“Ekonomik Kriz ve Etkileri’ Paneli

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Şahutoğlu, ‘Ekonomik Kriz ve Etkileri’ Konulu Panele Katıldı
Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun Belediye Başkan Adayı Dr. Yılmaz Şahutoğlu, İskenderun Yaşam Platformu tarafından düzenlenen ‘Ekonomik Kriz ve Etkileri’ konulu panele katıldı.

 

İskenderun HATSU Toplantı Salonunda gerçekleşen panele Sosyal Haklar Derneği Başkanı Melda Onur ile Ekonomist Prof. Dr. İzzettin Önder konuşmacı olarak katılım gösterdi.
İskenderun SMMMMO Başkanı Merih Yıldırım’ın kısa bir açılış konuşması yaptığı panele, CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ve yönetimi, CHP Meclis üyesi adayları, gençlik kolları, odalar, sendikalar, sivil toplum kuruluşları katıldı.
HATSU’nun kuruluşundan bu yana gerçekleşen yaklaşık 200 toplantı, panel ve konferans içinde en yoğun katılımın sağlandığı panel büyük ilgi gördü.
‘Biz Birlikte Güçlüyüz’ sloganıyla gerçekleştirilen panelde ilk olarak Sosyal Haklar Derneği Başkanı Melda Onur söz aldı. 80-90 ve 2000’lerden sonra bambaşka bir ekonominin olduğunu ifade eden Onur; “Dünyadaki vahşi liberalizmin hedef aldığı, yok etmeye çalıştığı su, hava ve toprak rant olarak devşirilmeye başlandığı gün enkaz başladı” dedi.
Ev hanımlarını, küçük işletmelerin genel müdürleri olarak nitelendiren Onur, günümüzde yaşanan ekonomik sorunların sosyal sorunlarla taçlandığını iddia ederek; “Bütün dünyada kriz var ama benim ülkemde denetim mekanizması ortadan kaldırılmış. Bizdeki esas sorun denetleme ağının ortadan kaldırılması” dedi.
Daha sonra söz alan Ekonomist Prof. Dr. İzzettin Önder; “Bir ülkenin anayasasına bakılarak o ülkenin kimliği belirlenir. Mülkiyetin biçimi kimliği belirler” dedi.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden söz eden Önder, Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler sınıfına girdiğini kaydetti. Önder; “Kriz kapitalist sistemin hayatiyetini sürdürmek için oluşturmak zorunda olduğu bir durumdur. Mekanizması budur, böyle çalışır. Kriz neden oluyor? Sermaye birikim yaparken patronlar çok para kazanıyor ama emekçiler yoksullaşıyor. Finanslaşma medeniyetleşme değildir” diye konuştu.
Ülkemizde yaşanan ekonomik krizi ayrıntılarıyla inceleyen Önder, bundan sonra olacaklarla ilgili öngörüde de bulunarak; “Halk olarak siyasi bir güç koymazsak, daha da kötüleşecek. İşsizlik artacak, kriz ağırlaşacak. Kapitalist sistem içinde biraz direnebilirsek bir şeyleri düzeltebiliriz. Eğitimimizi yükselterek teknolojiye girmek zorundayız” dedi.

 

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.