İskenderun İHD: Türkiye Çocuk Koruma Politikasını oluşturmalı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 Türkiye’nin çocuklara yönelik koruma politikasının oluşturulması gerektiğini belirten İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ayten Kılınç, çocuğun korunması için kurum ve kuruluşların yanısıra sivil halkın da duyarlığının önemine dikkat çekerek “Türkiye Çocuk Koruma Politikasını oluşturmalı!” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Türk Medeni Kanunu 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu‘nun önemli yer tuttuğunu belirtti ancak Türkiye’de çocuk ve kadın alanında çalışan muhattapların tüm iyi niyetli girişimlerine karşın olumsuz örneklerin sayısının hızla arttığına işaret eden Ayten Kılınç, “Tüm bu artış ve olumsuz örneklere karşın ne yazık ki Türkiye’de bütün kapsamlı ve tüm kurumların Etkin Entegre olduğu bir çocuk koruma politikası bulunmamaktadır” dedi.

“Gelişmiş bir ülkede tüm çocukların bakımı ve korunması kanunu ilgi alanında olmalı kayıt altına alınmalı denetlenmeli ve aile devlet tarafından desteklenmeli”

Türkiye’de kendi öz ailesi yanında bakımı sağlanamayan ailesi yanında olmasına karşın ihmal edilen, yoksulluktan dolayı sağlıklı gelişimi risk altında bulunan, olumsuz yaşam koşullarında yaşamaya çalışan, buna karşılık korunma kararı bulunmayan, kamunun herhangi bir şekilde ilgi alanında olmayan çok sayıda çocuk bulunduğunu vurgulayan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kılınç, “Gelişmiş bir ülkede tüm çocukların bakımı ve korunması kanunu ilgi alanında olmalı kayıt altına alınmalı denetlenmeli ve çocuklarına bakabilmeleri için ailelere gereksinim duydukları her türlü desteği sağlanmalıdır”dedi.

“Mertcan olayında iki kadın ve bir çocuk şiddetin her şeklini yaşamış”

Geçtiğimiz haftalarda İskenderun’da babası tarafından elektrik süpürgesi borusu ile dövülerek ağır yaralanan ve ardından tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybeden 6 yaşındaki Mertcan ile ilgili İnsan Hakları Derneği’nin yaptığı çalışma raporunu kamuoyu ile paylaşan İskenderun İnsan Hakları Koruma Derneği Mertcan’ın yaşadığı olaylar ve sonuç ile ilgili olarak kadına şiddetin her şeklini yaşamış iki kadın Mertcan’ın babaannesi ve annesi boşanma davasında en önemli sebebin şiddet olmasına rağmen çocukların velayetinin babaya verilmesi eski kocanın tehditlerinden korkan anne çocuğun velayetini istememesi tutuklanan babanın velayeti altında bulunan Mertcan’a şiddet uygulaması ardından yaşanan olumsuz sonuçlara dikkat çeken İHD Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kılınç, İHD İskenderun binasında yaptığı açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Kolluk kuvvetlerinin şikayetleri duyarsız kaldığı, her şikayet sonrası erkeğin elini kolunu sallayarak eve dönüşü şiddetin dozunu arttırmıştır.

Eğitim sistemi çocuğu yarış atına çevirmiştir. Ödevlerin fazlalığı özellikle oyun yaşındaki çocukların zamanlarını da elinden alarak ebeveynlerin adeta çocuklarına öğretmen olmaya zorlaması, şiddeti arttıran bir etken olarak ortada durmaktadır.Boşanma davalarında bireylerin beyanı yetmemeli bu konuda ciddi bir araştırma yapılarak çocuk velayeti öyle verilmelidir.

İnsan Hakları Derneği olarak çocukların bugün karşı karşıya kaldığı olumsuz tablonun değişebileceğini inanıyoruz. Nasıl mı? Türkiye’nin taraf olduğu çocuk haklarına dair sözleşmelerin ilkeleri göz edilmeli ve her çocuğun insan haklarına saygı duyulması korunması ve gerçekleştirilmesini sağlama sorumluluğunu gerçekleştirmeye yönelik bütüncül ve hak temelli bir çocuk politikası oluşturulmalıdır. Çocukların karşılaştığı tüm şiddet türlerinin kısa vadede mücadele edilmesi ve toplumsal bilinci oluşturmak için Çocuklara Yönelik Şiddeti Önleme Ulusal Eylem Planı ivedilikle hazırlanmalı ve kamuoyunu açıklanmalıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde çocuk haklarını koruyup gözetmek Çocuk Hakları İhtisas Komisyonu kurulmalıdır.

Çocuklarla ilgili verilerin hak temelli ve terli toplu olarak tutulacak Ulusal Veri Tabanı Oluşturulmalıdır.

Çocuk işçiliği ile etkin mücadele kararlılığı yasal olarak ortaya konulmalı ve denetimlere denetimlerin süreci yakından izlenmelidir.

RTÜK dahil olmak üzere çocuklarla ilgili her konuda karar mekanizmalarında çocuk katılımı ve çocukların görüş ve önerilerini sunulacağı mekanizmalar kurulmalıdır.

Çocuk Hakları alanında alınan tedbirlerin uygulanması ve ilerlemenin raporlanması hususunda Çocuk İnsan Hakları ve İnsan Hakları Örgütleri ile işbirliği içinde çalışma mekanizmaları kurulmalıdır.

Türkiye bir an önce Çocuk Adalet Sisteminin İyileştirilmesi ile ilgili uluslararası tavsiyeleri uygun düzenlemeleri hayata geçirilmelidir.”

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.