Dededen toruna geleneksel oyuncaklar

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay’da dededen toruna tahta araba geleneği devam ediyor. Hatay’ın Hassa ilçesinde Amanos Dağları eteklerinde kurulu köylerinde çocukların vazgeçilmez eğlence aracı tahta arabalar, günümüzde de canlılığını koruyor.

Hassa’nın Arpalıuşağı köyünde ve diğer orman köylerinde yüzyıllardır devam eden tahta araba geleneği dededen toruna hız kesmeden devam ediyor.

Bütün aksamı tahtadan yapılan bu arabalar; Üç adet tekerlek ve çatal şeklinde direksiyondan oluşuyor. Fren aksamının olmadığı bu arabalarda fren görevini ayakkabılar görüyor.

Daha önceleri  yolların toprak olması sebebiyle, tekerlekleri bilyeli olarak yapılan bu arabalar, yolların asfalt ve parke yapılmasıyla ve çıkaracağı sesten dolayı köy halkının rahatsız olmaması nedeniyle tekerlekler tahtadan yapılıyor ve üzeri lastikle kaplanıyor.

Köy meydanına toplanan köy çocukları tahta arabalarını alarak, doyasıya eğleniyorlar.Arada sırada ufak kazalar geçirselerde, ailelerinin hoşgörüleri sayesinde eğlencelerinin tadını çıkartıyorlar.

Köy meydanında çocuklar bir yandan arabalara binerken köy haklı günlük işlerine devam ediyor. Çocukların tahta araba sürmelerinden rahatsız olmayan köy halkı ,çocukların bu zevkine ortak olarak,onlarla beraber tahta arabalara biniyor. Tekerleği çıkan ya da bir yeri kırılan arabalar büyükler tarafından oynadıkları yerde anında tamir ediyor.

Tahta arabaya bindikleri için oldukça neşeli görülen ve eğlendiklerini dile etiren çocuklar, köyün yaşlıları ve köy Muhtarı Mahmut Aslan, tahta arabaların tarihi sürecini anlatarak, “Arabalarımızın tekerleği değişse de bizim geleneğimiz değişmeyecek,devam ettireceğiz” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.