Konacık açıklarında bekleyen Angus Gemisini protesto ettiler

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İzmir’e iki hafta önce 5 bin 391 angus getiren ve prosedürler tamamlanmadığı gerekçesiyle hayvanları indiremeden Alsancak Limanı’ndan ayrılan ‘Julia AK’ isimli geminin, İskenderun Körfezi Konacık açıklarında demirlemesi üzerine İskenderun’daki Sivil Toplum Kuruluşları, siyasi partilerin de desteğini alan çevreciler, Limak girişi önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. Çevreciler, geminin ülkesine geri dönmesini istedi.

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Arsuz İlçe Belediye Başkanı Nazım Culha, MHP İskenderun Belediye Meclis Üyesi Mustafa  dernek üyeleri liman kapısını önünde açıklama yaptı. Bakanlık yetkililerin konuya ilgili inceleme yaptığını belirten Nermin Yıldırım Kara,”İnsan ve çevre hayatı her şeyin üzerindedir. Bu geminin geri gönderilmesini istiyoruz” dedi.

MHP Meclis üyesi İskenderun Osman Çolak ve Alaattin Oğuz, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, İskenderun Belediyesi Başkan Aday Adayları Nalan Akkülah, Yılmaz Şahutoğlu, Sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerine İskenderun Çevre Koruma Derneği yönetim Kurulu Üyesi Ercüment Kimyon, Mazhar Bayam da açıklamada hazır bulundu.

İÇKD Başkanı Nermin Yıldırım Kara, “Alsancak Limanının kabul etmediği bir gemiyi İskenderun limanı olarak bizler de kabul etmeyelim. Çünkü insan sağlığı, her şeyin üzerinde gelir. Biz bu konuda Vali Bey´e sonuna kadar güveniyoruz. Edindiğimiz izlenime göre yüreğinin bizimle birlikte attığına inanıyoruz” diye konuştu. Kara, demirleyen geminin sağlık, veteriner, tarım ve gıda bakanlığına bağlı yetkililerden oluşan 15 kişilik bir ekip tarafından kontrol edildiğini kaydetti.

Culha: Herhangi bir tehdide müsade etmeyeceğiz

Bölgede hayvancılığın da yayın olarak yapıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Nazım Culha, İzmir´de tahliye edilmeyen gemiye ilişkin araştırmanın şüpheleri haklı çıkarttığını, Geminin gözetim altında tutulduğunu herhangi bir pisliğini ya da telef olduğu iddia edilen hayvanların denize dökülmemesi için Arsuz Kaymakamlığımız ile birlikte koordineli bir şekilde önlem alıyoruz. Denizimizin kirletilmesine ve halkımızın sağlığına yönelecek herhangi bir tehdide müsade etmeyeceğiz.  Cennet köşesi Arsuz ilçemizde bu geminin park etmesine bile tahammülümüz yoktur. İddia edildiği gibi bir sağlık riski taşıyan bu hayvanların İskenderun´da indirilmemesi gerekir, buradan götürülmesini talep ediyorum. Bununla ilgili idari kurumlarla görüşme de yaptık. Gerek sayın kaymakamımız gerekse sayın valimiz bu konuda gereken çalışmaların yapıldığını ifade ettiler. Gereken yapılarak bu hayvanlar geldikleri yere gönderilmeliler.” dedi. Culha, gemiyle ilgili Arsuz Kaymakamlığı ile ortak hareket ettiklerini belirterek gerekli önlemin alındığını ifade etti.

“Hatay Valisi ve kaymakamlar vebal almamalı”

MHP İskenderun belediye Meclis Üyesi Osman Çolak da İzmir Alsancak´a kabul edilmeyen gemiyi İskenderun olarak kabul etmediklerini vurguladı. Hatay Valisi ve kaymakamların konuya eğildiklerini bildiklerini ifade eden Çolak, “Kendilerinden konuya daha hassas yaklaşarak bu vebalı almamalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan ‘Julia AK’ isimli gemi, İskenderun Limanı Konacık Balıkçı Barınağı açıklarına gerekli izinlerin alınması  ve  angusların tahliyesi için bekletildiği belirtiliyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.