CHP’li vekilin “canlı hayvan” önergesine Bakanlık: Serbest dolaşıma girmedi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İskenderun Limanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü’ne işlemlerin durdurulması talimatı verdiği ileri sürülmesi ile ilgili CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM gündemine taşıyarak söz konusu besilik canlı hayvanlar ile ilgili sorularına açıklık getirilmesini istemiş ve  Meclis Gündemine taşımıştı.

İspanya’nın salgın hastalık nedeniyle hayvan giriş ve çıkışının yasaklı olduğu bölgeden alındığı iddia edilen 2 bin 939 besilik canlı hayvanın veteriner sertifikalarının ‘sahte’ olduğu iddia edilmiş, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İskenderun Limanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü’ne işlemlerin durdurulması talimatı verdiği ileri sürülmüştü.

Türkiye’nin dört bir yanına dağılan canlı hayvanların, İspanya’da hayvan giriş ve çıkışının salgın hastalık nedeniyle yasak olduğu bölgeden ithal edildiği iddia edildi.

“5 Temmuz’da İskenderun Limanı’ndan dağıtıldı”

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, MKA Hayvancılık şirketi tarafından İspanya’dan Pinsos Ursa şirketi aracılığıyla ithal edilen 2 bin 939 canlı besilik hayvan, veteriner kontrolleri yapıldıktan sonra, 5 Temmuz’da, İskenderun Limanı’ndan dağıtıldı.

 Kurban Bayramı Öncesi ‘Sahte Sertifikalı 2.939 Besilik Dana Türkiye’ye Getirildi’ İddiasına karşılık açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı ise söz konusu hayvanların “veteriner sağlık sertifikalarının” sahte olduğunu kabul etmekle birlikte ithal edilen hayvanların halen gümrük gözetimi altında olduğunu, ülkemizde serbest dolaşıma girmediğini belirtti.

Bakanlıktan açıklama: Hayvanlar serbest dolaşıma sokulmadı

Tarım ve Orman Bakanlığı, İspanya’dan Spiridon II isimli gemi ile sahte evrak düzenlenmesi suretiyle ülkemize getirilen besilik sığırların halen gümrük gözetimi altında olduğunu, serbest dolaşıma girişinin yapılmadığını açıkladı.

CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu’nun, TBMM gündemine taşıdığı “yurtdışından ithal edilen binlerce canlı hayvanın sahte sağlık belgesi ile yurda sokulduğu” iddialarına Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

2 bin 939 hayvanın sağlık sertifikası sahte

İddiaya göre, MKA Hayvancılık şirketi tarafından İspanya’dan Pinsos Ursa şirketi aracılığıyla ithal edilen 2 bin 939 canlı besilik hayvan, veteriner kontrolleri yapıldıktan sonra, 5 Temmuz’da, İskenderun Limanı’ndan dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün İspanya’daki yetkili makamlarla iletişime geçerek gerçekleştirdiği kontrol sırasında Türkiye’ye getirilen 2 bin 939 hayvan için sunulan veteriner sağlık sertifikalarının “sahte” olduğu ortaya çıktı. Alarma geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, 12 Temmuz tarihli “çok ivedi” koduyla gönderilen resmi yazıda, İskenderun Limanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü’ne işlemlerin durdurulması talimatı verildi.

Sahte sağlık sertifikası skandalını TBMM gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, sahte belgelerle 5 Temmuz tarihinde Türkiye’ye giriş yapan 2 bin 939 baş besilik dananın Türkiye’nin dört bir yanına dağıldığını ifade etti. Bakırlıoğlu, bakanlığın yazısına göre sahte belgelerle hayvan ithal edilen MKA Hayvancılık adlı şirketin kendi internet sitesinde 2017-2019 yıllarında Brezilya, Uruguay ve İspanya’dan toplam 227 bin 999 baş besilik dana ithal ettiğine dikkat çekerek, “227 bin 999 baş besilik daha ithalatı yapan bir firmanın evraklarda sahtecilik yaptığı düşünüldüğünde ülkemiz hayvancılığının nasıl bir tehlike içinde olduğu açıkça görülmektedir” değerlendirmesini yaptı. Bakırlıoğlu, yasaklı bölgeden getirilerek yurda sokulan hayvanların karantina süreçlerinin Türkiye’nin değişik bölgelerindeki işletmelerde geçirmesinin salgın hastalıkların yayılması açısından büyük bir risk olduğuna işaret etti.

Öte yandan Bakanlık, yaptığı açıklamada;  “Serbest dolaşıma girmedi” dedi.

İddialar üzerine açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı ise söz konusu hayvanların “veteriner sağlık sertifikalarının” sahte olduğunu kabul etmekle birlikte ithal edilen hayvanların halen gümrük gözetimi altında olduğunu, ülkemizde serbest dolaşıma girmediğini belirtti.

Bakanlığın açıklamasında şunlar kaydedildi:

“İspanya’dan Spiridon II isimli gemi ile sahte evrak düzenlenmesi suretiyle ülkemize getirilen besilik sığırlar, İskenderun Liman’ında Bakanlığımız birimlerince veteriner kontrollerine tabi tutulmuştur.

Söz konusu sevkiyata ilişkin İspanya yetkili otoritesi tarafından düzenlenen “veteriner sağlık sertifikaları doğrulanması” amacıyla ilgili ülkeye gönderilmiştir.

İspanya yetkili otoritesi tarafından söz konusu hayvanların;  Lübnan’a gönderilmek üzere İspanya’nın Tarragona Limanı’ndan yüklendiği ve sertifikalandırıldığı, bu hayvanlar için ülkemize yönelik herhangi bir sertifika düzenlenmediği ve kendilerine iletilen sertifikaların sahte olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu durum hakkında Bakanlığımız ilgili birimleri tarafından ilgili gümrük idaresi bilgilendirilmiş ve Cumhuriyet Savcılıgı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.

Bu çerçevede Bakanlığımızca karantina işletmesinde söz konusu hayvanlarla ilgili olarak, sağlık taramaları tekrar yaptırılmış, hayvanların diğer hayvanlar ile teması engellenmiş ve karantina tedbirlerinin sıkı bir şekilde uygulanması için ilgili tüm idari tedbirler arttırılmıştır.

Yapılan sağlık taramalarında herhangi bir klinik bulguya rastlanılmamış olup halk ve hayvan sağlığına yönelik risk oluşturan bir durum tespit edilmemiştir.

Söz konusu hayvanlar halen gümrük gözetimi altında olup, serbest dolaşıma girişi yapılmamıştır.”

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.