Hatay TÜRKONFED 22. Girişim ve İş Dünyası Zirvesinde ev sahibi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 22. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi, DASİFED ev sahipliğinde, “Güçlü İşletmeler, Güçlü Ekonomi” temasıyla Medeniyetler Şehri Hatay’da gerçekleştirildi. Zirvenin İlk günü Ticaret Köprüsü etkinliği ve ‘Yeni Dönem Vizyonu’ konulu sunumlar ile başladı. Zirvenin ikinci gününde, DASİFED Başkanı Faruk Ekinci, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ve HBB Başkanı Lütfü Savaş konuştular.

Zirveye ev sahipliği yapan DASİFED başkanı Faruk Ekinci, konuklarına hoş geldiniz diyerek sözlerine başladı. Ekinci, 10 bin yıllık tarihe sahip kültürlerin, dinlerin, insanların birbirleri ile harmanlandığı hoşgörü şehri Hatay’da Türk İş dünyasının zirvesini buluşturmaktan onur duyduklarını ifade etti. Faruk Ekinci özetle şu ifadelere yer verdi; “Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerini kapsayan DASİFED, bölgesinin sorunlarına duyarlı iş insanlarının gönüllülük esasıyla bir araya gelmesiyle kurulmuş iş dünyası federasyonudur. Üyemiz 8 derneğimizle birlikte üç ilimizde, 10’un üzerinde organize sanayi bölgesinde ülke çapında büyüklükteki sanayilerle 9,5 milyar doları aşan bir dış ticaret hacmi yaratarak ekonomimize katma değer sağlayan bir güce sahip bulunuyoruz.
Komşularla Sıfır Sorun Politikasının var olduğu dönemde ilerleyen ekonomik büyüme ve sosyal gelişim; Suriye’de karışıklığın başlaması ile birlikte durmuş, bunun etkisi ile iş dünyası bölgemizde zor günler yaşamaya başlamıştır. Suriyeli göçmenlerle de bilhassa bölgemizde sosyal hayat ve yaşam kalitesi olumsuz etkilenmiştir. Bu gün bölgede geldiğimiz durumda, ekonominin durgunluğa gitmesi ile birlikte finansman zorlukları içinde kalan fabrikalar, iş yerleri ve esnaf kepenk kapatmaya başlamıştır. Biz iş dünyası olarak üretimimizi en iyi kalitede yapıyoruz. Ama üretimimizin iç ve dış pazarda değer bulması tek başımıza olmuyor. Komşularla Sıfır Sorun Politikası ile bu ortamı her zaman yaratma kabiliyetinde olan hükümetimizle güç birliği içinde yan yana olmaya her zaman hazırız. Bizler için iş dünyası olarak düşük enflasyon ve düşük faiz politikası olmazsa olmazlardandır. Ülke büyümesinde %76’sı ithalata dayalı olan iç tüketim yerine Üreten yerli sanayimize verilecek öncelik büyümede sürekliliği sağlıklı hale getirecektir. Hükümetimizden beklentimiz rekabeti bozucu kapasite fazlalıkları, kayıt dışılık ve dampingli mal ithalatını önleyerek tüm sektörlere sahip çıkmasıdır. AB ve diğer Batı ülkeleri Endüstri 4.0 sanayi devrimi ile bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde işverenlerin pazar kaybı ile işletmelerinin kapanmasına, çalışanlarının da işlerini kaybetmesine neden olacaktır. Bu durumda yapılacak şey, yukarıda sıraladığımız tedbirlerin hayata geçirilmesi yanında eğitim sisteminin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılmasıdır. Birlik olursak, birlikte olursak, kapsayıcı olursak, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine sonuna kadar bağlı kalırsak amacımıza ulaşabiliriz. DASİFED olarak derneklerimizle birlikte başarılı bir zirve için elimizden geleni yaptık. Bizleri yalnız bırakmayan Hatay Büyükşehir Belediyesi, DOĞAKA, ATSO ve İTSO, Antakya, İskenderun ve Payas OSB’leri, zirvemize sponsor olarak katkı sunan Ekinciler Holding, Atakaş Şirketler Grubu, Hatboru, Onfil Filtre, Hateks, Has Turizm Ve Bebegar firmalarına ve değerli iş insanlarımıza şükranlarımızı arz eder, bölgemiz ekonomisi ve sosyal refahı için çok önemli olan Hassa Doğu Akdeniz Özel Ekonomik Bölge, 2021 Hatay EXPO, HADO, Hatay Bienal, Festival ve Karnavalı gibi projelerde güç birliği içinde olmayı diliyoruz” dedi.


Zirve kapsamında ayrıca, TÜRKONFED ve UNDP Türkiye’nin, Türkiye’deki işletmeleri deprem, yangın, sel ve mülteci krizi başta olmak üzere doğal afet ile karmaşık acil durumlara karşı hazırlayacağı platform olan CBi Türkiye’nin imza töreni de yapıldı. CBi Türkiye’nin imza töreni, TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan ve Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörü ve UNDP Mukim Temsilcisi Irena Vojackova Sollorano’nun katılımı ile gerçekleştirildi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.