3 Mayıs Türkçülük Günü dolayısıyla günün anlam ve önemine dikkat çeken İskenderun Türkmen Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle bitirmek istiyorum. “Türkçülük öyle şerefli bir bayraktır ki bu bayrağı vatanın her köşesinde durmadan dalgalandırmak her Türk’ün ilk ve milli vazifesidir. Ne mutlu Türküm diyene!” vecizesiye anlamlı bir mesaj verdi.
Türk Milleti için çok önemli bir günü kutladıklarını ifade eden İskenderun Türkmen Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Diler, ‘Biz Türküz, Türkçüyüz ve daima Türkçü olacağız’ diyerek, Türk Milletinin engin kültür birikimi ve geçmişi sayesinde 3 Mayıs’ın Türkler için önemli bir bayram niteliğinde olduğunu vurguladı.
Türkçülüğün bir kan meselesi olduğu kadar, bir vicdan ve kültür meselesi de olduğunu sözlerine ekleyen Diler,konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz azalan veya azaltan değil, çoğalan ve çoğaltan Türkçüyüz ve her vakit bu istikamette çalışacağız Türkün bayraklaştığı iradenin çeliştiği 3 Mayıs ruhu sonsuza dek yaşayacak. Bunun için biz Türk Milleti var oldukça bu irade sağlam bir şekilde yaşamaya devam edecektir. Sözlerimi en büyük Türkçü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle bitirmek istiyorum. “Türkçülük öyle şerefli bir bayraktır ki bu bayrağı vatanın her köşesinde durmadan dalgalandırmak her Türk’ün ilk ve milli vazifesidir.Ne mutlu Türküm diyene!”
Türkçülük Günün tarihçesi:
7 Eylül 1944’te başlayan ve 29 Mart 1945’e kadar süren dönemde, Türk siyasetinde önde gelen 23 isim Türkçülük-Turancılık suçlamasıyla yargılanmıştır.
Türkçülük-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız-Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasında sonra Türkçüler, “Ankara Nümayişi”ni düzenlemiştir.
Dava nedeniyle Tophane’deki Askerî Cezaevinde tutuklu bulunan Türkçülüğün önemli temsilcileri Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar, Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 kişilik grup, 3 Mayıs’ın ilk yıldönümü 1945 senesinde toplandı.
Sonraki yıllarda yapılan toplanmalar “Türkçülük Günü” olarak kutlanmaya başladı.