Afrin TSO’nun İTSO ile ekonomik iştişaresi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Afrin Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı üyeler ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı üyeleri ile İskenderun’da bir araya geldi.

Hatay Vali Yardımcısı  Zeytin Dalı Harekat Bölgesi İnsani Yardım Koordinatörü Tolga Polat, İskenderun Ticaret Ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Yönetim Kurulu ve meclis üyeleri, Hatay İl Ticaret Müdürü Halit İmrek,  Afrin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nasır Hüso, Afrin Mahalli Meclis Başkanı Said Süleyman ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Afrin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nasır Hüso, yıllık ihracat rakamını 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Hüso ve Afrinli 50 civarında iş insanı, Hataylı iş insanlarını Afrin bölgesine yatırım yapmak üzere davet ettiklerini belirtti.

Dün Antakya’da bu gün ise İskenderun’da dünyası ile buluşan iş dünyasının temsilcileri, sektör bazında bu gün de İTSO üyeleri ile görüş alışverşinde bulundu.

İTSO üyelerini bilgilendiren Afrin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nasır Hüso, “15 milyona yakın zeytin ağacı var, 16 sabun fabrikamız var. sabun üretiyoruz. Tekstil alanında da diğer bölgelere göre daha öndeyiz. Bu tür toplantıların iki tarafa da verimli olacağına inanıyoruz, hem istişare yapıyoruz, hangi alanda da ne eksikler var, neleri tamamlayabiliriz, birbirimize nasıl yardımcı olabiliriz gibi konuları istişare ederek, bir yol almaya gayret edeceğiz. Şu an Afrin Ticaret ve Sanayi Odası olarak 216 üyemiz var, bizim gönlümüzden geçen rakamlar, yıllık ihracat değerimizi 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz, gelecek dönemde” dedi.

Hatay Vali Yardımcısı ve Zeytin Dalı Harekat Bölgesi İnsani Yardım Koordinatörü Tolga Polat ise en önemli görevlerinin terörden temizlenen bölgelerde hayatı olağan akışına kavuşturmak olduğunu söyleyerek, “Zeytin Dalı Harekatı 20 Ocak 2018’de başlayarak 57 günün sonunda nihayete ermiş ve 18 Mart’ta taçlanmıştır. Terörle anılan bölgede biz kamu görevlilerinin en önemli görevi hayatı olağan akışına kavuşturmaktır. Tabi toplumsal hayatın bir vazgeçilmezi de ticarettir. Bu kapsamda Mart 2019’da Afrin Ticaret ve Sanayi Odası teşkil edilmiştir” dedi.

İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, de ikili görüşmeler öncesi yaptığı açılış konuşmasın da; Hatay’ı sektörelbazda değerlendirmek gerekirse; bölgemiz, ağır sanayi, lojistik tarım, turizm ve su ürünleri sektörlerinde önemli potansiyele sahiptir.“Yatırımcılarımızın yanındayız” diye mesaj verdi.

 İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, konuşmasının devamında “Değerli Misafirlerimiz, sizleri odamızda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bugünkü toplantımızı, iki bölge arasında ticari ilişkilerin başlatılması noktasında, önemli bir adım olarak görüyoruz.Çok kültürlülüğün doğduğu yer olarak kabul edilen Hatay; sahip olduğu kültürel miras ve ekonomik zenginlikler ile tarihin her döneminde ilgi odağı olmuştur. Bölgemiz Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olup, farklı etnik köken, din ve inanışa sahip insanların asırlardır dostluk içinde yaşadığı bölgelerden biridir. Hatay, sahip olduğu kültürel mirasa ek olarak, günümüzde de Türkiye’nin önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre; ülkemizden 2018 yılında yaklaşık 167,9 milyar dolarlık ihracat yapılmış olup, aynı dönemde Hatay’dan 2,84 milyar dolarlık ihracat yapılmıştır. Ülkemiz tarafından yapılan ihracatın yaklaşık %1,70’lik bölümü Hatay’dan gerçekleştirilmiştir.

Yine aynı şekilde; ülkemize 2018 yılında yaklaşık 223 milyar dolar ithalat yapılmış olup, aynı dönemde Hatay’ın ithalat tutarı ise yaklaşık 4,07 milyar dolardır. Ülkemize yapılan ithalatın yaklaşık %1,83’lük bölümü Hatay’dan yapılmıştır.

Bu bilgiler dikkate alındığında; Hatay 2018 yılında ülke genelinde en fazla ihracat yapan 9. il olurken, en fazla ithalat yapan 7. il konumundadır. Bölgemiz 1.286 adet ihracatçısıyla, döviz girdisi sağlayarak ülkemize önemli katkılar sağlamaktadır.” dedi.

Toplantının ikinci bölümünde Afrinli ve Hataylı reel sektör temsilcileri bir araya gelerek, bölgede yapılabilecek yatırımlar ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.