İhracatcı taşımacılıkta hız çözümü istiyor!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Ekim ayında ihracatta Cumhuriyet rekoru kıran ihracatçılar Kapıkule’den geçiş hızıyla ilgili çözüm istiyor. Fazladan 1 haftalık gecikmelerle karşı karşıya kalan ihracatçı bu sürenin 5 gününü 500 metrelik Bulgaristan-Türkiye sınırında geçiriyor.

Ekim ayında 15.7 milyar dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. İhracatçılar bir yandan bu rekora sevinirken bir yandan da sınırlardaki beklemem sürelerinin kısaltılmasını istiyor.

Önceden karayoluyla 4 günde Almanya’ya giden bir TIR için bu süre şimdi 8 günü aşabiliyor. Fazladan bir haftalık gecikmelerle karşı karşıya kalan ihracatçı, bu sürenin 5 gününün 500 metrelik Bulgaristan-Türkiye sınırında geçiriyor.

Akdeniz İhracatçılar Birlikleri Başkanı Bülent Aymen, yılın son aylarında artan ihracatın, kurdaki yükselişle bu yıl daha da hızlanacağını ancak talepteki bu artışa karşın teslimat sürecinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

Aymen, “Yabancı müşterilerimizin Çin yerine bizi tercih etmelerinin sebeplerinden biri de teslimat sürelerimizdi. Ancak teslimat sürelerimiz 1 haftaya yakın uzadı. Teslimatta yaşanan bu gecikmeler rekabet gücümüzü zayıflatıyor. TİM’in bakanlıklara bu sıkıntıyı aktarması gerekiyor. Özellikle bu yüksek sezonda Kapıkule gibi yoğun geçiş yapılan kapılara memur takviyesi yapılması gerekiyor” dedi.

 

AKİB’DE EKİM MARATONU!

 2018 yılı Ekim sonu itibariyle Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı miktarda %20, değerde %12 oranında artış göstererek 1,74 milyar dolara yükseldi.

 

Yaş meyve ve sebze sektörü ihracatındaki artış eğiliminin devam ettiğini belirten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat SİN, yılın ilk on ayında en çok ihracatın %11’lik artışla 707,5 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini; narenciye grubunda ise miktarda %43 değerde ise %28 oranında artışla ihracatın 566,3 milyon dolara yükseldiğini söyledi.

 

Yaş sebze ihracatında Ekim bereketi!

Türkiye ekonomisinde önemli konumunda yer alan yaş sebze grubunda Ekim bolluğu yaşandığını dile getirenNejdat SİN, yaş sebze ihracatının miktarda %40 değerde ise %31 oranında önemli bir artışla 37,4 milyon dolara yükseldiği bilgisini verereksektörün yüzünü güldüren ihracatçıları tebrik etti.

 

Ekim ayının şampiyonu limon!

Ekim ayında en çok ihraç edilen ürün limon olurken onu sırasıyla mandarin, üzüm, nar ve domates takip etti. Ekim ayının şampiyonu limon ihracatında, 42 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Ekim ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke %24’lük payla Rusya Federasyonu olurken onu sırasıyla Irak, İtalya, Ukrayna ve Suudi Arabistan takip etti.

 

AKİB’de Ekim maratonu!

Ekim ayında özellikle bölgemizin lokomotif sektörü olan turunçgillerle ilgili Birlik olarak önemli faaliyetler gerçekleştirildiğinin altını çizen SİN, “Ekim ayında ilk olarak Dubai’de gerçekleştirilen World Of Perishables fuarına katılarak Türk yaş meyve ve sebzesini potansiyel ithalatçılaratanıttık.23-24 Ekim 2018 tarihlerinde Hatay’ın Erzin-Dörtyol ve Samandağ ilçelerinde tüm sektör paydaşlarının katılımıyla “Turunçgil üretiminde ve depolanmasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri” toplantılarını gerçekleştirdik, toplantıya katılan ve katkıda bulunan bütün sektör paydaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

 

23-25 Ekim 2018 tarihleri arasında İspanya’da gerçekleştirilenFruitAttraction fuarında dünyanın dört bir yanından gelen sektör aktörleriyle bir araya gelerek sektörün nabzını tuttuklarını dile getiren SİN,  önümüzdeki yıllarda daha da büyümesi tahmin edilen fuara 2019 yılında milli katılım organizasyonu düzenlemeyi planladıklarını belirtti.

 

 

 

AKİB, ihracatta liderliği kimseye bırakmıyor.

Ekim ayında sektör ihracatının %54’ü Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği tarafından gerçekleştirilirken, sektörün en önemli alt grubu olan narenciye ihracatının ise %76’sı Birliğimiz kanalıyla gerçekleştirildi. Nejdat SİN ekim ayında da sektörde Koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin Koordinatörlük sıfatına yaraşır bir şekilde liderliği kimseye bırakmadıklarından dolayı gurur duyduklarını ifade etti.

 

SİN; “Türkiye’de yaş meyve ve sebze sektöründe lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği olarak sektördeki yerimizi güçlendirmek, yeni pazarlara erişebilmek için faaliyetlerimizeve özverili çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Özveriyle çalışmakta olan ihracatçılarımız sektörümüzü dünyada hak ettiği yere taşıyacak ve ülkemiz ekonomisine yapmakta oldukları katkıyı daha da artıracaklardır.” Dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.