Belen’in Cevizli Sucuğu Fotoğraf Sergisinde

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Fotoğraf ve Sinema Sanatı  Derneğinin koordinasyonunda düzenlenen Kadın Gözünden Yaşam konulu fotoğraf sergisinde, Belen’in meşhur cevizli sucuğu sergide yer aldı. Sergide, İskenderunlu Gazeteci Serpil Korkmaz, Belen’de dünden bu güne yansıyan yöresel damak tadları oluşturan Cevizli sucuk yapımını fotoğrafladı.  İskenderun’da yaşayan 14 kadının fotoğrafları da İskenderun Primemall’da açılan sergide foroğrafseverlerle buluştu.

İzleyenlerin dikkatlerini çeken fotoğrafta Belen-Benlideresi Köyünde yaşayan yaşlı bir kadının geleneksel yöntemle cevizli sucuk yapmasını konu alan Gazeteci Serpil Korkmaz, “Anadolu kadını çalışkandır. Üretkendir. Tarlada, evdeki üretkenliğinin yanısıra, Ulusal Kurtuluş Savaşında da cephede savaşmış kadınlarımız var. Mustafa Kemal Atatürk’ün bir vecizesinde de söylediği gibi “Dünya üzerindeki gördüğünüz her şey kadının eseridir” dedi. Korkmaz, Kadın emeği ve geleneksel lezzetin ön plana çıktığı çalışma 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla açılan serginin de özüne uygun bir görüntü sergilediğine de vurgu yaptı.

Cevizlerin yorgan ipliğine sıralanarak dizilmesi, ardından kocaman kazanlarda üzüm suyundan yapılan Belen Pekmezi, nişasta, su ve şeker karışımının kaynatılması kıvama geldiğinde daha önceden ipe dizilen cevizlerin kaynayan kazana birkaç defa daldırılarak bulanmasının ardından, yüksekçe ve havadar bir yerde kurutulması ile yapılan cevizli sucuk, Belen’in önemli lezzetlerinden.

Dört mevsim tüketilen cevizli sucuk, davetlerde, ziyaretlerde, çeşitli fuar ve etkinliklerde önemli bir lezzet olarak sunuluyor. Kurutularak hazırlandığı için uzun ömürlü olarak saklanabilen cevizli sucuk, besin değeri yüksek olması dolayısı ile insan sağlığı için de çok önemli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.