki savaş ihtimalinin doğması, navlun maliyetlerini yükseltiyor.Limakport İskenderun maliyet yönünden pek çok limana göre avantaj sağlıyor. Sahamızla teknik kapasitemizle ekibimizle hazırız. Neyimiz eksik, nakliyecimiz. Artık sırt sırta vermenin zamanı geldi” ifadesinde bulundu.

HÜRMÜZ BOĞAZINDA YÜKSELEN TANSİYON İSKENDERUN’A YARAYABİLİR.

Bugün Amerika ve Avrupa menşeili yükler Süveyş kanalını geçerek Arap yarımadasını dolanıp Hürmüz boğazına giderek Bağdat ve Tahran’a ulaşmaktadır. Bu güzergâhta hem transit süre uzun hem de maliyet yüksek.  Bağdat ve Tahran’daki ticaret potansiyelini de değerlendiren Ünlü, “Buradaki tüm nakliyeci ve iş dünyasına sesleniyorum. Bağdat ve Tahran’da değerlendirilmeyi bekleyen çok ciddi bir potansiyel var. Bağdat ve Tahran’daki iş adamlarına LimakPort İskenderun limanı üzerinden güvenli ve hızlı güzergahı sunduğunuzda ve ilişkileri geliştirerek oradaki işadamı ve tüccarları buraya getirip güzel bir şekilde ağırlarsanız mutlaka güzel işler alırsınız. Özellikle Suriye’nin yapılanmasında İran’lı tüccarlar önemli rol alacaklar. Tahran ambargodan bunalmış durumda.Hali hazırda ambargolardan dolayı kendi limanının kullanamaz durumda. Biz de liman var, bölge sektör temsilcileri tarafından sahiplenirse İskenderun’a İran’dan çok iş gelecektir. Ayrıca Irak ve özellikle Bağdat piyasasına girin, yeni projeler gündemde ayrıca ithalat ve tüketim odaklı bir bölge olduğundan her türlü ürün satılabilir ve lojistik hizmet verilebilir. Özellikle LimakPort İskenderun Limanı üzerinden Avrupa ve Amerika menşeili yüklerinin Bağdat’a ve Tahran’a götürülmesi için en iyi güvenli ve alternatif yoldur. Liman olarakHer türlü nakliyeci ve lojistikçilerimizin yanındayız. Limanı kullanarak kendinize yeni pazarlar açınBiz Limakport olarak hem zaman hemde maliyet yönünden çok daha düşüğüz. Amacımız bölgede ölçeği büyütmek, para kazanmak değil. İskenderun’da ölçeği büyütürsek otelcisi, restorancısı, inşaat sektörü, esnafı,vb. başta olmak üzere herkes para kazanır. Şehir kazanır. Bölgedeki tüm limanlara göre daha ekonomik fiyatlarla iş yapıyoruz” şeklinde görüş ortaya koydu.

“LİMAKPORT’TA KADRO SAĞLAM, LİMAN HİZMET MALİYETLERİ ÇOK DÜŞÜK”

Uzun yıllardır nakliye sektöründe faaliyet gösteren Reyhanlılı işadamıOsman Ovale de, yaptığı konuşmasında İskenderun Limanı’yla çalışmanın Mersin Limanı’ndan çok daha avantajlı olduğuna dikkat çekerek, “Mersin Limanı çok yorucu. Dünyanın hiçbir yerinde İskenderun Limanı kadar profesyonel bir ekip bulamazsınız. Geçtiğimiz aylarda bir sorunla karşılaştık, bizim olan sorunumuzu Limakport İskenderun Limanı yöneticileri sağ olsunlar çözdü. Ama bu bölgedeki insanların bilinçaltında hep Mersin Limanı var. Sadece benim yurtdışına gönderdiğim bir malda günlük 1200 dolar fark var. Düşünsenize gönderdiğimiz bir üründe Limakport İskenderun, 1200 dolar maliyet avantajı sağlıyor. Burası daha cazip. İskenderun Limanı’nda mesai mefhumu yok. Ama biz Reyhanlılı nakliyeciler olarak dağınık duruyoruz. Reyhanlılı nakliyeciler olarak birleşmemiz lazım.Bu güzel organizasyon için Mehmet Ünlü beye ve ekibine teşekkür ederim. Benim yıllardır hayat ettiğim bir şeyi bize getirdiler, yani bizi bir araya getirdiler. Limakport’un gücüyle Ortadoğu’da çok büyük işlere imza atacağız. Limakport’ta liman hizmet maliyetleri çok düşük. Kadro sağlam ve cana yakın” ifadesinde bulundu.

“LİMAKPORT’TAKİ KOLAYLIKLARI HİÇBİR LİMANDA YAŞAMADIK”

Ardından söz alan Hatay RORO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler de, konuşmasına Limakport’a taşıdıkları sorumluluk bilincinden ötürü teşekkür ederek başladı. Sadece Reyhanlılı nakliyeciler olarak değil, bütün Hatay’a kapsayan bir oluşumla yol almak istediklerini belirten Güler, bu harika organizasyondan ötürü Limakport İskenderun yönetimi ve Mehmet Ünlü’ye teşekkür ederek, “Hatay nakliyecileri helal ekmeğin peşindedir. Artık nakliye ve lojistik sektöründe Hatay lobisini kuruyor olmamız lazım. 63 tane uluslararası nakliyeciden oluşan Hatay RORO olarak Limakport’un pek çok kolaylığını gördük. Buradaki kolaylıkları hiçbir limanda yaşamadık. Limakport İskenderun limanı Akdeniz’de önümüzdeki yıllarda Hatay’a en çok katkı sağlayan aktörlerden biri olacak. Bağdat’taki ticari potansiyel ile ilgili Mehmet Ünlü beyin sözlerine katılıyorum. Bağdat’ta koşullar her geçen gün iyileşiyor.Irak’ta yapacağımız işbirlikleriyle liman hareketlenecek ve İskenderun’da manifaturacısından lokantacısına kadar herkes bu işten faydalanacak. İskenderun’u ve Limakport’u önemsiyoruz” şeklinde görüş ortaya koydu.

“ZAMAN VE MALİYET AVANTAJI İSKENDERUN LİMANI’NDAN YANA”

Son olarak söz alan Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu da, yaptığı değerlendirmesinde,”İskenderun Limanı, Mersin Limanı’ndan çok farklı. İskenderun Limanı’nda 24 saatte yükünüzü boşaltabiliyorsunuz, Mersin Limanı’nda ise boşaltma 3-4 günü buluyor. Zaman ve maliyet avantajı İskenderun Limanı’ndan yana. Maliyetler İskenderun’da daha düşük. İskenderun Limanı’nda her şey anahtar teslim. Bağdat çok önemli bir pazar. Bu oluşumdan ötürü başta Limakport yönetimine ve Mehmet Ünlü beye teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Daha sonra katılımcılar, Limakport İskenderun Limanı’nı gezdiler.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.