TGC: Halkın haber alma hakkını engelleyen anlayışı kınıyoruz

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Anadolu Haber Ajansı başta olmak üzere seçim öncesi, seçim yapılırken ve seçim sonrasında haber alma hakkını engelleyen, kaynağını açıklayamayan, yurttaşları yanıltmayı hedefleyen haberciliği benimseyen yayıncılık anlayışını kınadı. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Gazeteciler iktidar ve muhalefete eşit mesafede, kamuoyu yararına ve halkın haber alma, gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkının gerçekleşmesini sağlayacak biçimde görev yapmakla sorumludur. Bu sorumluluk seçim dönemlerinde özel bir önem kazanır.
Türkiye Mahalli İdareler Seçimi’ni gerçekleştirmiştir. Ancak Anadolu Haber Ajansı, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimi’nde yetkili haber kurumu olmasına karşın 11 saat süre ile seçim sonuçlarını mazeretsiz olarak durdurmuştur.
YSK Başkanı’nın ‘AA benim müşterim değil, benden veri almıyor. Nereden veri alıyor bilmiyorum. Benim üzerimden polemik yaratılmasın. AA 90’lara geldiğinde ben daha yeni veri giriyordum’ diye yaptığı açıklamayla daha vahim bir durum ortaya çıkmıştır.
Anadolu Haber Ajansı seçim sonuçlarını hangi kaynaktan nasıl elde ettiğini açıklayamamıştır. Devletin haber ajansı olan Anadolu Haber Ajansı’nın yöneticileri ajansın bir parti ajansı, sözcüsü olarak işlev görmesine aracı olmuşlardır. Yayıncılık anlayışlarıyla basın tarihine kara bir leke olarak geçmeyi başarmışlardır. Anadolu Haber Ajansı, yaptığı yayıncılıkla Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin “gazetecinin sorumluluğu, gazetecinin temel görevleri ve ilkeleri, kaynak gösterme ve özdeşleşme” maddelerini ihlal etmiştir.
Bildirgeye gör; ‘Gazeteci basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanır. Bu amaçla her türlü sansür ve oto sansürle mücadele etmeli, halkı da bu yönde bilgilendirmelidir. Gazetecinin halka karşı sorumluluğu, başta işverenine ve kamu otoritelerine karşı olmak üzere, öteki tüm sorumluluklardan önce gelir. Gazeteci, başta haber ajansları olmak üzere, bir meslektaşının ve herhangi bir yayının sunduğu bilgileri kullandığında mutlaka kaynağı belirtmelidir. Gazeteci, uzmanlık alanı ne olursa olsun öncelikle gazetecidir. Herhangi bir partiden sorumlu muhabir onun üyesi veya sözcüsü gibi davranmamalı ve bu yönde, yayın yapmamalıdır.’
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak Anadolu Haber Ajansı başta olmak üzere seçim öncesi, seçim yapılırken ve seçim sonrasında haber alma hakkını engelleyen, kaynağını açıklayamayan, yurttaşları yanıltmayı hedefleyen, nefreti ve düşmanlığı körükleyen haberciliği benimseyen anlayışı kınıyoruz.
Tüm meslektaşlarımızı ve medya kuruluşlarını; halkın haber alma, gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkını, iktidarın yararına değil, kamuoyu yararına gerçekleştirmeye çağırıyoruz.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.