İSTE’de eğitim: AB Projeleri nasıl yazılır?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İSTE’de proje hazırlama ve yazma eğitimleri hız kesmiyor!  İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan “Avrupa Birliği (AB) Projeleri ve Hibe Programları Tanıtımı, Başvuru Prosedürleri ve Proje Fikirlerinin Geliştirilmesi”adlı seminere, öğretim elemanlarının yanı sıra şehirdeki proje geliştiren kurumlardan gelen katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Avrupa Araştırmaları Merkezi Sorumlusu ve Proje Uzmanı Şehnaz Sakıcıtarafından verilen seminer öncesinde, İSTE Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ali Bostancıoğlu, İSTE Uluslararası İlişkiler Ofisi ile ilgili bilgiler verdi.

 

Daha sonra sözü alan Şehnaz Sakıcı; “2003 yılında kurulan Türk Ulusal Ajansı Erasmus+ kapsamındaki projelerin gerçekleştirildiği alanlardır. Her ülkenin kendi ulusal ajansı vardır. 2004-2006 yılları arasında Sokrates, Leonardo Da Vinci gibi çeşitli isimlerde çok sayıda proje yapılmıştır. Ancak 2020 yılına kadar tüm bu çalışmaların tek elde toplanılması planlanmaktadır. Türk Ulusal Ajansı her sene resmi sitesinde yıllık programlar, hibeler ve hangi alanlarda çalışmalar yapılabileceğinin bilgisini paylaşmaktadır. Ajans eğitim-öğretim ve gençlik çalışmalarını modernize etmeyi ayrıca kurumlar arası iş birliğini güçlendirmeyi amaçlar. Akademik olarak yapılabilecek Erasmus+ kapsamındaki projeler KA2 ve KA3 tipi projelerdir. KA2 projeleri stratejik ortaklık içerirler, KA3 projelerin amacı ise politika geliştirmektir. Peki, neden bir Erasmus+ projesi yapmalıyız sorusunun cevabı ise; projelerin dil geliştirdiğini, insan kaynağı sağladığını ve geniş bir bütçe desteği verdiğini söyleyebiliriz.

 

Bunun yanı sıra, fikirsel çıktılar ve çalışılan her gün için sizlere finansal destek sağlaması da, proje yapmanın bir artısıdır. Örneğin, sadece yürüttüğünüz bir proje için 12 bin Euro’ya kadar yönetim giderleri bütçesi olabilmektedir. Proje, uluslararası alanda tanınırlığı sağlar. Proje fikirlerini oluştururken iyi bir analiz yapmak gerekir. Stratejik projeler oluşturmak projelerinizin kabul edilmesine katkı sağlayacaktır. Avrupa Birliği’nin sosyal açıdan dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalara da sıcak baktığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı projeler, sadece başvuruda bulunulduğu için dahi (konusunda ilk olduğu için) destek alabilir. KA2 projelerinin özelliği fikirsel bir çıktı içeriyor olmalarıdır. Bir analiz raporu, eğitim programı oluşturmak fikirsel bir çıktıdır. KA2 stratejik ortaklık projeleri yenilik ve iyi uygulamaların değişimi için iş birliği anlamına gelmektedir. Kamu-özel sektör ortaklığı Avrupa Birliği’nin olmasını istediği iş birlikteliklerindendir. Türkiye, doğrudan Brüksel merkezli proje başvurularında henüz istenen düzeyde kabul oranına ulaşamamış olsa da, AB projelerinde Türk Ulusal Ajansı üzerinden yapılan başvurularda ilk sıralarda yer almayı başarmıştır. Yetişkin eğitimi, okul eğitimi, gençlik, mesleki eğitim, merkezi projeler, ülke merkezli projeler KA2 projeleri kapsamındadır.Öncelikle bir proje fikriniz varsa ve bu fikrin üzerinden gidilecekse program rehberi sizi yönlendirecektir. Proje fikriniz yoksa çalışmak istediğiniz alanı belirleyin. Mümkünse interaktif bir çalışma alanı ve multidisipliner bir çalışma daha uygundur.İyi bir proje ekibi oluşturulmalıdır.

 

Ekipte iyi derecede İngilizce bilen biri olmalıdır. Ekipteki kişilerin özgeçmişlerinin ve projeye katkılarının neler olacağı belirlenmelidir.Yurt dışından en az iki ortak bulmak için daha önce çalışmış olunan kurumlar yardımcı olabilir. Olumlu bir dönüş alınınca e-posta yolu ile ortaklık formu doldurulabilir. Ortakların belirli AB üyesi ülkelerden seçilmesi gerekir. Projelerde özetin iyi hazırlanması proje ortaklarından neler beklendiğinin açık bir şekilde belirtilmesi gerekir. En önemli nokta projede ‘net ‘olmaktır. Bir çalışmaya başlamadan daha önce yapılmış çalışmaları incelemek faydalı olacaktır. Merak ettiğiniz herhangi bir konuda yapılan projeleri, proje sonuçları yaygınlaştırma platformundan inceleyebilirsiniz” şeklinde detaylı bilgiler sundu.

Seminer sonunda, İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, Uzman Şehnaz Sakıcı’ya verdiği seminer için teşekkür ederek, teşekkür belgesi takdim etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.