“Haber Kameramanlarının ve Foto Muhabirlerinin Gözünden Mülteciler”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’nın dördüncü haftası tamamlandı. Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’nındördüncü haftasının son günü Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel’in “Haber Kameramanlarının ve Foto Muhabirlerinin Gözünden Mülteciler” konulu oturumu ile başladı.

Gösterdiği göç fotoğraflarının hikayelerini ve mesleğin zorluklarını dile getiren Rıza Özel, “Belki biraz daha bu kareleri akılda tutarak insanların yaşadıkları durumları ortaya koymaya çalışmalıyız. En azından kendi coğrafyamızda bu hikayeleri fotoğraflarla anlatırken onlar için neler yapabiliriz ya da onlara zarar vermeden bu işi nasıl yapabiliriz bunu düşünmek lazım” şeklinde konuştu.

 

Sosyal medya fotoğrafları manipülasyona çok açık

Konuşmasında sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarla yapılan haberlere de değinen Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Özel, “Doğru kaynağa ihtiyaç var.Bir haber fotoğrafçısı doğru kaynaktır. Sosyal medyada yer alan görüntüler ülkemizde kullanılırken yurt dışında böyle bir şey yok. Çünkü sosyal medya güvenilir kaynak değil. Türkiye’de ara sıra sosyal medyadan fotoğraf alır koyarsın ama gün gelir bir yerde patlar.Bu çok fazla yaşandığı için söylüyorum.Manipülasyon çıkabilir.O sebeple sosyal medya çok tehlikeli” ifadesini kullandı.

 

Haber kameramanlığının zorluğuna dikkat çeken Aytekin Polatel, özellikle mültecilerin yaşadığı dramları çekerken duygusal anlar yaşadıklarını belirterek, “Haber kameramanlarının çektiği görüntüler ülkelerin bile çok önemli kararlar vermelerine neden oluyor. Çektiğim birçok görüntüde ağladığım çok zamanlar oldu. Haber kameramanları çok önemli görevler üstleniyor. Bir STK olarak da farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar da yapıyoruz. İletişim fakültelerinde sığınmacı ve mültecilere bakışlarına yönelik çalışma yaptık. Genç iletişimciler haber yarışması yaptık.Bölgelerindeki mülteci haberlerine yönelik. 50’ye yakın görüntü geldi. Bakış açıları dram, çalışma hayatı ve göç yolculuğu üzerine yoğunlaşmıştı” dedi.

 

Polatel: “Kamuoyunu harekete geçirebilirsiniz”

Medya çalışanları olarak önemli görevler üstlendiklerini hatırlatanPolatel, “Bizim mülteci ve sığınmacı noktasında yapabileceğimiz birçok çalışma olabilir. Çünkü 10 yıl sonra o çocuklar,sizin çocuklarınızla birlikte yaşayacaklar.Eğer o çocukları bu sistemin içerisinde dahil edemezseniz işte o zaman misafir kalırlar. İşte sığınmacı, mülteci adı ne olursa olsun.Sizlerle birlikte sizin çocuklarınız da torunlarınız da bu işi de yapacaklar.O anlamda sizler bulunduğunuz illerde en iyi gözlem ve analiz yapabilme yeteneğine sahip bir meslek grubunu icra ediyorsunuz.Buna karşılık yapacağınız her işte bulunduğunuz ilin kamuoyunu ayağa kaldırabilirsiniz, hareketegeçirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

 

Kavlak: “Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil, dünyanın sorunu”

Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları üçüncü hafta programının kapanışını SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak gerçekleştirdi. Bubuluşmalar sayesinde yerel medya mensuplarıyla bir araya gelmekten mutlu olduklarını dile getiren Kavlak, her sene bu organizasyonun daha da büyüyerek devam edeceğini belirterekşunları söyledi:

“Gazetecileri sabit bir yerde tutmak zor sabredip bizi dinlediğiniz içinteşekkürler. Toplantının verimli olduğunu düşünüyoruz. Sizden gelen geri bildirimlerdoğrultusunda yapmış olduğumuz toplantıları güncellemeye çalışıyoruz. Sizinle buluşmamız konusunda vermiş olduğu desteklerdendolayı özellikle T.C. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca’ya çok teşekkür ederim. Göç konusu hep savaşla, yoksullukla ilişkilendirilir fakat bizmülteciler bohçalarını toplayıp gelemezler bilgi birikimleri ile birlikte gelirler diyoruz. Biz bucoğrafyanın insanlarıyız ve maalesef göç hareketlerinin yaşandığı bir toprakta bulunuyoruz.Göç konusunda üzülmekten başka yapacak şeylerinde olduğuna inanıyoruz. Göçe alanında en iyi habercilik ödülleri konusunu açılışta yaptığımız gibi kapanışta da bir vurgu yapmak isterim. Tabii ki göç konusunun temelinde aslında bir eşitsizlik durumu yatıyor. Yani konunun ana özü aslında birçok insanın refah içerisinde yaşadığı bir dünya düzeninde, kaynakları yeterli olmasına rağmen maalesef ki daha fazlasının yoksulluklar içerisinde yaşıyor olması. Ama bunun değişmesi tabi ki bu dünya içerisinde yaşayan kişilerin çabaları ya da çalışmaları ile mümkün olabilecek şeyler. Türkiye’de yaşanan mülteci konularınıAvrupa’da gittiğimiz tüm toplantılarda anlatıyoruz. Bunun sadece Türkiye’nin sorunu değildünyanın sorunu, insanlık sorunu olduğunu aktarıyoruz. Hepinize çok teşekkür ederim.”

 

Kavlak: “Basının rolü oldukça önemli”

Algı inşasında ve sosyal uyum konusunda basına düşen görevin önemli olduğunun altını çizen İbrahim Vurgun Kavlak, “Amacımız burada hep beraber tartışmak. Elbette ki farklı düşünceler olacak.Olmazsa zaten konuşmanın,tartışmanın çok bir manası olmazdı. Biz kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. En azından bu zamana kadar çok fazla yapılmamış özellikle son dönemin en önemli tartışma konusu sosyal uyum konusu.Sığınmacılar ve yerel halkın kaynaşması yönünde neler yapılabilir, nasıl bir sosyal uyum politikası gerçekleştirilmelidir? Son dönemin en önemli tartışma konusu bu ve biz bu noktada da özellikle basının kamuoyunu yönlendirme gücünden hareketle oldukça önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz.İnsanların düşünceleri ile ilgili yapılabilecek çalışma ya da algılarla ilgili durum bir hastane yapmak, okul yapmak ya da yol yapmak kadar kolay sonuca varılabilir bir durum değil. Dolayısıyla özellikle vatandaş sığınmacı çatışması veya ilişkisi açısından orta ve uzun vadeli sosyal uyum politikalarının gerçekleştirilmesi gerekir.Bunda da aslında kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi açısından basının rolü oldukça önemli” şeklinde konuştu.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından organize edilen ve aralık ayına kadar sürecek etkinliklere 600’den fazlagazetecinin katılması hedefleniyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.