Arsuz ve İskenderun Belediyesi Meclisinde “angus” önergesi”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Arsuz ve İskenderun Belediyesi meclis üyeleri, İskenderun Lİmak’a gelen ve her geldiğinde kenti koku  kokular saran Angus ithalatı ile ilgili Meclis Başkanlıklarına önerge sundu.

Arsuz Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısının ilk oturumu, Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven başkanlığında yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Grubunun meclise sunduğu, son zamanlarda özellikle İskenderun limanı üzerinden canlı hayvan tahliyesinin gerçekleşmesine bağlı, hem İskenderun hem de Arsuz’da yaşanan deniz kirliliği ve halk sağlığını tehdit eden unsurların üzerinde durulması yönündeki önerge, meclise sunulan en dikkat çekici önerge oldu.

Arsuz Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısının ilk oturumu Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven başkanlığında yapılan toplantıda, gündem maddeleri görüşüldü. Görüşülen bazı gündem maddeleri oy birliği ile kabul edilirken, bazı maddeler ise yine oy birliği ile komisyonlara havale edildi. Meclis gündem maddeleri haricinde meclise sunulan bazı önergelerinde gündeme alınması, oy birliği ile kabul edildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili olarak söz alan meclis üyesi Mustafa Gökpınar, özellikle bu hayvanların tahliyesi sırasında yaşanan ağır koku ve kıyılara vuran hayvan ölülerinin halk sağlığına olumsuz yönde etki edecek bulaşıcı hastalıkları beraberinde getireceğine dikkat çekti. İskenderun kıyıları dâhil, Arsuz kıyılarına da vuran hayvan ölülerinin de Arsuz ilçesi açısından önem arz ettiğini belirtti. Gökpınar, kentte halk sağlığı açısından oluşabilecek risklerin hassasiyeti konusunda bakanlık tarafından nasıl bir önlem alındığına dair bir bilgilendirme yazısı talep ettiklerini ifade etti.

İskenderun’da da Angus önergesi

İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Ali Mutlu, Belediye meclis toplantısında, verdiği önergeyle Angus ithalaltı ile ilgili İskenderun’da yaşanan sıkıntıları Başkan Fatih Tosyalı’ya sundu.

Ali Mutlu’nun angus önergesinde altı soruyu Belediye Başkanı Fatih Tosyalı´ya sundu.   Mutlu, önergesinde;   “Limana her getirildiklerinde büyük ve küçükbaş canlı hayvanları taşıyan gemilerden tahliye işlemleri sırasında kent merkezinde ve limana yakın civar mahallelerde insanların genzini yakan, nefes almayı engelleyen yoğun ve ağır bir koku yayılmaktadır. Pis kokular sebebiyle kentimiz oturulamaz hale gelmektedir. Söz konusu canlıların halihazırda bir hastalığa (brusella, tifo) sahip olma ihtimaline karşı dar alanlarda nasıl kontrol edildikleri önem arz etmektedir. Sıkışık ortamlarda bazı parazitlerin üremesi daha hızlı olacağından havayolu ile bulaşma riski taşımaktadır. Diğer şehirlerimizdeki limanlar kent merkezlerine uzak konumdadır. İskenderun´da ise liman yaşam alanlarına çok yakın olması sebebiyle; konu bu yönüyle halk sağlığını ciddi anlamda ilgilendirmektedir” ifade etti ve konu hakkında bakanlıklar ve belediyenin bugüne kadar gerekli tedbirleri almadığını belirtti. Önergesinde, “Bu konuda diğer liman kentlerine demokratik tepkiler ve oluşan kamuoyu baskıları nedeniyle kabul edilmeyen Angusların İskenderun´a getirilmekte olması biz İskenderun´da yaşayan vatandaşların belediyemiz öncülüğünde tepki göstermemiz gerektiği kanaatını oluşturmuştur. Bu konuda belediye meclis iradesinin yansıltılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına,Tarım ve Orman Bakanlığına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına iletilmesinin karar altına alınması gerekmektedir” görüşüne yer veren CHP´li Mutlu, Tosyalı´ya da şu soruları yöneltti: “Canlı hayvan girişinin yapıldığı İskenderun Limak Port Limanı´nda oluşan ve bütün kente yayılan kokunun önlenmesi için belediyemiz ne gibi denetimler ve çalışmalar yapmaktadır? Çevreye yayılan koku kaynağının tespiti amacı ile yerinde gerekli incelemeler ve denetimler yapılmış mıdır? Yapılmış ise kokunun kaynağı ne olarak belirlenmiştir? Başka limanlarımızda tahliye edilmelerine izin verilmeyen bu hayvanların Limanımıza getirilmemesi için nasıl bir çalışma yapılmaktadır. Limanımıza yanaşan canlı hayvan taşıyan bu gemiler hayvan dışkısı ve ölü hayvanlardan oluşan atıklarını nereye dökmektedir? Belediyemizin bu konuda herhangi bir bilgisi varmıdır ?

İskenderun Limak Port Limanı´na çeşitli ülkelerinden gelen Angus cinsi sığırlarla beraber gelen ‘Afrika sineği´ ve diğer parazitler için belediyemiz tarafında yapılan ilaçlama/dezenfektasyon uygulamaları var mıdır? Belediyemiz yetki dahilinde sorumlular hakkında İdari Para Cezası Uygulanmış mıdır? İlgili birimlerin bu konuda gereğini yaparak grubumuza yazılı olarak bilgi vermesi için önergemizin başkanlık makamına havalesini araz ve talep ederiz.”
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise geçen hafta, kente gelen Angus yüklü gemilerin çevreye yaydığı kötü koku ve olası sağlıksız koşulların yol açabileceği etkenlerle ilgilenmeye başladığı belirtmişti. İskenderun Belediyesinden yapılan açıklamada şunlara yer verilmişti: “Başkan yardımcısı Ahmet Keskin ile birlikte LİMAK Port Genel Müdürü Gündüz Arısoy´la makamında bir araya gelen İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı, gemilerin yaydığı kötü koku ve çevre sağlığı konusunda gerekli yaptırımlara uyulmasını ve daha fazla hassasiyet gösterilmesini istedi. Yapılan değerlendirmede gemilerin yakın takibe alınacağını söyleyen Tosyalı, “Halkımızın sağlığı her şeyden önemlidir.”

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.