Hatimoğulları Arabistan’daki inşaat işçilerim durumunu TBMM’ye taşıdı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konuyu Meclis gündemine taşımış, Dışişleri Bakanı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına yanıtlanmak üzere soru önergeleri verdi.

Arabistan’daki inşaat işçilerim durumunu TBMM’ye taşıyanHatimoğulları, ““Baytur İnşaat Firması’nda çalışan 300 inşaat işçisi, 6 ay çalışmak üzere Mayıs 2018’de Suudi Arabistan’ın Tebük kenti Sharma bölgesine gitmiştir. Suudi Krallığına ait bir otel inşaatında çalıştığını belirtilen işçiler; sağlık, barınma ve beslenme koşullarının insanlık dışı olması ve aylardır ücretlerini alamadıkları gerekçesi ile 17 Haziran 2019 tarihinde greve gitmiştir.” dedi.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 28.06.2019

Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ

HDP Adana Milletvekili

Basına ve sosyal medyaya yansıyan haberlerle, Suudi Arabistan’a 1 yıl önce çalışmak üzere giden Türkiyeli işçilerin grevde olduklarını öğrendik. Baytur İnşaat Firması’nda çalışan 300 inşaat işçisi, 6 ay çalışmak üzere Mayıs 2018’de Suudi Arabistan’ın Tebük kenti Sharma bölgesine gitmiştir. Suudi Krallığına ait bir otel inşaatında çalıştığını belirtilen işçiler; sağlık, barınma ve beslenme koşullarının insanlık dışı olması ve aylardır ücretlerini alamadıkları gerekçesi ile 17 Haziran 2019 tarihinde greve gitmiştir. 6 aylık süreç için çalışmaya götürülen fakat bir seneyi aşkın süredir ülkelerine dönemeyen işçilerin grevi sırasında Suudi polis, havaya ateş açarak eyleme müdahale etmiştir.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası üyesi bir işçi, “Memleketimizi, ailemizi geride bırakarak ekmek parası için Suudi Arabistan’da, gurbette çalışmaya gelen inşaat işçileriyiz… Ne patronun baskıları, ne Suudi polisinin ateş açarak tehdidi bizleri yıldıramaz. Hakkımız olanı istiyoruz, mutlaka alacağız. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası olarak biz buradaki grevimizi sürdürmeye devam edeceğiz. 6 aylığına geldik, 1 sene oldu, buradaki bütün arkadaşlarımız mağdur. İnşaat işçileri köle değildir. Bugün bizim kafamıza silah doğrulttular. Biz sadece buraya ekmek parası için geldik. Bütün yetkililere sesleniyoruz.” yaşadıkları süreci şeklinde anlatmıştır.

Grevdeki işçiler sosyal medyada paylaştıkları videolarda, Cidde Başkonsolosluğu’nun grevin 11. gününde grev gözcüsü Hasan Hüseyin’i şikâyet ederek gözaltına aldırdığını ve işçilerin sorunlarını çözmek yerine “işçilere işe çıkmalarını, çalışmaya devam etmelerini” söylediğini aktarmıştır. Yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında yaşayan/çalışan Türkiyeli yurttaşların güvenliğini sağlamak, insanca koşullarda çalışmasını/yaşamasını sağlamak ve denetlemek, emeğinin karşılığı ücretlerin ve hakların alınmasını sağlamak devletin görevidir.  Suudi Arabistan’dan, bir yıldır ülkelerine dönemeyen işçilerle sağlıklı bir iletişim kurularak talepleri karşılanmalı; gasp edilen birikmiş ücretleri ödenmeli, çalışma koşulları sağlıklı ve insanca hale getirilmeli; gözaltındaki grev sözcüsü derhal serbest bırakılmalıdır.

 

 

Bu bağlamda;

  1. 6 aylık süreç için Suudi Arabistan’a çalışmak üzere giden işçilerin bir yılı aşkın süredir orada olmasına, 4-5 aylık birikmiş ücretlerini alamamış olmalarına ve kötü çalışma koşullarına dair Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalışmalarınız olmuş mudur?
  2. Söz konusu işveren firma ile ücretlerin ödenmesi, çalışma koşullarının sağlıklı olmasının sağlanması için Bakanlığınız tarafından görüşmeler yapıldı mı? İşçilerin yaşadığı sorunları çözmek üzere hangi somut adımlar tarafınızca atılmıştır? Süreç ne aşamadadır?
  3. İşçilerin çalışma vizesi yerine turist vizesi ile Suudi Arabistan’a götürüldüğü iddiası doğru mudur?
  4. Konsolosluğun işveren firma ve taşeron firmalarla sürekli iletişim halinde olurken, işçilere ise sadece “işe çıkın” çağrısında bulunması, polise şikâyette bulunması işçilerin hak gaspına göz yumulduğuna ve işveren yanında tutum alındığına işaret etmez mi?
  5. Hasan Hüseyin hangi gerekçe ile gözaltına alınmıştır? Gözaltındaki grev sözcüsü işçi Hasan Hüseyin’in derhal serbest bırakılması için tarafınızca adım atılmış mıdır?
  6. Suudi Arabistan’da çok sayıda Türkiyeli işçi çalışıyor. Bu işçiler için yaşamsal ve iş güvenliği hususunda somut bir adım atmayı planlıyor musunuz?
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.