SAMANDAĞLI ADANA MİLLETVEKİLİ NURSAN’I T.B.M.M’YE TAŞIDI

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Samandağlı olan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Nursan A.Ş. ve Nursan Metalurji fabrikalarında üç yıl önce üretim durdurulmasının ardında işsiz kalan işçilerin mağduriyeti TBMM gündemine taşındı.

Samandağlı olan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Payas´ta faaliyet gösterirken vergi borcu nedeniyle üretimini durduran ve 900 çalışanını ücretsiz izne yollayan Nursan Demir Çelik Fabrikasında yaşanan sorunu, soru önergesiyle parlamentoya taşıdı.
Payas´ta, Nursan Holding bünyesindeki Nursan A.Ş. ve Nursan Metalürji fabrikalarında 900 işçinin çalıştığını ancak şirketin üretime “var olan ekonomik zorluklar” nedeniyle geçici olarak ara verildiğini açıklaması sonrası geçen üç yıla rağmen fabrikanınyeniden açılıp, üretime başlamadığını, işçiler işlerine geri dönemediği gibi alacaklarının da ödenmediğini ifade eden milletvekili Oruç, önergesinde, “Yıllık 1,5 milyon ton üretim kapasitesine ulaşan, İSO´nun ‘En Büyük 500´ listesinde ilk 100´e giren Nursan Holding´ten geriye dönük alacaklarını, ihbar ve kıdem tazminatlarını işçiler alamamıştır. Nursan fabrikasında çalışan işçilerin iki yıl boyunca sigorta primleri ödenmişse de fabrika SGK´ya borçlanarak bu ödemeyi yaptığı için SGK dava açmış; henüz dava yargıtaydayken SGK iki yıl yatırılmış olan primleri iptal etmiştir. Zaten işsiz kalmış olan işçilerden bir de iki yıl boyunca tedavi ve emeklilik paraları istenmiş, borçlu kılınmışlardır” ifadesine yer verdi.
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığna verdiği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: “Nursan Fabrikası´nın üretimini durdurduğundan beri üç yıldır maaşlarını alamayan işçilerin mağduriyetlerini gidermek için bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Nursan Demir Çelik Fabrikasında çalışan 100 kadar işçi geriye dönük alacakları için dava açtı. Ancak davayı kazansalar da alacaklarını alamadılar. Fabrikada en az çalışan işçinin 4,5 yıllık emeği varken; çoğu 12-13 yıldır çalışan işçilerin yaşadıkları bu hak gaspını önlemek için çalışmalarınız var mıdır? Üretime ara verdiğini duyuran Nursan Holding´in, işçilerinin sigorta prim ödemelerinin SGK tarafından iptal etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu şekilde işçilerin mağduriyetlerine bir yenisi daha eklenmiş; emekli olan işçilerden banka, tedavi olan işçilerden hastane parası istemiştir. Bu durumu çözmek için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Nursan A.Ş., Türkiye´nin en çok ihracat yapan ilk 100 firması arasındaydı. Bir milyar lira cirolu bahsi geçen şirketin satın alındığına dair birçok iddia vardır. Bu iddialar doğru mudur? Doğruysa Şirket kim tarafından satın alınmıştır? Bu iddia doğru değilse fabrikanın akıbeti ne olacaktır? Nursan Demir Çelik Fabrikası çalışanı bir kısım işçi, Türkiye´de üretilen demir çeliğin yaklaşık yüzde 40´ının karşılandığı Hatay-İskenderun, Payas-Dörtyol bölgesindeki diğer fabrikalarda uzun mesailerle asgari ücret karşılığında çalışmak zorunda kalmıştır. Diğer fabrikaların; işsiz ve haklarından mahrum kalmış işçilerin mağduriyet ve mecburiyetlerini kullanırcasına, çalıştırmalarını engellemek için Bakanlığınızın yaptığı düzenlemeler/çalışmalar var mıdır?”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.