1 MAYIS İskenderun ve Antakya’da kutlanıyor

Published on:  /   Yorum yapılmamış

1 Mayıs İskenderun ve Antakya’da ve yurdun dört bir köşesinde kutlanıyor.

İskenderun’da 1 Mayıs Tertip komitesi basın açıklaması yaparak işçi ve emekçileri iş, ekmek, özgürlük ve adalet talepleriyle 1 Mayıs alanına çağırdı.

İskenderun’da saat 15.00’te Evlendirme Dairesi önünde bir araya gelecek yurttaşlar, miting için sahildeki Anıt Meydanı’na yürüyecek.Antakya’da ise saat 16.00’da Doğuş Okulları önünde toplanılacak.

Antakya’da 1 Mayıs kutlamaları, kortejlerin saat 16.00’da Sümerler Doğuş Okulları önünde toplanmasının ardından, saat 17.00’de M.Şükrü Güçlü Köprüsü yanındaki alanda miting yapılacak.

HATAY’da, polisin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi düzenlediği operasyonda, terör örgütü DEAŞ adına faaliyet yürüttükleri iddiasıyla 10 kişi gözaltına alındı.
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube müdürlükleri ekipleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü eylem yapma ihtimalinin olduğu değerlendirilen, terör örgütü DEAŞ üyesi olduğu iddia edilen kişilere operasyon düzenlendi. Antakya, İskenderun, Reyhanlı ve Dörtyol ilçelerinde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda10 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, dijital materyal ve dokümanlar ele geçirildi.
Şüpheliler, sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

1 MAYIS’IN TARİHÇESİ

1 Mayıs İşçi Bayramı neden kutlanıyor nasıl ortaya çıktı? İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. 1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.