AMANOS DAĞLARINDA “GÖBELEK ZAMANI”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Amanos Dağlarının eteklerinde yaşayan Köylüler, bu aylarda dağlarda yetişen manratları toplayan köylüler, “göbelek” diye anılan mantarları toplayıp ekmeğine katık yapıyor.

Belen, Arsuz’un orman kıyısındaki Nergizlik, Benlideresi, Çerçikaya yöresinde oturanlar, bölgede yağan yağmurların ardından çıkan ve halk arasında ‘Göbelek’ olarak adlandırılan doğal mantarları toplamak için dağ ve yaylalara akın ediyorlar.

Mantar toplamaktan öte şenlik havasında kadın erkek, çoluk çocuk, ellerinde kovalarla  güle oynaya mantar toplamayı eğlenceye dönüştürmüş durumda.

Köylü topladığı mantarları yağda kızartarak, sote yaparak ya da çeşitli baharatlarla soslayarak fırında da mantar yapıyor. Kimisi de 20-25 Liradan da satarak aile bütçesine katkı sunanlar da sayıları az da olsa geçim kaynağına dönüştürebiliyor.

Toplanan mantarlar şehirlerde oturan hısım-akrabayla da paylaşılırken bazan da kimi ailelerin geçim kaynağı oluyor.

Zor ve zahmetli bir iş olmasına rağmen mantar zamanı geldiğinde yöre halkının dilinde göbelek muhabbeti de sohbete konu oluyor.

Öte yandan sağlıkçılıklar, mantar zehirlenmelerine karşın dikkatli olunması gerektiğini belirterek doğadan mantar toplarken çok dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.