Kültür ve Turizm Bakanı Hatay’da

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve beraberindeki heyet bir dizi programa katılmak üzere Hatay’a geldi.
02 Mart 2019 Cumartesi günü İlimizi teşrif eden Bakan Ersoy Hatay programı kapsamında ilk olarak saat 11:00‘de Hatay Valiliğini ziyaret etti.
Bakan Ersoy’u Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan’ın yanı sıra Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdülkadir Özel, Hüseyin Şanverdi ve Sabahat Özgürsoy Çelik, Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu, Mahmut Hersanlıoğlu ve Valilik Birim Müdürleri karşıladı.
Ardından Valilik Şeref Defterini imzalayan Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet, Valilik makamına geçti. Vali Doğan, Bakan Ersoy’a ilimizde mevcut tarih, kültür ve medeniyet birikimi ve Bakanlığa bağlı kurumlar tarafından yürütülen çalışmalar hakkında kısa bir brifing verdi. Daha sonra Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet Valilik binası içerisinde yer alan Hatay Devlet Müzesini gezdi. Müzede Hatay’ın Anavatan’a katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen ile o dönem Hatay Millet Meclisi’nde yer alan vekillerin balmumu heykelleri ve kullandıkları özel eşyalarını inceledi.
Valilik ziyareti sonrasında Antakya ilçe merkezinde bulunan ve Hatay Devleti Meclisinin ilk toplantısının yapıldığı tarihi Meclis Kültür Sanat Merkezi’ni ziyaret eden Ersoy, burası hakkında yetkililerden bilgiler aldı.
Bakan Ersoy Hatay ziyareti kapsamında, dünyanın en büyük kapalı mozaik sergileme alanına sahip olan ve kendi bölgesinden çıkarılan eserlerin sergilendiği Hatay Arkeoloji Müzesi’ni gezerek burada sergilenen antik döneme ait eşsiz mozaikleri, Hatay coğrafyasında yaşam sürmüş  medeniyetlere ait kalıntı ve eserleri büyük bir beğeni ile inceledi.
Bakan Ersoy, Hitit Kralı Suppiluliuma’nın heykeli önünde Hanımefendi Ersoy ile özçekim yaptı.
Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki İncelemelerin sonunda bir basın toplantısı yapan Bakan Ersoy, Hatay’ın turizmden hak ettiği payı alması için  çalışacaklarını belirterek, “Bundan sonra ortak bir planlamayla hızlı bir şekilde Hatay’ı hak ettiği yere ulaştıracağız. Turizmde alması gereken paya kavuşması için gereken düzenlemeleri yapacağız” dedi.HATAY TESCİLLİ BİR GASTRONOMİ KENTİ

Bakan Ersoy, Hatay’ın çok etkileyici bir şehir olduğunu, merkezi yönetimler olarak gösterilen çabaların tek başına yeterli olmadığına dikkat çekti. Gaziantep’ten sonra Hatay’ın da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tescilli bir gastronomi kenti olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Tarihçesine baktığınızda çok eski dönemlerden itibaren gastronomi burada önem kazanmaya başlamış. Belki daha öncesinde de var ama milat, sıfır tarihinden itibaren gastronominin burada ön plana çıktığını görüyoruz.
Açıkçası Hatay gastronomisi, kültürü, tarihi, arkeolojisi açısından çok değerli bir şehir. Turizmle ilgili birçok değeri içinde kapsıyor, üstelik bunlara bir de denizi ekliyor. Biz açıkçası, ciddi bir şekilde, doğru bir planlamayla Hatay’ı hem tanıtım hem turizm açısından geliştirmek için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız” dedi.
Bakan Ersoy daha sonra Savon Otele geçerek burada Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri  Hüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdülkadir Özel, Hüseyin Şanverdi ve Sabahat Özgürsoy Çelik, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, turizm sektör temsilcileri ve ilgili kurum müdürlerinin katılımı ile bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantının ardından Bakan Ersoy, Chelonia Mydas Kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı 14 km’lik kumsala sahip Samandağ ilçemiz sahilinde incelemelerde bulundu. Ziyaret kapsamında Samandağ sahilinde bulunan Hızır A.S türbesini de ziyaret etti.
Buradan Arsuz İlçemize geçen Bakan Ersoy, Arsuz Mar Yuhanna Rum Ortodoks Kilisesinde incelemelerde bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ersoy Hatay ziyareti kapsamında son olarak Payas ilçemizde bulunan, Mimar Sinan tarafından 1571 yılında II. Sultan Selim döneminde Sokullu Mehmet Paşa adına inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ni gezerek tarihi yapı hakkında bilgiler aldı.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.